Gaardon Skrevet 6. august 2009 Del Skrevet 6. august 2009 hei jeg jobber i butikk i den såkalte "service bransjen" men får aldri tips og jeg bryr meg lite om det har ikke tatt utdannelse til noe større så fortjener den grunnlønnen jeg har. og please ikke bland inn håndverkere og svart arbeid det er helt annen tjeneste enn vanlig arbeid. Lenke til kommentar
John-B Skrevet 7. august 2009 Forfatter Del Skrevet 7. august 2009 (endret) Her var masse svar og mye diskusjon, men dere unngår jo spørsmålet mitt: Hvordan kan de være lovlig å ta i mot tips uten å skatte av det? For ordens skyld så har jeg aldri jobbet i service-bransjen så jeg ser saken helt objektiv. Jeg skjønner bare ikke hvorfor det tydeligvis akkurat i en bestemt del (ofte de minst viktige delene) av service-bransjen er lovlig med svart "betaling". Men når vi først avsporer diskusjonen: Er det noen som har en seriøs grunn til hvorfor en servitør på f.eks. Peppes, som kun noterer ned bestillingen din, og setter maten på boret, fortjener tips, mens f.eks. en selger på f.eks Elkjøp ikke fortjener det, selv om han kanskje bruker opptil en halvtime på å veilede deg til å kjøpe riktig produkt for dine behov? (forutsett at han faktisk gjør det da). Endret 7. august 2009 av John-B Lenke til kommentar
Hyperio Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Det føles slik når du er på en restaurant at servitøren gjør deg en tjeneste, mens du betaler for maten. Da synes mange at servitøren også burde få penger. På elkjøp blir det så mye mer tydelig at selgeren er kremmer. Virker forøvrig som om det er mye sjalusi ute og går her. Tar vi skade av at servitører får (skattefritt) tips? Nei. Pengene som kundene gir til servitørene er jo bare rester av deres lønn som allerede er beskattet. Men det er jo slik det er i Norge med alt, ting skal helst skattes trippelt før det er nok. Formueskatt (skatt på pengene du har igjen ETTER du har skattet), arveskatt (folk som kanskje mot sin vilje ender opp med ett eller annet må skatte for det) osv. Lenke til kommentar
Kontorstol Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Her var masse svar og mye diskusjon, men dere unngår jo spørsmålet mitt: Hvordan kan de være lovlig å ta i mot tips uten å skatte av det? For ordens skyld så har jeg aldri jobbet i service-bransjen så jeg ser saken helt objektiv. Jeg skjønner bare ikke hvorfor det tydeligvis akkurat i en bestemt del (ofte de minst viktige delene) av service-bransjen er lovlig med svart "betaling". Men når vi først avsporer diskusjonen: Er det noen som har en seriøs grunn til hvorfor en servitør på f.eks. Peppes, som kun noterer ned bestillingen din, og setter maten på boret, fortjener tips, mens f.eks. en selger på f.eks Elkjøp ikke fortjener det, selv om han kanskje bruker opptil en halvtime på å veilede deg til å kjøpe riktig produkt for dine behov? (forutsett at han faktisk gjør det da). For på Elkjøp får selgeren provisjonslønn (dvs en viss prosent av verdien på varene han selger), så dersom han er en god selger tjener han allerede på det. Lenke til kommentar
aquafrank Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 og please ikke bland inn håndverkere og svart arbeid det er helt annen tjeneste enn vanlig arbeid. Hvorfor er det så annerledes? Uansett hva en jobber med/ som, så yter en en tjeneste ovenfor sin arbeidsgiver, og ovenfor samfunnet. Om dette arbeidet består av å trekke kabler, vaske rumper eller servere mat, kan da umulig spille noen rolle? Der en gjør en god jobb, vil kundene oftest komme tilbake, uavhengi av den ansattes lønnspose/ tipspose. Der tap at tips fører til hengeleppe, vil kundene neppe komme ofte tilbake, og da straffer en bare seg selv, sine kolleger og sin arbeidsgiver. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Tipsing i norge er ein uting sidan grunnlønna i utganspunktet er balansert slik at det skal gå an å leve av lønna. I USA har dei ein anna måte å organisere arbeiderane på slik at servitøren der berre får ein liten sum for å møte opp å jobb og deretter må basere lønna si på provisjon av salg. Om servitøren gjer ein dårlig jobb så tjener dei omtrent ingen ting. I norge så tar dei det beste frå begge systema, slik at dei får ekstra betalt om dei gjer ein god jobb utan at det får konsekvensar å gjere ein dårlig jobb. Det og gi akkurat servitørar både i pose og sekk er ulogisk, servitørar kan godt få tips men då må grunnlønna betraktelig ned. På den måten hadde vi sikkert fått betre servitørar også sidan dei dårlige ikkje hadde overlevd i jobben. Berre fordi du er i ein arbeidspossisjon der du omgåes fulle folk som har nedsatt almentilstand så betyr ikkje det at du kan la være å gi tilbake vekslepengar fordi den fulle gjesten sikkert ikkje merkar det likevell. Du ser ikkje hjelpepleiarar smiske seg innpå demente gamlingar for å komme med i testamentet deira. Når det gjeld at tips er skattefritt så stemmer ikkje det heilt, det er visst nok eit fast skattetrekk for tips, problemet er berre det at mange får mykje meir i tips en det dei skattar for (og nokre få betalar meir i skatt en dei får inn i tips). Sjølv tipsar eg så og seie aldri, eg synest ikkje servitørar gjer ein så god jobb samanlikna med alle andre yrkesgrupper og når eg ser at servitørane ikkje ein gong delar tipsen med dei på kjøkkenet så synest eg dette likner meir og meir på ein grådigheitskultur. Om eg er på resturang og er fornøygd med maten så er det eventuellt kokken eg vil tipse, det er han som har fått maten til å smake godt. Servitøren har berre flytta tallerkenen fra kjøkkenet til bordet mitt, det er derfor kokken som gjer 95% resturangopplevelsen min. Det hjelp lite at servitøren er hyggelig om maten smakar dritt. Og det med at servitørar "driver landet vårts daglige drift" så er det å overdrive sterkt. Samfunnet går ikkje under om folk ikkje får servert maten som dei har kjøpt, faktisk er servitøren eit fordyrande mellomledd mellom meg som kunde og kokken. Og sjølv om du reknar kokkane også under det yrkesgruppa som driver landets daglige drift så dør ikkje folk om dei må lage maten sjølv (kokkar og servitørar på sjukehus er untaket). Servitørar, kokkar og resturant bransjen lever av å levere eit "luksus" produkt, eit produkt som folk fint klarer seg utan om dei må prioritere kva dei brukar pengar på. Men tilbake til tips, den einaste lovlege tipsen burde vært tips der kunden ber om å få tipse slik at den summen han tipsar blir lagt til på rekninga. På den måten får kunden ei kvitering (slik at han kan dokumentere forbruket i sitt private budskjett) og pengane går då i resturant kassa og blir loggført der. På den måten kan også skatt bereknast frå denne ekstra inntekta. Slik som det er no så er tips svarte pengar som "forsvinn" i systemet. Du som tipsar har ikkje noke produkt eller kvitering på at pengane er brukt så i budskjettet vil det sjå ut som at du har mista pengane i eit djupt hol eller noke slikt. Servitøren mottar desse pengane men kan ikkje bevise kvar dei kjem ifrå, dette skapar problemer då f.eks politiet kan konfiskere desse pengane på grunn av misstanke om at det er pengar frå ulovleg aktivitet som f.eks narkotika salg. Skal tipsing bli vanlig i norge så må det også kunne være eit papirspor slik at det er mulig å spore opp kvar pengane tar vegen. Lenke til kommentar
V5R1X Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 (endret) De fleste såkalte service-yrker er jo aledeles ikke kjennere av tips. Det virker som om den mest vanlige kutymen er å tipse når noen bringer mat på bordet. På mange steder hvor de mottar tips har de også ofte en ordning om at all mottatt tips samles i en egen pott som deles/brukes likt på folka som jobber der, så hvor ble poenget med tips av da? Tipsing er bare en idiotisk tradisjon som henger igjen fra tiden der "tjenere" hadde luselønn, slik jeg ser det. Endret 7. august 2009 av J-Core Lenke til kommentar
VroD01 Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 (endret) Utrulig herleg å lese at så mange tenkjer nokonlunde likt. Tipskulturen har alltid for meg våre ei mare. Er dritlei av at servitører skal ha tips fordi dei klarte å ta i mot ei bestilling og sette maten på bordet når den er klar. Kva i heitaste har dei gjort for å fortjene tips? Har hverken opplevd masasje av føtene, avisa levert på bordet eller at dei kan oppbevare jakke og handleposar som alltid er så i veien når desse barnevognstoredameroggjerrigetanter "pust" ammemedpuppenlangtoppitrynetpåandre "pes" skiftebleiepåhøgrøstaunga-invasjonane kjem innom for å kjøpe kaffi og preike piss. Ja, den dagen eg opplever EKSTRA service, og då snakkar eg ikkje om når servitøren spør om da smakte godt, då skal eg gi tips med stor glede. Faktum er at når maten smakar godt så bør kokken få tips. SÅ neste gang nokon seier det smakar godt, send kokken ut for å få tips. Der ligg det landet... så det så Edit: Om pengane er skattefrie har lite å sei for min del. Tykkjer faktisk det går meir enn nok i skatt. Vi betaler skatt når vi får lønn, moms når vi bruker pengane på noko og endå meir skatt dersom vi har spart oss opp velfortjent formue. Av ei krone set vi omtrent att med eit negativt tall. Og som om ikkje det er nok så må vi betale miljøgebyr for omtrent alt her i verden, for slik er trenden. Pokker heller! Endret 7. august 2009 av VroD01 Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Et par ting. Ikke tips om du ikke er fornøyd med maten eller servicen. Tips er en påskjønnelse for godt arbeid, ikke en selvfølgelighet. Om alle legger på 10% på regningen av ren automatikk, så er det ikke noe incentiv for at servitøren(e) skal yte det lille ekstra. Servitøren er ikke bare være et transportmiddel fra kjøkken til kunde, eller et "fordyrende mellomledd" som nevnt over. Servitører skal ta imot gjester, plassere dem og finne menyer, ta imot bestillingen med forskjellige kriterier (glutenfritt, laktoseintoleranse, rå-medium-godt stekt kjøtt, etc.), svare på spørsmål om mat og drikke, sørge for at problemer med maten blir ordnet på best mulig måte, samt ta imot betaling og rydde av bord. I tillegg har de arbeidsoppgaver som vasking av bestikk/glass, pussing av bestikk, påfyll av ting som salt, pepper, ketchup, eddik, vasking og stryking av klær og duker, ansvar for at toaletter er rene og har papir. De er vel så viktig for restaurantopplevelsen som kokken er. Lenke til kommentar
VroD01 Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 (endret) Mykje av det psilocybe nevner som arbeidsoppgaver er ein selvfølge i forhold til valg av yrke. I det servitøren gir kunden noko ut over det som blir krevd så kan tips være på sin plass. Det er klart at servitøren er viktig for restaurantopplevelsen, men vi har alle eit visst forventningsnivå til det meste og det er noko som går for å være normal mestring og prestering. Yter man dårlig på jobb er det konsekvens, yter man det lille ekstra som man ikkje blir spurt om skal det være ros. Det er med andre ord det lille ekstra man tipser for, og ikkje det vi opplever når vi går på kafèen borti gata. Så har det seg slik at om man går på en finere restaurant og betaler mykje for å ete der, så får man faktisk det lille ekstra. Skal man likevel tipse etter å ha betalt ekstra for å gå på fancy restaurant? Endret 7. august 2009 av VroD01 Lenke til kommentar
noxon Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Vil du ha mer penger for jobben du gjør, gå til arbeidsgiver og krev det. Om arbeidsgiver så føler at prisen på varene må økes for å kunne gi deg høyere lønn, så får det så være. Jeg kommer aldri til å gi deg tips om alt du gjør er jobben din. Lenke til kommentar
Ducktoy Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 men om servitørene på en restaurant yter det lille ekstra hele tiden, vil ikke det gjenspeile bedriften og dermed trekke flere kunder som der igjen vil føre til mer fortjeneste som kan deles ut til de ansatte? my two cents. Lenke til kommentar
VroD01 Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Vi lever i ein verden med god råd og høye krav. Kvalitet er ikkje lenger nok, nå er service ein del av det vi er ute etter. Går du til ein verkstad med bilen din så ønsker du at dei skal bry seg like mykje om bilen som du sjølv gjer. Det kan være nok til at vi velger å handle der framfor der det er rimligast. Som Ducktoy nevner, belønninga er fleire og stabile kundar som igjen gir ein trygg arbeidsplass og muligens påskjønnelse blandt dei ansatte. Tips skal være unødvendig! Lenke til kommentar
covah Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Tråden handler ikke om man skal gi tips eller ikke. Selvsagt kan man gjøre dette dersom man har fått god service. MEN dette er inntekt, og bør skattes på vanlig måte. Lenke til kommentar
cyclo Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Hva med tips når man betaler med Visa? Blir det registrert og skattet for? Lenke til kommentar
Dragen Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Da inngår det i lønn, og blir dermed skattet. Snakker av erfaring. Jeg har jobbet som servitør, garderobevakt, dørvakt og bartender. Samtlige er servicejobber hvor man jobber hardt og ofte uten pauser. Ofte må man også ta doble skift som gjør at man etter 13 sammenhengende timer med frekke og overlegende kunder faktisk ikke er så serviceinnstilt som dere vil at vi skal være. Og det er ikke noe verre enn kunder som tror at bare fordi vi får betalt for å være på jobb, så kan de behandle oss som slaver. Disse kundene er i flertall. Men når en kunde som respekterer oss, og gir en ekstra slant når vi kommer med maten/pilsen/jakka/ eller holder opp døra, så letter det utrolig på trykket og kunden vil få ekstra god service resten av tiden de er der. Folk tror også at servitører er der for å gi alt. Vi er faktisk ikke det. Vi skal komme med maten og regninga, det er alt som inngår i jobben vår. Har dere opplevd at en servitør kommer og spør om maten smakte godt? Eller om dere vil mer å drikke? Det er faktisk ekstra service. Det er faktisk kundens jobb å si i fra om maten smakte bæsj, eller at det trengs mer vann i glasset. Tips trenger ikke engang være penger, det kan være noe så simpelt som god oppførsel, ikke kom med krav og ikke mas. Ikke spør etter glass etter glass med drikke, spør heller etter en mugge med vann i tillegg til vinen eller pilsen. Dere er ikke de første som er der den dagen, la servitøren ta seg en pust i bakken hvis dere ser at han/hun har mye å gjøre. Ikke bli sure hvis servitøren ikke kommer med en gang. Og ikke stirr på oss for å få kontakt, det er plagsomt og irriterende. Løft heller på hånda og vink til oss. Vi får ikke betalt nok for at vi skal måtte ta i mot dritten din. Hvis jeg får bordet ditt, og du behandler meg med respekt og oppegående folkeskikk, og i tillegg til det gir meg noen ekstra kroner når du går, så kan jeg garantere at jeg husker deg neste gang du kommer, og at jeg vil gi deg utrolig god service. Gratis dessert neste gang du spiser på resturanten er ikke umulig hvis du behandler oss godt. En annen liten ting jeg har observert gjennom årene i serviceyrket er at jo mer penger kunden har, jo mindre tipser han. Fattige tipser mye mer enn rike. Og vi kan jo se på trådemnet litt annerledes: Burde det være ulovlig å gi pengegaver? Jeg tviler på at dere melder inn de 500,- de fikk fra bestemor til bursdagen deres til skatteetaten. Tips er trossalt pengegaver. Lenke til kommentar
Panter Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 (endret) Her i tråden var det mye synsing og lite fakta.. For faktaopplysninger, les: http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=567688 Endret 7. august 2009 av Panter Lenke til kommentar
V5R1X Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 (endret) Hvis jeg får bordet ditt, og du behandler meg med respekt og oppegående folkeskikk, og i tillegg til det gir meg noen ekstra kroner når du går, så kan jeg garantere at jeg husker deg neste gang du kommer, og at jeg vil gi deg utrolig god service. Hva hvis man behandler deg med respekt og oppegående folkeskikk, men ikke tipser? Hva tenker du og hva slags service yter du da? Endret 7. august 2009 av J-Core Lenke til kommentar
Prusk Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Tråden sklir litt ut i forhold til trådstarters ønske om ulovlig å gi tips. Mitt standpunkt til TS er forøvrig at så lenge denne ekstrainntekten ikke er mer enn 2-3k i mnd ser jeg ikke problemet. Dragen: Tips første gang - få service neste gang? Lurer litt på hvordan servitører blir behandlet som slaver. Er det når man ber om å få et glass til med øl? Lenke til kommentar
Dragen Skrevet 7. august 2009 Del Skrevet 7. august 2009 Jeg yter god service for de som behandler meg med respekt og folkeskikk. Penger er en bonus som gjør at det er større sjanse for at jeg husker deg neste gang du kommer. Gir du meg tips og behandler meg dårlig, så anser jeg tipsen som betaling for at du behandler meg dårlig. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå