Gå til innhold

Hvordan virker denne? (elekronikkspørsmål)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vel, jeg kan ivertfall si at gass er der ikke inn i den kuppelen, har selv demontert en slik. Min teori er at det er strøm som søker jording gjennom kuppelen, og går til den nærmeste som leder til jord, kuppelen. Det blir likt fordelt fordi der er mye strømledende metall (lignende stålull) i sentrum av kulen.

Lenke til kommentar

Det er nok et svært tynt (gjennomsiktig) lag med ledende metall på innsiden av glasskulen. Det produseres så en høy elektrisk spenning i den indre kulen, sånn at elektroner hopper ut til glasskulen eller evt. hånden din.

 

Kulen kan også være fylt med gass. Ulike gasser vil gi ulike farger på lyseffektene. Men vanlig luft fungerer også.

 

Eller noe sånt...

 

LeD

Lenke til kommentar

Hehe! Jeg har faktisk en slik plasma kule på romme mitt her! Kjøpt hos OBS eller? ;-)

 

En krets lager en høyfrekvent høyspenning i lampen, ( ca 4 - 10KV ) en ledning går opp fra denne kretsen, gjennom et rør, til den kulen du ser inni lampen. Potensialet denne ledningen har vil lade opp kulen du ser inne i lampen til en negativ størrelsesorden.

 

Nå har vi altså en negativt ladet glasskule inne i lampen, og luften i omgivelsene er uladet, men positiv iforhold til den negativt ladede kulen.

 

Siden ulike ladninger tiltrekker hverandre, vil det her oppstå en elektronstrøm fra omgivelsene til kulen. Den negative kulen vil altså prøve å "trekke" elektroner fra omgivelsene.

 

Og det klarer den! Når elektronene går igjennom den store glasskulen til den små, så må de gå igjennom gassen som kulen er fylt med. Når elektroner strømmer igjennom denne gassen, så vil de kollidere med atomene, dermed øker energinivået til atomet, men denne tilstanden er ustabil. Dermed kvitter atomet seg med elektronet, men for at atomet skal kvitte seg med et elektron, så må den gi fra seg energien den fikk under kollisjonen. Energien kvitter den seg med i form av et foton. Dette skjer faktisk på 10^-8 sekund. Jo høyere spenning, jo mer energi vil elektrone få ( kolidere kraftigere og gi mer intensivt lys ).

 

Fotonet som er frigitt har en viss bølgelengde og dermed en gitt farge sin vi oppfatter. Ved å forandre gasstypen i kulen, kan vi velge hvilken farge som skal vises for oss, når dette kollisjons forløpet skjer.

 

Følgene gasser har disse egenskapene:

 

 

Helium: Gir en hvit farge

Neon: Gir røde streker med orange flekker.

Karbondioksyd: Gir en blåhvot farge

Nitrogen: Gir en gråaktig farge.

Argon: Fiolett

Argon og neon: Er de stoffene som er inne i din plasmakule, en blanding.

Krypton: Hvit, gråaktig.

Xenon: Lynaktig, blågrå.

 

Kulen inne i lampen "suger" altså elektroner fra omgivelsene. Siden hånden din leder elektrisk strøm bedre enn luft, vil elektronene gå fra hånden din til kulen, når du tar på lampen ( strøm går alltid den letteste veien ).

 

Når du ikke rører kulen, vil du se at "lynene" inne i kulen har en tendens til å bevege seg oppover. Det er fordi plasmaen varmer opp luft, og oppvarmet luft stiger og forandrer elektriske egenskaper.

 

Denne elektronpumpen kan du ha det litt gøy med.. prøv å ta bort et lysrør til kulen ( fra leselampen din ). Du vil da merke at det vil lyse når plasmakulen sørger for en elektronstrøm gjennom lysrøret, inn til kulen.

 

:-)

 

plasma.gif

Lenke til kommentar

Godt skrevet som vanlig, Hondaen. Vil bare fylle ut et par detaljer. Frekvensen er ca 50 - 60 kHz. Min kule har et potmeter for å variere frekvens, og en bryter for å velge kurveform. Dette har stor påvirkning på hvordan plasmaet oppfører seg: fort eller sakte, mange små "lyn" eller få store. Har sett noen kuler som har en mikrofon slik at musikk kan variere frekvensen.

Plasma sender ut ikke bare synlig lys, det er også mye energi i infrarødt. Det merkes typisk når IR fjernkontrollen slutter å virke og TVen bytter kanal av seg selv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...