Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Asymmetrisk bredbånd... Trenger forklaring


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ifølge denne tråden står det at ADSL kan være både full og halv duplex og at dette er avhengig av leverandøren. Finnes det en norsk leverandør som gir full duplex ADSL der download`en ikke blir på virket av uploaden? (og jeg snakker ikke om SDSL, les denne posten for forklaring)

 

Ufff det var ikke meningen å skrike, men frustrasjonen øker  

 

Blir jeg nødt til å ta dette en gang til ?  

 

Grunnskole kunskaper:  

 

DSL = Digital Subscriber Line (Digital leid linje)  

Kommer i flere "smaks varianter"  

 

SDSL = Symetric Digital Subscriber Line - Har samme hastighet oppstøms og nedstrøms, derav navnet Synkron. kan maks bli ca 2 Mbit før Crosstalk blir et problem. Dette blir først og fremst et problem i "Far end" sett fra brukeren.  

 

ADSL = Asymetric Digital Subscriber Line - har forskjellig oppstrøms / nedstrøms hastighet.  

Denne kan komme opp mot 8 mbit inn til kunden siden problemene med cross talk er mindre hos kunden.  

men fortsatt maks 1,5 ut fra kunde før man støter på de samme problemene med FEXT (far end crosstalk).  

 

I tilleg kommer VDSL HDSL og IDSL somjeg ikke gidder å begyne å rote med nå.  

 

Men felles for alle disse er at de kan være enten Full eller Halv duplex. Som jeg nå har forklart til det skjedsommelige så er ADSL Halv duplex på grunn av kostnads messige hensyn. Og de som leverer SDSL leverer dette med Full duplex siden de som går går denne løsningen regnes som "High End" brukere som tåler den ekstra kostnadden. Så koster SDSL 3300,- å installere.  

 

PS! det tok meg litt tid på google for å finne noen White patpers på DSL. Og så gadd jeg å leses dem før jeg kom med flere bombastiske uttalelser..Hint hint.  

 

G.  

 

 

PPS! så jeg hadde køddet til utrykkene litt --- fikset på det.  

Ikke alltid så lett å skrive rett med en puls på 200+ :wink:

Lenke til kommentar

Det har ikke noe med asymetrisk, men hvordan TCP/IP-protokollen fungerer. For hver pakke du mottar sender PC'en din en (liten) pakke tilbake hvor han sier at han har fått pakken. "Serveren" eller whatever sender da neste pakke. Dersom "kvitteringspakken" må vente i kø på å komme ut, venter "serveren" på å sende neste pakke og nedlastingshastigheten din blir lavere. Desto høyere oppstrømshastighet du har, desto mindre er sjansen for at denne pakken må vente i kø. Dvs. det er mer sannsynlig at du makser en 128k linje enn f.eks. en 2.3Mbit linje.

 

Hva Gaute snakker om med high-end aner jeg ikke. Dersom han mener Ethernet-chippen i hver ende var sikkert dette et kostnadsspørsmål i 1991, men det er ikke det som skiller high og low-end i dag. :) Ikke tenk på dette med halv og full-dupleks. Trådløst er halv-duplex. Du har en 11 mbps link men maks teoretisk nedlastningshastighet er 5.5mbps, men pga overhead får du ikke mer enn 5.2-5.3. Det er det som er effekten av halv-dupleks. Alt ADSL er full-duplex, selv om mange tror det motsatte... Hadde det spillt så stor rolle, hadde det vært rimelig kartlagt hvilke leverandører som leverer halv og hvilke som leverer full.

 

-Rim

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...