Gå til innhold

Kavaleri under Napoelons krigene


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Det er sant at kavaleriet ikke hadde den enorme dominerdne effekten under middelalderen

Og vanligvis utgjorde ikke kavaleriet under napoleons krigene mer enn 10% noen ganger opp til 15%

 

Mot noe som 40% på høyden av middelalderen når tungt kledde riddere var hoved styrket til alle vellykede hærer.

 

Men fordi slagene ble så store under Napoleons krigene ble det fremdeles ekstremt mye kavaleri.

 

10% av 550 000 tusen er fremdeles 55 000 Noe som er mer enn nesten alle slag under middelalderen.

Kavaleri ble sammlet i Squadroner som kunne ha alt fra 40 til 150 mann og hester, squadroner kunne sammles til regimenter.

Kavaleri var delt inn i 2 til 3 klasser, dette varierte litt fra land til land og litt på hvordan du deffinerer det.

 

 

Lett kavaleri

 

Chasseurs à cheval

En fransk oppfinnelse, orginalt ikke veldig mye prestisje i disse avdelingene, men dette var arbeids hesten når det kom til lett kavaleri. De utgjorde store deler av lett kavaleri både for frankrike, østrike og russland.

De fikk senere litt anerkjennelse da franskmennen så på dette som ekte fransk og man fikk Chasseurs à cheval i den franske garden.

 

Hussar

Orginalt en sentral europeisk type fra ungaren/polen orgiantl som tung kavaleri, men i løpet av 1700tallet om gjort til lettkavaleri, Kremen av kremen, egentlig ganske like Chasseurs à cheval i uniform bare enda mer farge sprakende, gull snorer og pels og alt mulig rart, enkelt og greit de mest jålede soldatene som noen gang har funnets

hussar%20captain%20of%20the%20seventh.jpg

Soldatene var modige til det uforsvarlige, Napleon sa han ville bli overasket om en hussar ble eldre enn 30 pga. deres tedenser til å ri uvørnt in i fienden. Alle land hadde hussarere, selv england selv om de ikke fikk dem før i 1805.

 

Uhlans/Lancers

Lett kavaleri med lanser, eneste kavaleriet som fremdeles brukte det(med unntak av Landwehr kavaleriet til Prøysen)

Kjent for å kunne skremme unna annet kavaleri pga. lansene. Men lanser var bare brukbart ved selve angerpet når to enheter først var sammen måtte sverd brukes.

 

Cossacks

Egentlig ikke ekte lett kavaleri, men Irregulært kavaleri. Og rent russisk, Cossacker var en kriger klasse innad i russland. Og jobbet mer som leiesoldater og løfter om plynder, Var det noe de frankse soldatene var redde for så var det å bli overasket av en guppe cossacks. Da dem skjeldent tok fanger og ville drepe deg på flekken om de trodde du hadde noe verdifult på deg. Under tilbake trekkingen fra russland under 1812, ble alle franskmenn og alliere av dem kuttet ned av cossacker om de ikke greide å følge med hæren.

 

Alt lettkavaleri var hovedsaklig for å speide etter fienden, passe på sine egene linjer og å jage fienden om de slår retrett. Men lettkavaleri måtte også kunne brukes under full slag(med unntak av cossacker)

Lett kavaleri var utstyrt med sabler, lanser for uhlans, og pistoler og karabiner. skytevåpen ble bare brukt i små treffinger med annet kavaleri under speiding osv. Under fulle slag var det sabelen som gjorde jobben.

 

Medium Kavaleri

Ok, her blir det litt rart. Da eneste medium kavaleri var Dragoons, men dragoons kom i 3 smaker.

Alle 3 smakene ble sett på som billige og ikke fult så prestijse fulle varianter av annet kavaleri, Dragooner i sine 3 forner var KLART de mest pletifulle kavaleri typene, men glemmes ofte blant de mer spesialisete og prestisje full typene. Engelsk mennene brukte disse spesielt mye.

 

Lett Dragoons

Egentlig lett kavaleri, utstyrt som dragooner men med kurvet sabel, brukt som lett kavaleri, ofte med bicorne eller shko hat. Gjorde samme jobben som Husasr osv. men ikke fult så "tøffe"

Siden England hadde få hussar regimenter og ingen chasseur regimenter var dette den typiske lette kavaleristen for england.

 

Dragoons

Den minst likte fromen for kavaleri under denne perioden, eneste ekte medium kavaleri, ble sett på som en uhellig blanding av lett og tung kavaleri. Liksom en stygg mutert sak.

Men fremdeles den typen det var mest av, sett på som billig og greie saker, Viss regimenter fikk viss anerkjennelse pga. jobben de gjorde under slag.

 

Tunge Dragooner

Igjen sett på som en billigere versjon av de "bedre" tunge kavaleristene. Utstyr som dragooner, men hadde da større og tyngre hester, et rett sverd typsik for tung kavaleri og ofte hjelm.

England hadde spesielt gode soldater av denne typen mye takket være veldig gode hester.

 

Tungt Kavaleri

Helt klart den mest pretisje fulle grenen innen kavaleri soldatene var ekstemt stolte av hva de var.

Det var egentlig to typer og de var ganske like.

Carabiners og Cuirassiers. De hadde typiske ting som var for alt tungt kavaleri, rett tung sverd brukt til å stikke med i stede for kutting. og Hjelm samt store hester, helst over 600 kg og viss helt opp mot 800kg

Ektremt dyre begge to og defor ganskje kjeldene selv om det var overaskende mange under visse slag.

Dette var også den grenen av kavaleri som var mest sårbar, store hester sulter først, så de var også dem som ble først syke under en kampansje. I spania hadde frankrike så dårlige hester at de ikke ville gå i kamp mot britisk kavaleri som hadde mye bedre hester.

 

Cuirassiers

Kommer fra navet cuirassier som er bryst og rygg rusting. Selv om langt fra alle land faktisk brukte cuirassiers på sine cuirassiers. Russland og Frankrike hadde altid cuirassiers på sine, Prøysen droppet sine en stund og så begynnte med dem delvis. England hadde ikke på sine. Det er viss kontrevers over hvor effektive disse platene var, en muskett ball gikk rett gjennom, men den ga en viss beskyttelse mot sverd og bayonett. Mest prestijefull grenen som fantes på denne tiden(om man se vekk fra liv vakt type kavaleri og spesielle regimenter)

 

Carabiners

Selv om effekten av cuirassiers kan diskuteres, var de gode nok til at napoleon ga to av sine carabiner regimenter dem også.

Samme type som cuirassiers, bortsett fra at de da ikke hadde disse bryst og rygg platene(med unntak av de to regimentene jeg allerde har nevt)

 

Vel det var hoved typene.

Viss Dere vill kan jeg også skrive om mer spesielle kavaleri avdelinger som da også kanskje var unike

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Tja, hva var grunnen, det hadde noe med hvordan det skulle brukes.

 

Lett kavaleri skulle i TEORIEN ikke brukes under fulle angrep på slagmarken, lett kavaleri skulle egentlig brukes til å jage vekk annet let kvaleri og true flanker til fienden.

De ble brukt til full angrep da man aldri hadde nok tungt kavalery, men de ble utstyrt med teorien i tankene.

Lett kavaleri skulle bruke raske kutt med sablene gjerne kutte ned infanteri når de løper for livet.

Dette første til grunne og dype kutt og innimellom ble hoder løsnet fra nakken, eller hoder kløvet i to.

Men sabel kutt var ofte mindre dødlige enn det man fikk fra rette sverd, de som ikke blødde i hjel av kuttene(eller mista hode) ville overleve med mindre de fikk infeksjoner, heldigvis hadde kirurger litt kontroll og kutt med mindre veldig dype hadde lav dødlighet.

 

Grunnen til at tungt kavaleri hadde rette sverd var at under fult ut angrep skulle man de siste 100 meterne få hestene opp i gallopp(den egenltige farten varierte fra land til land) Noen gikk i kort galopp på ca. 25kmt til full galopp på over 40kmt.

 

Rett før de braste inn i annet kavaleri eller infanteri, strakk de ut armen og holdt sverdet rett foran seg så sverdet nesten ble en lanse, når de taff fienden hadde sverd spissene da en fart på ca. 40km og ville gli inn i fienden som en varm kniv gjennom smeltet smør.

Når de da var inne i mele klynga, ble sverdene fremdeles brukt til å stikke, ja det var sikkert noen hoder som ble kløyvet i to, men hoven måten de brukte sverdene var å stikke.

Dette var betydlig dødligere, ikke bare var sjangsene for å blø ihjel mye større med dype stikk i overkroppen, men sjangsene for infeksjoner var også mye mye høyere, kirugrger kunne ikke gjøre mye for stikk i maven, med mindre man var ekstremt heldig var dødlige infeksjon nesten sikkert.

 

Dette var grunnen

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...