Gå til innhold

Farer ved å sende pc inn på reperasjon (Expert)


Anbefalte innlegg

Hei

 

Har fått feil på min bærbare pc og skal sende den inn på reperasjon. Hadde 2 års garanti så tenkte å få det gjort nå 1 måned før garantien går ut.

Men er veldig skeptisk til hva folk som reparer pcen kan finne på å gjøre. Snoke rundt på HDD'en min. Den er ¨såpass i stå at jeg ikke får formatert harddisken. Å jeg har alt fra private bilder, massevis av passord og diverse private ting som ikke hører hjemme hos andre enn meg selv.

Hva kan jeg gjøre eller forlange? Er det trygt? Er jo ikke den lokale expert shappa som fikser pcen,

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man må kunne forvente et minimum av profesjonallitet når man leverer inn utstyr til reparasjon. Dette innebærer bla at vedkommende har taushetsplikt og ikke snoker i andre sine data for egen forlystelse.

 

Men, svarte får finnes, og i tillegg kan utstyr komme på avveie underveis. Sensitiv data bør ALLTID krypteres slik at uvedkommede ikke får tilgang og i tillegg tas backup av til minst ett annet sted.

Lenke til kommentar
Har fått feil på min bærbare pc og skal sende den inn på reperasjon. Hadde 2 års garanti så tenkte å få det gjort nå 1 måned før garantien går ut.

 

Garantien er ikke så fryktelig interessant i dette tilfellet, da du har 5 års reklamasjonsrett. Men tilbake til saken.

 

Men er veldig skeptisk til hva folk som reparer pcen kan finne på å gjøre. Snoke rundt på HDD'en min. Den er såpass i stå at jeg ikke får formatert harddisken. Å jeg har alt fra private bilder, massevis av passord og diverse private ting som ikke hører hjemme hos andre enn meg selv.

Hva kan jeg gjøre eller forlange? Er det trygt? Er jo ikke den lokale expert shappa som fikser pcen,

 

La oss være litt realistiske -- du kan ikke forlange noe som helst hva tilgang til innholdet angår, og du må anta at all sensitiv informasjon vil bli lest gjennom. Om de som utfører reparasjonen faktisk vil lese gjennom hdd-en er komplett uinteressant (det blir omtrent som å ta noen i retten for å hindre spredning av nakenbilder -- ja, man vil potensielt vinne i retten, men det vil være en tom seier, hvis bildene først lekker ut).

 

Det du kan gjøre varierer litt avhengig av nøyaktig hva feiler maskinen din:

  • Fjerne harddisken helt og sende maskinen uten den. Hvis feilen på maskinen ikke skyldes hdd-en, så burde ikke expert ha problemer med dette. Avklar dog denne modifikasjonen med expert før du gjør noe.
  • Dersom du har en sikkerhetskopi, så er det bare å slette innholdet av hdd-en og gjenopprette alt når du får maskinen tilbake. Dette kan gjøres på en annen datamaskin, siden laptopen din ikke er funksjonell.

Som noen andre foreslo er kryptering noe du burde vurdere (eh, unnskyld, "burde ha vurdert"). Det finnes faktisk kryptoløsninger i dag som krypterer hele disken. Ikke så vanskelig er det heller.

Lenke til kommentar

Ja, det enkleste er vel å flytte det du ønsker at ingen uvedkommende skal se, over på en form for ekstern media (harddisk, USB-pinne etc) før du leverer maskinen fra deg. Om passord til private sider ligger lagret i browseren, bør man vel også fjerne disse først. Kryptering er et andrevalg i tillegg.

Endret av Smirnoff
Lenke til kommentar

om det er noe feil med maskinen, og teknikeren mener det kan fikses med en reinstallasjon... ja da vil du ikke kunne beholde bildene uansett. Software/data-filer går på kundens ansvar og ikke garanti.

 

Men helt realistisk vil ingen tekniker ha tid til å snoke rundt. Du er langt fra den eneste som har levert inn. Tidspress + klagende kunder gjør at teknikern til slutt ikke gidder / ta seg tid til å se gjennom alle de kjedelige facebook bildene du har lastet opp...

Lenke til kommentar

Har seff sikkerhetskopier av alt. Det som er dritt er at jeg ikke får formatert hdd før jeg sender pcen. Å seff ligger bildene og passord på skrivebordet :(. Tror ikke noen som hadde fått pcen opp å gå hadde klart å latt vær å gå rett inn på den mappa med bilder.

Lenke til kommentar

med mindre det faktisk er et programvare problem så han trenger disken for diagnose napper teknikeren ut din disk og setter i sin med alt av utilities etc før han starter.

 

selv sender jeg alldri inn maskin med disk i, ikke fordi jeg frykter snoking da teknikeren ikke akkurat har tid til sitte se igjennom mine feriebilder med 20 andre pcr ventende, men ting kan forsvinne under uhell både på verksted og under postgang.

Endret av cruzader
Lenke til kommentar

De har regler på å ikke snoke i andre sine harddisker. Og dette har de skrevet under på i kontrakt. pluss taushetsplikt. Tror ikke det er så jækla interessant å browse i andre sine filer heller når man har 20 andre PC'r som også skal fixes iløpet av uka.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar

20pcr iløpet av uke som tekniker hørtes koselig ut :p

er vell mer 15-20 pr dag, med tiden du da har pr maskin har ikke du mye tid til snoke.

tar du deg tiden til snoke som ville vært oppsigelsesgrunnlag går jeg utfra vil du nok få spørsmålstegn hvorfor du bruker en time på en sak som er bytte skjerm etc

Endret av cruzader
Lenke til kommentar
Kan det egentlig skje noe hvis de skulle finne noe ulovlig på pcen? Regner med barneporno og slik hadde det skjedd noe. Men hva med ulovlig nedlastet materiale?

 

Det er litt avhengig av kven butikken ønsker å være lojale mot. Sjølv om butikken ikkje anmelder så kan fortsatt teknikkeren som gjorde arbeidet anmelde. Det er ingen som har plikt til å anmelde med mindre det er ei alvorleg forbrytelse, så overgrepsbilder blir nok anmeldt.

Det er også sannsynlig at butikken har ein policy med å ikkje anmelde kundar, i alle fall så lenge det ulovlege ikkje ligg på skrivebordet eller ein anna plass som gjer at teknikkaren snubblar over det.

 

Men det er heller ingen garanti mot at ein butikk f.eks bli oppmoda av f.eks ein musikkprodusent til å anmelde piratkopiert musikk. Men det er nok heller tvilsomt at teknikkeren gidder å bruke tid på å finne fyrst finne mp3 filer for deretter å finne ut om eigaren har lisens på dei eller ikkje.

Lenke til kommentar

Det er vel lite sannsynleg at noko slikt vert anmeldt med mindre butikken/verkstaden tener pengar på det. Å sjekke alle maskiner som kjem inn for ulovleg småtteri kostar nok meir enn det smakar, i tillegg til at det vil vere veldig lite populært blant kundar. Eg tør vedde pengar på at ca. 7 av 10 PC-ar som kjem inn på reperasjon har eit eller anna ulovleg på seg, så dersom alle vert anmeldt ville det nok vore meir snakk om det enn det er i dag.

Lenke til kommentar

Som sagt tidligere. Ta ut harddisken av laptopen og koble den til en annen maskin ved hjelp av USB (fins adaptere for dette) eller internt i en desktop. Der går du inn og fjerner "sensitiv" informasjon, før du setter disken inn igjen og sender maskinen.

 

Tror faktiskt at teknikeren har lettere for å skylde på "brukerfeil" om maskinen savner harddisk, eller kommer med en harddisk uten OS på...

Lenke til kommentar

med mindre de har inkompetente teknikere som f.eks komplett har, så vil det jo bli kjørt en komplett diagnostic som vil avdekke evnt hardware feil så bare skylde på brukern vil/skal ikke skje.

 

oddsen er også rimelig høy for at idet maskinen blir tatt imot på verkstedet fjernes kunden sin disk så blir verkstedets disk plugget i som inneholder alt av diagnostics og er et arbeidsmiljø teknikeren kjenner til frafør samt er sikret mot at software feil på kundens installasjon kan forstyrre diagnostics og det er ikke en garantisak som verkstedet tar utover kjøre recovery (hvor kunden skal spørres om godkjenning først).

Endret av cruzader
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...