Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Inkasso, forliksrådet, nå tingretten - hva skjer


Emma22

Anbefalte innlegg

Jeg har en sak gående mot en slektning som skylder oss noen penger fra et "arvebo" han har påtatt seg ansvaret for, bak vår rygg, mens vi fikk utgiftene.

Har kontaktet tingretten som gav han tillatelse til å styre boet, og de er helt klare på at han skal betale oss, men vi har ikke hørt et pip. Tok kontakt med inkassofirma som heller ikke oppnådde noe kontakt med vedkommende. Saken gikk videre til forliksrådet der vi fikk medhold i form av en uteblivelsesdom. Denne skulle vært rettskraftig nå, men da kommer det plutselig livstegn fra vedkommende og han har levert en stevning mot oss til tingretten. Jeg har ikke sett stevningen ennå, men er ikke overrasket for å si det sånn. Det er jo det eneste han kan gjøre for å dra ting ut, og håpe at vi gir oss.

Noen som kan hjelpe meg litt med hva som skjer videre nå? Han kommer helt sikkert til å prøve å dra inn ting som ikke har noe med saken å gjøre, men det regner jeg med retten klarer å følge med på. Vi har jo lagt fram våre beviser hele veien og det er jo ganske så tydelig at saken går i vår favør. Er det alikevel noe som kan føre til problemer for oss videre her? Hva med saksutgifter, vil han bli idømt disse også?

Endret av Emma22
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
nå vet ikke jeg om jeg tenker litt for usa-style her, men kan dere ikke levere en motstevning for tort og svie + renter på beløpet + saksomkostninger?

 

uansett - hvis du skal ha inndrevet rettskraftig beløp, bør du kontakte namsfogden så de kan ta beslag i hans eiendom for deg.

Inkassobyrået vi bruker har krevd utlegg i hans verdier så vidt jeg vet, så den saken skulle være grei. Skal snakke med advokaten hos inkassobyrået i morgen når jeg får brevet, så får vi se hva som skjer. Har i allefall ikke tenkt å gi meg, det er det han sitter og venter på kan jeg tenke meg. Han er nok ikke vant til motstand.

Lenke til kommentar

ok, men som sagt; namsfogden har myndighet til å ta beslag i hans verdier og rette instansen for å inndrive verdier ifbm. rettskraftig dom. så jeg ville tro de har mye flere virkemidler enn inkassobyrået. så jeg ville heller gått der (med mindre du har funnet ut at det vil bli dyrere for han :innocent::D)

 

forsikre deg ihvertfall om at du ikke får noen utgifter fra inkassobyrået du ikke kan pålegge han å betale.

Lenke til kommentar
Men om slektningen stevner dere samtidig som dere har en sak mot han, så er vel det to separate saker? Burde ikke det da bare bety at namsmannen fortsatt kan ta beslag i verdiene hans uavhengig av saken han prøver å kjøre mot dere?

Han stevner vel oss for å få omgjort avgjørelsen fra forliksrådet antar jeg. Dommen er vel ikke rettskraftig da han anket innen en måned var godt. Venter på telefon fra advokaten nå. Har lest stevingen og det er mye svada og feil der ser jeg. Heldigvis kan vi legge frem bevis som motstrider det meste han sier.

Lenke til kommentar

hehe, lekkert. sørg for all del for å undersøk godt om du har rett på enda mer penger pga hans oppførsel i denne saken. på tide å sette seg i respekt en gang for alle for denne slektningen din. :devil:

 

ps: hvorfor gjør han dette her? er det bare en drittsekk dere knapt kjenner som prøver å slå kloa i alt selv, eller har dere en uenighet?

Endret av captain_obvious
Lenke til kommentar

Tort og svie blir uaktuelt i en slik sak. Erstatning etter norsk rett har ingenting med straff å gjøre. Captain Obvious er ikke fullt så obvious.

 

Du har ikke oppgitt nok informasjon til å si hva han eventuelt kunne sitte med som kan få betydning for saken. Det er ikke nevnt hva slags utgifter det er snakk om heller.

 

Etter norsk rett er skal den som vinner saken få erstattet sine saksomkostninger, herunder utgifter til advokat, faktiske utgifter, rettsgebyrer, og så videre. Hovedregelen er full kompensasjon.

 

Hvis du har mulighet, se om han har brukt advokat på noe punkt i forbindelse med stevningen. Det koster tid og penger å føre sak for domstolene, så en stevning leverer man ikke med lett hjerte. Hvis det viser seg at han har hatt advokat inne i bildet bør du vurdere å få noen med juridisk kjennskap til arve- og skifterett til å i alle fall se på saken. Saken er nemlig den at han (bare) har fått uteblivelsesdom, noe som betyr at du ikke vet hvilke bevis han kommer til å føre.

Lenke til kommentar

Jeg har ikke lyst til å publisere for mye av saken her, men vet jo aldri hvem som er innom.

 

Men saken handler om fordeling av utgifter i forbindelse med en begravelse, ganske tragisk i grunn. Om det skal gå fra boet eller om enkelt personer skal måtte dekke det.

Har lest begrunnelsen hans i dag, og det er mange huller der. Han bruker advokat, men gjør det ganske så sikkert bare på pur f..nskap.

Vi har en advokat som skal hjelpe oss med tilsvaret, så jeg satser på at det ordner seg. De bare rister på hodet at han gidder å bruke så mye tid og penger på denne saken.

Lenke til kommentar

Krikkert: Det er jo motparten som har inngitt stevning, og det er vel naturlig å anta at enkelte dokumentbevis er fremlagt, samt at de rettslige anførslene er skissert.

 

Emma22: Det viktigste nå er å overholde tilsvarsfristen, men det har dere vel kontroll på. Det er riktig som Krikkert skriver at den rettslige hovedregelen er at man får dekket sakskostnadene dersom man vinner. Det er imidlertid "nødvendige" sakskostnader som dekkes, og vi ser stadig oftere at dommere reduserer salærkravene. Etter omstendighetene kan dere derfor bli nødt til å dekke noe selv også hvis dere vinner.

 

Lovgiver har bestemt seg for at advokater er for dyre, og domstolene har bestemt seg for at det betyr at man ikke får dekket sin egen når man vinner. Det er kjipt, det vitner ofte om manglende forståelse fra dommerstanden om hva som egentlig gjøres av forberedelser til en hovedforhandling, samt en viss arroganse. Men det er jo OT, så jeg lar det ligge. :)

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Heisan,

nå er tilsvar skrevet og oversendt tingretten, så nå får vi avvente deres avgjørelse.

 

Har nå også fått en oppfordring fra advokaten om å overføre 6500 kr til en klientkonto for bruk til utgifter løpt, og kommende. Saken vil bli behandlet etter regler om småkravsprosess. Det jeg lurer på da er om han kan kreve så stor beløp i betaling. Summen det handler om er 12000 kr. Og i avsnittet om saksomkostninger står det følgende:

"Sakskostnader

Reglene om proposjonalitet gjenspeiles også på advokatenes rett på salær. Det er fastsatt et maksimumsbeløp for kostnader til rettshjelp i saker etter småkravsprosess, oppad begrenset til 20 prosent av tvistesummen, men en nedre grense på kr. 2.500 og en øvre grense på kr. 25.000. Merverdiavgift kommer i tillegg."

 

20% av 12 tusen er jo ikke så mye som 6500 kr. noen som har peiling her?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...