Gå til innhold

Hvorfor gikk man fra overvåkingsfrykt til å pushe overvåking så fort?


Gjest medlem-82119

Anbefalte innlegg

Gjest medlem-82119

En ting som har forundret meg er at på 80 og 90 tallet så var mange opptatt av frykten for overvåking og bøker som 1984 krydret denne frykten.

Et tiår senere så ble alt snudd på hodet og målet var at alle skulle vite alt om alle overalt og til enhver tid.

Dette har skjedd uten noen særlige diskusjoner, tvert imot har brukerne selv jobbet for det.

Her har det vært en generasjonsforandring eller noe parallelt med utbredelsen av pcer og teknologi.

Vi lar villig google vite hva vi surfer på (via søkemotoren), hvilke mailer vi sender og mottar (via gmail), hva vi har på pcen (via desktop), hvilke steder vi ser på (via google map) og alt annet.

Vi legger ut alt om oss selv på en strøm av nettsamfunn, hvor info lett kan knyttes sammen med alt hva google og co henter inn (bl.a via ip-adressen).

Våre kjøp og betalingsvaner registreres med kortbruk, våre kjørevaner med bl.a autopass, vår økonomiske status er åpen for alle, og gallupundersøkelser fyller ut de bittesmå hull som eventuelt måtte finnes etter at hele vårt liv er blottlagt.

Oppi alt dette så kan man legge til at ingen har oversikt over hvem som har tilgang til disse opplysningene, og for den del bryr ingen seg om å vite det heller.

Å knytte dette sammen kan f.eks knytte dette sammen med en reklame som man mottar som mail som dette:

 

Hei NAVN!

Via nettsamfunn X og Y ser vi at du har kontakt med og er venn med X!

Siden du ifjor hadde en månedslønn som var 1370 kroner høyere enn din venn X og siden du gjennomsnittlig ikke bruker mer enn 18430 kroner i måneden så regner vi med at du også kan ta deg råd til å spise på restaurant Y, slik som din venn X gjorde 3 ganger det siste halvåret.

Denne restauranten ligger omtrent midt mellom dere, men siden du har 2435 kroner igjen på autopassbrikken din har du råd til å passere bomringen du må gjennom for å komme dit.

Vi har reservert bord til dere, og med mindre du svarer nei til dette vil beløpet trekkes fra din konto 1234.56.78910.

Etterpå kan dere jo handle klær på deres felles favoritt-klesbutikk ewrff som ligger kun 138 meter fra restauranten dere skal spise på.

Denne invitasjonen er allerede sendt som mail til [email protected] med kopi til [email protected] samt til begges facebook konto.

PS! Vi har bevis for at du har lastet ned piratkopier av 43 sanger og 2 filmer mandag 23. april 2009 og takker du nei til tilbudet over vil denne informasjonen sendes til fvvvvegveg på vegne av erwhghrhh.

 

Jeg ser for meg at man får lignende scenarier i nær fremtid, hvor den info som vi selv legger ut bidrar til tilbud vi ikke kan si nei til.

Når vil f.eks facebook selv fylle ut profildetaljer om hver enkelt basert på info hentet inn av google?

Når vil facebook, myspace, twitter, google, og de andre tjenestene slå seg sammen til en supertjeneste?

 

Oppi alt dette så får man såkaldte overvåkingsskandaler hvor SMK og slottet er "overvåket"..

Altså, noen har i fullt alvor trodd at slottet, storting og regjering IKKE var overvåket?

Det er jo en selvfølge for å beskytte rikets sikkerhet, på samme måte som en arbeidsgiver overvåker bruken av pcene for å passe på at ikke de ansatte laster ned barneporno og lignende.

 

Det virker jo for meg som om noen er sjokkerte over at noen har overvåket akkurat det samme som hundre andre aktører overvåker uten at noen bryr seg.

Er det VERRE at FOOS overvåker enn at google og andre gjør det?

Hvem tror at man er anonym på nettet idag, og hvem bryr seg egentlig om anonymitet?

Er den ultimate åpenhet hvor alt om alle er tilgjengelig for alle og enhver til enhver tid noe å være redd for, og har man egentlig noe valg og er det egentlig noen som bryr seg lenger?

 

Kan man ikke ta skrittet fullt ut og lage en side med en superprofil på alle hvor alle og enhver kan lese absolutt alt om alle og enhver....?

 

Hvor ligger overvåkingshunden egentlig begravet???

 

http://www.nrk.no/nyheter/kultur/1.3652030

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg synes det blir litt altomfattende å diskutere både tjenestetilbydere på nett og klassisk overvåkning. Dette er så langt jeg kan se to forskjellige problemstillinger, to forskjellige diskusjoner. Det er verd å stille spørsmålstegn ved at vi frivillig overlater personlig informasjon til private selskaper under amerikansk jurisdiksjon, men det har lite med overvåkning i klassisk forstand å gjøre.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Tenkte mer på paradokset av at det fortsatt skrikes opp om overvåking samtidig som folk flest frivillig legger ut akkurat samme info.

Tenker også på hva som skjer når infoen som er lagt ut deles ut i hytt og vær fordi nettsamfunnene bestemmer seg for å tjene penger.

Ser også for meg at google med tiden kjøper opp nettsamfunn og lager google book...

Lenke til kommentar

Hei alle sammen!

 

Jeg er bare ute etter en generell meningsmåling blandt dere smarte mennesker på dette forum.

 

Etikk og personvern på nett har den siste tiden vært et omdiskutert tema. Er det riktig at datatrafikken til og fra Norge går gjennom Sverige. Er det ingen som tenker på hvor verdifull og sensitiv denne informasjonen er. Vi har ingen anelse om hvilke formål denne informasjonen blir brukt til. Dette synes jeg er uakseptabelt.

 

Hvilke konsekvenser kan dette få for oss som enkeltindivider?

 

Er vårt personvern godt nok?

 

Er det på tide at Norge med sine tunge aktører som Telenor tenker på en nasjonal storsatsning?

 

 

 

/espen

Lenke til kommentar

Hehe, har grublet over dette selv. Har spurt flere, men får aldri noe svar. Utenom at det virker som mange ikke er klar over det og hvorfor personlig informasjon er interessant for div personer\selskap og sikkert myndighet i noen tilfeller..

 

Ellers har man war on terror som en god grunn for å drive med mer og mer overvåking...

Endret av WaterMarked
Lenke til kommentar

Det beste er nok å kaste ut alt av elektronikk der du kan bli overvåket. En pc offline og ikke noe mobiltelefon. begynne å brevveksle med venner igjen, i kryptisk språk bare du å kompisen forstår :) Søke rundt i leiligheten etter mikrofoner osv blir nok daglig kost etterhvert

Lenke til kommentar

Norge har kabel til Sverige og Danmark så vidt jeg husker - så dermed fraktes svensk trafikk også gjennom Norske nett.

 

Nå blir det litt tullet å snakke om svensker vs vårt personvern da. Det kan like gjerne være nordmenn som sniffer på linjen din. Sannsynligheten for at naboen din sniffer på internetledningen din er mye større enn at en tilfeldig person i Sverige eller Spania gjør det :)

Med tanke på nasjonal sikkerhet, så bruker man et seperat nett for statlige og militære tjenester.

 

Internett er åpnet og ukryptert, så skal en som sluttbruker ha personvern, så må en gjøre det aktivt selv - så er det mer adferd som skal fikses - og ikke nettstruktur.

 

* Gjør Facebook siden din privat.

* Ikke skriv sensitiv informasjon i ukryptert epost.

* Ikke gi ut unødvendig detaljert informasjon til handelspartnere eller tredjeparter (butikker, google, sosiale nettverksider)

 

Telenor blir jo nevnt her, og så vidt jeg husker så jobber de for personvernet ditt gjennom å gi deg programvare for å beskytte datamaskinen din, samt å ikke samarbeide med 3dje parter om utlevering av informasjon om deg.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Man slipper jo ikke unna, er ikke det jeg er på jakt etter heller, men det er jo et paradoks hvor åpne folk er til å gi fra seg info om alt de gjør.

Igjen så er det ferietid, og igjen så informerer mange hele verden om når huset står tomt og hvilken adresse huset står på.

Er vel hakket før de også legger til ay nøkkelen ligger under matta eller under den hvite plaststeinen i blomsterbedet ved trappa, samt oppgir koden til alarmen og om huset har hund eller ei.

Jeg er egentlig forundret over at ikke kriminelle danner en crimebook tjeneste etter modell av facebook hvor de lister opp og deler info med hverandre, f.eks sortert etter sted.

Hvis en person bryter seg inn i ett hus og det ikke var alarm, kan personen tipse om at huset ikke har alarm til neste person osv, og hvis man får samlet info om hvilke hus som er tomme og når osv osv så har de et greit verktøy.

Hmmmm, crimebook....burde kunne tjent penger på en slik tjeneste....

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Dette har vel vært tatt opp mange ganger før i ulike former, også av meg bl.a her:

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1124174&hl=

 

Når det gjelder personvern så må man skille mellom to ting synes jeg.

Det ene er de spor man legger igjen, både på nett-trafikk, via våre kjøp med kort, via kjøremønster med autopass, via kamera osv.

Den kampen er tapt for mange år siden, og det finnes flere land en Sverige (bl.a USA) som leser vår nett-trafikk (bl.a via NSA).

Det skumle her er vel hva som skjer når opplysningene kombineres.

I USA hadde man nylig en sak hvor man la ut bilde av huset til folk som hadde stemt mot noe i en sak på google earth.

Dette kan også f.eks brukes til å visualisere folk politiske ståsted, noe som sikkert er av interresse i disse valgkamptider.

Det andre gjelder hva folk selv legger ut overalt.

I disse ferietider på folk igjen informeres om at det kanskje ikke er noen god ide å skrive i hvilken periode huset står tomt på samme side som også adressen står.

Det er nesten like ille som å også skrive at naboen skal stikke innom klokken 1700 hver dag, håper hun finner nøkkelen under den hvite stenen i blomsterbedet ved trappen og husker å taste 1234 på boligalarmen elles går alarmen.

Når det gjelder slike ting er folk flest bevisstløse, og tenker ikke over hva de legger ut selv.

Det er for eksempel ikke alltid så lurt å legge ut nakenbilder av ungene som koser seg på badestranden osv.

Så dessverre tror jeg også den kampen er tapt et sted på veien.

Etikk, hmmm, nettets oppbygging og anarki setter vel også en effektiv stopper for det.

Alle titter vel på kjendisens nakenbilder hentet ut fra en mistet mobil, alle stjeler vel musikk, filmer og programvare nettopp fordi alle gjør det og det er gratis, svært mange har vel køddet med noen ved å legge ut falske kontaktannonser slik at innboksen fylles opp med de verste lærhomsene som søker kontakt.

Jeg ser vel nettet mer og mer som et lovløst anarkistisk nettverk hvor noen aktører vet alt om alle og personvern var noe som det går rykter om fantes i forrige århundre.

 

Skulle man tenkt seg om burde man gjort det for minst 20 år siden, nå er det for sent og det får gå som det går.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

Jeg ser jo for meg følgende scenario:

Et politisk parti ønsker å spisse innsatsen for å få maks oppslutning før et valg.

De får et spørreskjemafirma til å lage en nettundersøkelse hvor man skal "anonymt" krysse av for hva man stemte ved siste valg og hva man tenker å stemme nå, samt hvilke saker som opptar en.

Så knyttes ip-adressen til svareren opp mot adressen til svareren og adressen videre opp mot et kart hvor f.eks røde prikker indikerer folk som stemte partiet i fjor og blå prikker indikerer hvam som vurderer å stemme partiet nå.

Så sender partiet ut spesialister til de områdene med høyest konsentrasjon av røde prikker, for å vise tilstedeværelse og gi bekreftelse på at det de stemte i fjor var riktig osv.

Samtidig sender partiet ut en gjeng som taler og møter velgere i de konsentrerte blå områdene, hvor de taler varmt om de sakene svarerne har valgt som kjernesaker.

Samtidig så slenger man en slant til google og får de til å lage enkle reklamer i gmail som sier Avsender stemte på X i fjord og stemmer det samme iår, er du like smart som avsenderen???

Så legger man opp til stemming via egen pc, og partiet legger ut en "stem på oss og få et gavekort fra platekompaniet" kampanje.

Så legger man lista enda litt høyere ved å få et reklamebyrå til å lage en drittpakke mot de nærmeste konkurrentene, litt insinuasjoner osv.

Man oppretter falske brukerkontoer på ulike nettsamfunn hvor man utgir seg for å være konkurrenter og tilkjennegir brune sympatier, alkoholproblemer, 3-4 dommer osv.

Slike scenarier, hvor man ikke lenger klarer å skille fakta fra falskhet, og man ikke vet hvem som sitter bak de ulike identitetene vil skape situasjoner som truer både demokratiet og personvernet.

Man risikerer situasjoner hvor man dømmes utfra hva en man har kranglet med har utgitt seg for deg og har sagt og gjort og som det blir omtrent umulig å rydde opp i.

Lenke til kommentar
Et politisk parti ønsker å spisse innsatsen for å få maks oppslutning før et valg.

...

Samtidig sender partiet ut en gjeng som taler og møter velgere i de konsentrerte blå områdene, hvor de taler varmt om de sakene svarerne har valgt som kjernesaker.

 

Det gjøres allerede, uten at man trenger å benytte online spørresjema.

Valgresultater er jo differensiert ned til bydelsnivå, så politiske partier vil kunne vite hvor en skal sette inn resursene sine.

 

Slike scenarier, hvor man ikke lenger klarer å skille fakta fra falskhet, og man ikke vet hvem som sitter bak de ulike identitetene vil skape situasjoner som truer både demokratiet og personvernet.

 

Det er også derfor det er viktig med kildekritikk - det er særdeles få aviser som ikke er partiske i saker, og det er mange saker som er betalt av næringslivet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...