Gå til innhold

LED i skuddet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvordan fungerer dette karbon laget utenpå diodene i en oled skjerm? Hvorfor ikke bare lage små dioder som gir fra seg de forskellige fargene? For dyrt?

 

Og hvordan klarer man å lage dioder som lyser hvitt? 3 stk samlet?

OLED-skjermer bruker tre dioder per piksel, RGB - rød, grønn, blå. Kombinasjon av disse tre gir alle farger som vi kan oppfatte, maksimal styrke av alle tre gir hvitt lys.

 

For å lage hvite lysdioder brukes et fosforbelegg inni dioden, som oftest blir det et svakt blåskjær i lyset.

 

Det er forresten vanlig at storskjermer består av lysdioder.

 

Å lage et panel med små LEDs krever presisjon og er dyrt. OLED er LED som består av organisk materiale. Inntil nylig var det også problem å få de blå sub-pikselene til å ha like god levetid som de andre. Forskere hevdet i fjor høst at de hadde klart å løse det, og at OLED hadde samme levetid som LCD.

Lenke til kommentar
Så LED er bare et mellomstopp på veien mot OLED?

 

Tja, spørs vel litt hvordan man skal se på det, alle panelforbedringer kan jo ses på som et "mellomstopp" på veien mot OLED.

 

Personlig er jeg ikek så interessert i disse LED-variantene der man har lampene på siden, da forsvinner litt av poenget i mine øyne. Har dog lyst på en "ordentlig" LED-LCD, tror ikke akkurat at OLED er i horisonten heller, jeg tipper minst 5 år før det er på samme prisnivå som LCD, la oss håpe jeg tar feil.

 

AtW

Lenke til kommentar
Forskere hevdet i fjor høst at de hadde klart å løse det, og at OLED hadde samme levetid som LCD.

 

Forskere i Sør-Korea fant imidlertid i november 2008 en ny teknikk for å fremstille de blå lysdiodene på slik at de vil vare like lenge som de røde og grønne. Dette vil øke levetiden på skjermene betraktelig og muligens gjøre dem til konkurransedyktige alternativer til LCD- og plasmaskjermer.

 

Hvilke materialer bruker man for å lage en organisk diode? Kommer det snart organiske transistorer som kan printes ut også?

Lenke til kommentar

Kjemi er ikke i mitt fagfelt, men det er åpenbart at karbon er med i det.

 

Det har for en stund siden vært laget en slags skriver som kunne trykke opp OLED-skjermer. Jeg aner ikke hvilken levetid slike skjermer har, men det er absolutt tenkelig at i fremtiden vil bedrifter kunne kjøpe slike skrivere som lager skjermer tilpasset sine produkter.

Lenke til kommentar

Har selv omtrent gitt opp å vente på OLED, bortsett fra på MP3-spillere og liknende dingser med små skjermer. Men LED-baklys har jeg tro på. Har ikke sett bilde som den nye Samsung TV-en kan vise. Håper at LED-baklys slår an på stasjonære monitorer så snart som mulig.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Jeg kan ikke akkurat si at jeg ser nok forskjell til å bytte ut min Samsung 40A656 :p

 

Joda ... selg 656'n til meg! Jeg var på elkjøp (trondheim) og de hadde ingen 6-serie Samsung - verken inne, eller i bestilling. Og det er akkurat den jeg vil ha som hybeltv.. :p

Lenke til kommentar

Noe Off-topic, men LED-relatert. Disse glødelampene som smått om sen blir "erstattet" med LED-baserte lyspærer, får de snart en revolusjon angående lysstyrke, eller kan man forvente at de fortsatt kommer til å være betrakelig mer lyssvake enn hva en 50 watt glødepære måtte være, i en lang tid enda?

Endret av G
Lenke til kommentar
Disse glødelampene som smått om sen blir "erstattet" med LED-baserte lyspærer, får de snart en revolusjon angående lysstyrke, eller kan man forvente at de fortsatt kommer til å være betrakelig mer lyssvake enn hva en 50 watt glødepære måtte være, i en lang tid enda?
Det har funnes en stund allerede. F.eks lyser denne omtrent like sterkt som en 60W glødelampe.
Lenke til kommentar

Ikke riktig sikker. Husker ikke hvor mange Watt det var på de jeg kjøpte hos Clas Ohlson sist. Men jeg tror de var en del svakere enn 9 Watt. Får en kjøpt disse 9 Watt'erne hos en lokal el-forhandler? Kunne vært artig å ha testet en ut.

Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...