Gå til innhold

[Løst]Hvordan vaske hamsterbur?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Idag er dagen kommet for å vaske hamsterburet for første gang. Hvordan skal jeg egentlig vaske det? Skal jeg bytte ut noe av det sponet i bånn av buret? kaste alt? Vet at jeg skal vaske i "tissehjørnet" til hamsteren. Antar at det er hjørnet den har gravet vekk alt spon og sånnt..

 

takk på forhånd

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hamsteren er et aktivt dyr og har behov for mye plass å bevege seg på. Dette bør veie tungt ved valg av bur, og det anbefales derfor å kjøpe et størst mulig bur. Bunnen av buret dekkes med smådyrstrø. Hamsteren trenger også matskål, drikkeflaske, et krypinn der den kan sove i fred, samt materialer å bygge reir og sysselsette seg med, f. eks. høy, ubleket papir, klatrestativ og løpehjul. Ufargede pappruller egner seg godt som ”tunneler”. Hamsteren trenger også noe å gnage på, for eksempel kvister og greiner eller egne ”gnagesteiner” som man får kjøpt i dyrebutikken. Plasser buret på et sted med behagelig stuetemperatur (20-24 °C) – uten trekk, med tilgang på dagslys. Dyret bør ha fred og ro på dagtid og kunne lage støy nattestid. Buret må ikke settes i nærheten av musikkanlegg da hamsteren er svært følsom for lyd.

 

Hamsteren er et renslig dyr. Den legger avføringen i et bestemt hjørne av buret. Strøet i dette hjørnet bør skiftes daglig. Hele buret bør vaskes én til to ganger i uken. Pass på å bruke en såpe som er ufarlig for dyret og ikke lukter for sterkt. Bunnmaterialet skiftes samtidig med at buret rengjøres. Hamsteren lager seg rede i et hjørne av buret. I redet legger den ofte fra seg opphamstret fôr som den bringer med seg i kinnposene. Dette fôret ligner små sorte perler, ikke helt ulikt hvordan avføringen ser ut. Under den ukentlige ren­gjøringen bør også redematerialet byttes ut, men la likevel noe ligge igjen slik at hamsteren kjenner seg hjemme.

 

Hamsteren må alltid ha tilgang på friskt drikkevann. Bruk en drikkeflaske og skift vannet daglig. Man bør med jevne mellomrom sjekke at drikkenippelen fungerer. Hamsteren spiser for det meste vegetabilsk mat. Frøblanding beregnet på hamster fås kjøpt i dyrebutikken. Frukt, grønnsaker og høy gis som tilleggskost i små porsjoner. Hamsteren setter også stor pris på friskt gress og løvetannblader som den gjerne kan plukke selv hvis den er utendørs om sommeren. Vær likevel klar over at en brå endring i hamsterens matvaner kan gi den diaré. Mange tror at hamsteren er vegetarianer, men i vill tilstand spiser den også larver og insekter. I fangenskap bør derfor hamsteren tilbys animalske proteiner ca. en gang i uken, for eksempel i form av en leverbit eller kokt eggehvite. Det er også viktig å passe på at maten hamsteren tar med seg til redet blir fjernet før den blir gammel og dårlig. Overflødig ferskt fôr bør fjernes hver dag.

 

I naturen bruker hamsteren mange av døgnets timer til å lete etter mat, fostre opp unger, lage rede eller andre aktiviteter. I fangenskap får den alt ”servert”. Vi må derfor gi hamsteren mulighet for forskjellige aktiviteter slik at livet i buret ikke blir kjedelig. Uten aktiviteter og utfordringer i buret kan hamsteren få det som kalles atferdforstyrrelser, for eksempel kan den begynne å gnage mye på sprinklene i buret. Lite mosjon kan dessuten føre til dårlig muskulatur og fedme. Selv om hamsteren har et stort og innholdsrikt bur har den fremdeles behov for å gå på “oppdagelsesferd” utenfor buret med jevne mellomrom. Hold alltid øye med hamsteren under disse lufteturene og pass særlig på at den ikke kan gnage på elektriske ledninger, forsvinne inn i smutthull, bli klemt i dører e.l. Lag gjerne en trygg innhegning på gulvet med spennende, ufarlige ting å undersøke, så er hamsteren mindre utsatt for ulykker. Siden hamsteren liker å grave huler og gan­ger i jorda kan en stor kasse med smådyrstrø eller bakteriefri jord være en ideell lekeplass i kveldstimene når dyret er mest aktivt. Blir barna leie av å ha ansvaret for lufteperiodene, blir det selvsagt foreldrenes ansvar å passe på at hamsteren får nok aktivitet. Om sommeren, dersom temperaturen tillater det, kan lufteturen gjerne finne sted i en utendørs innhegning. Holdes dyret utendørs må man hele tiden være tilstede. Hamsteren er utrolig rask og kan fort forsøke å krype under eller over inngjerdingen. Innhegningen bør av denne grunn ha et tak, også for å beskytte den mot angrep fra rovfugl. Hamsteren må ikke plasseres i direkte solstek, i trekk eller på kaldt og fuktig underlag.

 

Hamsteren er et lite sosialt dyr og i motsetning til for eksempel hund har den ikke behov for klapp og kos. Den kan likevel vennes til menneskelig håndtering slik at den ikke føler seg truet av dette. Føler hamsteren seg truet kan den komme til å forvare seg ved å bite. Hamsteren må behandles på en forsiktig og rolig måte. Det er viktig at voksne passer på at barna behandler dyret forsiktig. Hamsteren er et skjørt dyr, og hard­hendt klemming og kos kan lett føre til beinbrudd. Løft ikke dyret høyt, men sett deg på gulvet når dyret håndteres. Du kan for eksempel sette deg på gulvet når hamsteren løper fritt rundt og la den selv ta initiativet til kontakt. Gi den en godbit og klapp den forsiktig. Slik oppnår du dyrets tillit. Det er viktig å respektere hamsterens døgnrytme. Den skal ikke vekkes når den sover. Håndtering må skje på dyrets premisser og i dens aktive periode.

 

Hamsteren er et renslig dyr. Den trenger ikke å bades. Skulle det likevel være nød­vendig med rengjøring kan du tørke den forsiktig med en fuktig, lunken klut. Man bør også gi hamsteren sand slik at den har anledning til å ”sandbade” for å kvitte seg med naturlige oljer i pelsen. Ville hamstere bor i ørkenområder, så sandbading er naturlig for dem. Buret bør inneholde noe som gjør at hamsteren sliter ned klørne selv, f.eks. en ruglete stein. Den må også ha tilgang på gnagemateriale som gjør at tennene slites. Hvis klør og tenner ikke slites naturlig må hamsteren få disse klippet av veterinær.

 

En frisk hamster har klare, blanke øyne, tørr nese og glatt, skinnende pels. Det kan være vanskelig å oppdage om hamsteren er syk. Dette fordi den har et for­siktig kroppsspråk, men også fordi den sover om dagen. Hamsteren kan likevel, som andre dyr, få parasitter og infeksjoner. Tegn man kan se etter er om hamste­ren er aktiv eller om den også sover i sin normalt aktive periode. Rennende eller unormalt tørre øyne, diaré, dårlig matlyst, nysing, stadig kløing, svulster og tap av pels er andre ting å være oppmerksom på. Etter hvert som hamsteren blir eldre er det viktig at man lar den få være i fred dersom den ønsker å sove i stedet for å være i aktivitet eller klappes.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...