Gå til innhold

Konflikten i Midtøsten


Anbefalte innlegg

Skal ha eksamen på onsdag. Emne: Kalde krigen.

 

Helt greit egentlig. Men så har jeg fått ett "underemne": konflikten i midtøsten.

 

Det skal vare i max 5 min. Noen idè om hva som er lurt å ta med? Skulle visst bare handle om Israel og Palestina.

 

Hva krangler de egentlig om nå? Læreren min nevnte noe om at Israel ikke vil at Palestina skal bli en egen stat?!

Help !

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vi kan begynne med å påpeke at Israel ble opprettet i 1948, etter resolusjon i FNs sikkerhetsråd om en deling av det palestinske mandatområdet, som hadde vært under britisk kontroll i tiden etter første verdenskrig. I tillegg til dette området var opprinnelig også Transjordan, eller dagens Jordan en del av mandatområdet. Britene kontrollerte også Irak. Syria og Libanon var under fransk mandat. Egypt hadde i lengre tid vært et britisk protektorat.

 

I 1948 var alle disse landene selvstendige, og Transjordan, Irak, Syria og Egypt angrep Israel. Kort fortalt vant Israel denne krigen, og de palestinske områdene på Vestbredden ble okkupert av Jordan, de palestinske områdene i Gaza kom under egyptisk okkupasjon.

 

Under denne krigen flyktet en del hundre tusen palestinske arabere fra hjemmene sine, og bosatte seg delvis i Libanon, Syria, Jordan, Egypt og de palestinske områdene på Vestbredden og Gaza. Disse kaller vi 48-flyktninger.

 

Den neste, viktige krigen er 6-dagerskrigen i 1967. I 1967 følte Israel seg truet av arabisk agressjon, og gikk følgelig til et preemptivt angrep på Egypt, Jordan og Syria. Denne krigen er viktig fordi den virkelig definerte Israel som den dominerende stormakten i regionen. Som navnet antyder varte krigen i 6 dager, og i løpet av den tiden hadde Israel okkupert hele den palestinske Vestbredden fra Jordan, dessuten ble Gaza (og Sinai-halvøyen) okkupert fra Egypt, Syria mistet Golan-høydene.

 

Sinai ble senere levert tilbake, mens Golan-høydene fortsatt er et stridstema.

 

Det som dog er mest relevant for det palestinske spørsmålet er Israels okkupasjon av vestbredden og Gaza. Områdene er fortsatt under okkupasjon, og et mildt sagt hett stridstema.

 

En annen krig som er verdt å nevne er Israels invasjon av Libanon i 1982. Målet med invasjonen var å knekke den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO. PLOs leder var på den tiden Yassir Arafat, for ordens skyld. Krigen var et nederlag for Israel, men også et nederlag for Israel. De som kom styrket ut av krigen i Libanon var shiamuslimer, Iran og Syria.

 

Hvor kommer den kalde krigen inn i denne historien?

 

Både USA, Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen var i stor grad involvert på de forskjellige sidene i konfliktene. Israel har tradisjonelt hatt de vestlige landene som sine allierte, i større eller mindre grad, mens araberlanene har mottatt militært materiell og militære rådgivere fra Sovjetunionen.

 

Man kan si at krigene i Midt-Østen, spesielt 1956 (Suezkrisen, et israelsk angrep på Egypt etter en hemmelig avtale mellom Israel, Frankrike og Storbritannia, der sistnevnte ønsket å få tilbake kontroll over Suez-kanalen, forteller om vestlig involvering i Midt-Østen) og 1973 (Yom Kippur-krigen, Egypt og Syria angrep Israel. Kan sees på som en proformakrig på vegne av Sovjetunionen) er relevante som proformakriger der konflikten egentlig står mellom Øst og Vest. Samtidig skal det ikke glemmes at det eksisterte reelle motsetninger mellom de involverte partene i alle krigene i Midt-Østen. Stormaktene var pådrivere, men krigene kom ikke uten grunn.

 

Vel. Dette ble et litt langt innlegg, men det forteller deg fortsatt langt fra alt du trenger å vite.

 

Jeg anbefaler at du sprengleser om alle de temaene jeg tar opp her, men at du også setter deg ordentlig inn i konflikten.

 

Når du leser om konflikten kan du gjerne ta tak i fakta og kjennsgjerninger, men ikke ta argumentasjon for god fisk, det er svært mange som mener svært mye rart om denne konflikten, og i så måte er det svært vanskelig å finne objektiv argumentasjon. Unngå derfor å la deg påvirke av argumenter, se heller på fakta og formuler dine egne argumenter og dine egne konklusjoner.

 

Spør om du lurer på noe.

 

Lykke til! :)

Lenke til kommentar

Ungdomskole eller VGS?

 

- Palestina anerkjenner ikke Israel som stat.

- Israel tok landområdet som ikke var deres under 6 dagerskrigen.

- Israel fikk sitt land i medlidenhet av FN etter andre verdenskrig. Landområdet som hadde tilhørt et nomadefolk, Palestinere

- Israel er motstander av Hamas, en terrorgruppe som styrer i Palestina, Hamas gjømmer seg blant sivile og smugler våpen via tuneller fra Egypt.

 

Noen nøkkelpunkt, kunne lett holdt en presentasjon i en time om et så stort og viktig tema!

Lenke til kommentar
Ungdomskole eller VGS?

 

- Palestina anerkjenner ikke Israel som stat.

- Israel tok landområdet som ikke var deres under 6 dagerskrigen.

- Israel fikk sitt land i medlidenhet av FN etter andre verdenskrig. Landområdet som hadde tilhørt et nomadefolk, Palestinere

- Israel er motstander av Hamas, en terrorgruppe som styrer i Palestina, Hamas gjømmer seg blant sivile og smugler våpen via tuneller fra Egypt.

 

Noen nøkkelpunkt, kunne lett holdt en presentasjon i en time om et så stort og viktig tema!

 

Ungdomsskolen ;D

Lenke til kommentar

Forstod egentlig det ut fra spørsmålet. Da er det ikke innholdet som er det viktigste. Visst du gjerne ser på mine punkter, og prøver å ta en side som du prøver og forklare reflektert hva du mener, og hvorfor du tok denne siden. Refleksjon er en nøkkel til god karakter!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...