Gå til innhold

usas politikk i midtøsten


skisser

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg vet ikke så veldig mye om dette, men dersom jeg husker rett ble store deler av Midtøsten delt opp etter første verdenskrig. Det osmanske riket ble oppløst, og England og Frankrike "skapte" mange av de statene vi kjenner i dagens Midtøsten.

 

Noe av grunnen til at vesten ikke er så populær i deler av Midtøsten er vel at den oppdelingen europeerne stod for ble veldig kunstig, grenser ble trukket på kryss og tvers av folkegrupper som ikke nødvendigvis var gode venner. I det hele tatt at Europa skulle blande seg inn er vel en grunn til sinne.

 

Som sagt, så kan jeg ikke dette så godt, så får håpe noen som har mer peiling svarer.

Lenke til kommentar

Bør legges til at Usa var en stund redd for at Sovjet skulle få fotfeste i regionen. Sovjet hadde oljeinntekter som stod for en stor del av sin inntekt, midtøsten har verdens største oljeressurser. Ved å kontrollere midtøstens oljeproduksjon kunne Usa også til en viss grad kontrollere Sovjets oljeinntekter.

 

Usas ukritiske støtte til Israel har også gjort vondt verre.

 

Storbritannia hadde stor makt og innflytelse i området. På slutten av 60 tallet ønsket ikke Usa under Nixon at britisk kontroll i området skulle svekkes. Usa var opptatt i Vietnam og ønsket overhodet ikke å gå inn militært i midtøsten. Britene derimot var på vei ut av midtøsten. Dermed hadde Usa et valg, la det oppstå et maktvakum som potensielt Sovjet kunne utnytte eller engasjere seg. Selv om Usa ikke gikk inn militært så støttet de regimer og blant annet oppfordret kurderne i Irak til opprør.

 

På 60 tallet oppsto det også en bølge av islamistisk nasjonalisme. Gamal Abdul Nasser i Egypt prøvde å gjøre Egypt til regionens stormakt, dette spesielt gjennom å ta autoritet som Islams forskjemper. Som resultat av dette skapte kong Faisal av Saudi Arabia "Islamic Alliance" i 1964.

 

Noe av politikken som ble ført var to pillarer som skulle styrkes for å få stabilitet og holde Sovjet ute fra regionen. Disse to var Iran og Saudi Arabia. Saudi Arabia er fortsatt temmelig Usa vennlige, mens Iran tok en helomvending da Shaen ble styrtet og Khomeini og presteskapet tok kontrollen. Da studenter stormet Usas ambassade i Tehran og tok amerikanske gisler og myndighetene først ikke gjorde noe med det, for så å "ta over" gislene ble alle bånd mellom Iran og Usa kuttet. At en stat tillater for så å ta del i å ta diplomater som gisler, krenking av en ambassades område er et utilgivelig diplomatisk overtramp.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...