Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

E-stoffer hvor farlig er det virkeligt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det finnes vel e-stoffer i nesten alle typer mat. Ikke bare brus, ol.

 

Og si at E-stoffer er bra eller dårlig går ikke ann (noen av dem er sunde andre er ikke det)

Det blir som å si at sopp er giftig (mens i virkeligheten er det noen av dem som er det og andre ikke).

 

E-stoffer er bare en betegnelse på div. mattilsettninger. F.eks. nitrogen, oksygen, helium, ol. er E-stoffer og disse er ikke noe usunne gasser, mens sukker og salt er også E-stoffer og disse er ikke så sunde i store mengder.

 

Liste over E-stoffer

Endret av flesvik
Lenke til kommentar
Tenk deg unger som er foret opp på e-stoffer hele livet da? 80 - 90 talls generasjonen å oppover er stappfulle av kreftfremkallende gift

 

Jaha? Alle er vel strengt tatt fostra opp på e-stoff, folk har jo alltid spist fett, sukker, salt osv.

Lenke til kommentar

Som nevnt, her i Norge (og i europa også for såvidt) har vi nokså streng kontroll på hva som er mat.

Så en trenger ikke bry seg om hva som er oppi maten med mindre en forbruker veldig mye av den.

 

Strengt tatt så er veldig mange E'er også helt naturlige, alt som kan kjemisk lages og som skal inn i mat som tilsetning får seg et tall.

Lenke til kommentar

I store mengder kan nok ein del av desse tilsettningstoffa være skadelige, men det er ikkje noke som du treng å engste deg så mykje for.

 

All mat kan være skadelig i store mengder, så det beste er å variere litt.

 

Når det gjeld lett brus og vanlig brus så har det mykje med kva du foretrekker. Kunstig søtning kan føre til kreft, men mykje sukker kan føre til at du dør tidleg av hjerte og kar sykdomer. Beste er å ungå brus og drikke vatn i stadenfor.

 

 

Det som gjer det skummelt med e-stoffer er at enkelte av stoffa har vi lite erfaring med og det er vanskelig å seie sikkert kva som skjer om vi et mykje av dei stoffa.

Å ete mykje fett og sukker er også farlig, men dette er risikoer som vi har godt dokumentert gjennom mange generasjoner.

 

Er som å velge mellom pest og kolera, noke skal du døy av likevell.

Lenke til kommentar

Det er en del E-stoffer jeg mener man burde holde seg unna, men som andre er inne på er norge veldig restriktiv på hvilke stoffer som får brukes i næringsmiddel.

 

Personlig har jeg lite til overs for E211, E250, E621 (mest vanlig + alle stoffene i 600-serien som inneholder glutamat), E950, E951, E952

 

Dette er bare min personlige liste, men det er sikkert mange som har større lister enn dette.

 

Husk at mange av E-stoffene er helt naturlige stoffer og er i konsentrasjonene de blir brukt i ca like skumle som et glass vann og en sukkerbit.

 

Når det gjelder brus, så er det i utgangspunktet så usunt at E-stoffene bare er litt av bekymringen. Det er minst 10 gode grunner til å bytte ut brusen med vann. Du blir mye mer konsentrert og blir ikke så fort syk og slapp. Det tar fort noen dager å venne seg av med brus, men gevinsten er absolutt verd det. Men ikke begynn å drikk vann med aspartam i (E951).

Endret av vidor
Lenke til kommentar
Her er en side som viser til hvilke e-stoffer som er farlige, mistenkelige og kreftfremkallende.

Den lista du viser til er i beste fall utdatert , i værste fall feil.

Sjekka berre litt nedover og både E-121 og E-122 så der som ufarlige, mens dei er faktisk forbodne ifølge wikipedia

Men værre er det på ein del andre opplysninger

Den "farlige" E-330 er acid ja, eller sitronsyre som den blir kalla i daglegtale.

tarmskadelig:

E-290 Carbon dioxide eller CO2 som det blir kalla til vanleg, er nok meir skadelig i atmosfæren enn tarmen

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...