Gå til innhold

Battle of Guilford Court House


Anbefalte innlegg

Dette er et inntresant slag av flere grunner.

En av grunnene er at det er et prakt eksempel på et Pyrrhosseier(Pyrrhic victory)

Det andre et at det igjen er et prakt eksempel på et slag under den amerikanske revolusjonen.

Og den tredje er at slaget direkte ledet til engelsk nederlag i krigen.

Det er et godt eksempel på en Pyrrhic victory da selv om england vant, mistet de langt flere soldater i prosessen.

 

Det er et eksempel på slagene under krigen da du hadde færre proffe britiske(og tyske) soldater mot flere amerikanske soldater som for det meste var milits.

 

Det tredje er at det ledet til Cornwallis sitt valg om å dra til Yorktown, Der han ble beleiret og måtte overgi hæren sin noe som egentlig var slutten på krigen.

 

Leser en bok om slaget nå, faktisk den første fulle boka som tar for seg slaget, det har vært mindre artikler og korte bøker om det, men dette er den første boka som tar for seg temaet i dybde.

 

Cornwallis hadde under 2000 mann, mot Greene som hadde nesten 6500 mann.

Forskjellen var at Cornwallis sin hær hadde alle proffe veteran regimenter, 23rd, 33rd, 71st regiment of foot var alle ekstremt proffe og de hadde nesten alle sett hele krigen fra 76, faktisk hadde 23rd hvert i Amerika siden før krigen startet i 72.

Cornwallis hadde også Von Bose regimentet et tysk regiment oppgjort av soldater fra Hesse-Kassel et tysk fyrstedømme med nære tilknyttinger til england. Disse soldatene som det til slutt var 30 000 av under krigen fikk navnet Hessian, selv om lagt fra alle var fra dette fyrstedømme. Von bose regimentet var også veteraner og var proffe. Hans siste engelske regiment var 1st guards, et regiment som hadde mye prestisje og en historie som går tilbake til 1660 tallet. Andre enheter var et kompani med lett infanteri fra 1st guards dette sammen med et kompani med tyske jegere armert med rifler utgjorde Cornwallis sin sterke arm med lett infanteri. Hans svake arm med lett infanteri var British legion foot ca. 180 lojalister altså amerikanere som var trofaste til kongen, disse var nok de dårligste soldatene england hadde på den dagen, de var ikke på samme nivå som resten. British Legion hadde også 180 kavaleri ledet av Banastre Tarleton, en mann som fikk navnet Bloody Ban fordi han skal ha massakret en del amerikanere under et slag. Han var delvis god og delvis dårlig han hadde lett for å bli dratt med i ting og få blodet opp. Men hans kavaleri var brukbart.

Dette var hæren Cornwallis hadde for jobben.

 

Green på den andre siden hadde nesten bare milits, han hadde 4 continental regimenter men bare en av dem var på par med engelske tropper, og militsen var for å si det mildt av varierende kvalitet, store deler av North carolina militsen løp etter å bare ha skudd et skudd. Og mange av dem løp ikke bakover til sine egene linjer engang men løp ut I skogen og kom ikke tilbake, de dro rett og slett hjem. Virginia militisen var overaskende standhaftige og hold på en god stund og ga mye skade til de engelske.

Greene hadde også en del lett infanteri gjerne utstyr med rifler. Og han hadde to formasjoner med kavaleri, Lee’s horse og Washington’s horse tilsammen ca. 160 menn og hester. De var ca. på samme invå i kvalitet som det engelske kavaleriet.

 

Slagmarken hadde en vei som gikk gjennom hele området, området hadde også mye tett skog, enger, åkere, gjerder og små bekker her og der. Green plasserte sine regimenter på hver side av veien i tre linjer med så mye som 500 metter mellom dem, første linje hadde NC militsen bak et gjerde med rifle armerte infanteri på flankene, noen av regimentene var i skog mens andre var i det opene, Greens andre linje hade virginia militsen og tredje hadde de “proffe” continentals. Han hadde også noen få kanoner, en av dem var først ved første linje men ble flyttet til tredje etter å ha skutt en del skudd.

Planen var at første linje skulle skyte to skudd så trekke seg tilbake, det som skjede når de engelske kom nærme nok var at noen deler av første skøyt en eller ingen skudd og stakk hjem osv, noen skøyt sine to skudd og stakk hjem eller tok retret bakover til andre og tredje linje og noen ble stående og skøyt minst 3 skudd, de som ble stående var de som var på flankene inni skogen som faktisk slåss med britisk lett infanteri en god stund.

 

På en side av veien kom 23rd og 33rd mot første linje, 23rd I det åpene mens 33rd var inni skogen, på andre siden av veien var 71st og von bose regimentene igjen var 71st ute I det åpene mens von bose var delvis I skog.

Under kampene ble både 1st guards lett infanteri sent inn.

Så selv om første linje ble tatt relativt lett hadde Cornwallis måtte sette inn alle sine styrker bortsett fra kavaleriet.

Og andre linje skulle bli mye hardere å få tatt.

 

Det er så langt jeg har kommet i boka

 

Updates kommer

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...