darling Skrevet 18. mai 2009 Del Skrevet 18. mai 2009 Hei! Kan nokon vere så venleg å forklare meg omgrepet buffer tyder? Bør kanskje vite det, men har eigentleg aldri forstått heilt kva det inneber, og har heller aldri funne nokon fullgod forklaring i lærebøkene. På førehand takk Lenke til kommentar
Xomg Skrevet 18. mai 2009 Del Skrevet 18. mai 2009 I kjemien er en buffer en løsning som kan tåle visse mengder tilsatt sterk syre OG base, uten at pH endrer seg nevneverdig. Lenke til kommentar
darling Skrevet 19. mai 2009 Forfatter Del Skrevet 19. mai 2009 Ahh, takk Så dersom ein overstig denne visse mengda syre eller base, vert bufferen sprengd? I kva samband er det praktisk med buffer, og har du døme på typiske bufferar? Lenke til kommentar
Xomg Skrevet 19. mai 2009 Del Skrevet 19. mai 2009 Det er riktig, en buffer "sprenges" om tilsatt syre/base overstiger dens bufferkapasitet. Buffere er viktige om man ønsker å bevare en bestemt pH i en løsning. Et eksempel på et sted der vi finner buffere, er blodet vårt. Om pH stiger mer enn rundt 0,4 i blodet vårt, begynner det å bli livsfarlig. Et eksempel på en buffer er eddiksyre, CH3COOH, sammen med omtrent like mengder av den korresponderende basen acetat, CH3COO- Ved tilsatt syre vil basedelen nøytralisere syren: CH3COO- + H30+ -> CH3COOH + H20 Og ved tilsatt base: CH3COOH + OH- -> CH3COO + H20 En buffer må altså bestå av en svak syre og den korresponderende base, med så lik konsentrasjon og mengde som mulig for at bufferen skal bli effektiv. Lenke til kommentar
Valkyria Skrevet 19. mai 2009 Del Skrevet 19. mai 2009 i tilleg kan det nevnes de tre måtene å lage en buffer på. den første er å ha en syre og et lettløselig salt av denne syren i vann. dette er det Xomg er inne på. f eks syren CH3COOH med saltet CH3COONa. da blir CH3COONa til CH3COO- som det blir nevnt. den andre måten er ha bare et salt i vann som fungerer som en amfolytt, dvs både syre og baseegenskaper. f eks saltet NaHCO3. HCO3- vil da kunne: HCO3- + H3O+ -> H2CO3 + H2O og HCO3- + OH- -> CO3(2-) + H2O den siste men ikke s¨mye brukte er å ha en savk syre med en sterk base. ved halvtitrerpunktet på titrerkurven vil pH endre seg lite når man tilsetter syre/base. Lenke til kommentar
darling Skrevet 20. mai 2009 Forfatter Del Skrevet 20. mai 2009 Tusen takk for svar Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå