Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Glemmer fort, noen tips?


Anbefalte innlegg

Hei.

 

Har vært plaget av at jeg glemmer mye. Hvis jeg leser, har jeg ikke mulighet til å huske det jeg leste i forrige avsnitt. Hvis jeg leser en tekst i f.eks Illustrert Vitenskap, har jeg ikke sjans til å huske annet en små detaljer fra teksten neste dag. Har aldri hatt problemer med å få forstå ting, f.eks det som faktisk artikkelen i det eventuelle bladet handler om.

 

Problemet mitt ligger i å huske det jeg faktisk har lest, noe som ødelegger den generelle forståelsen for det jeg leser - den store sammenhengen. Dette slår spesielt negativt ut i skolesammenheng, og jeg klarer aldri å få den karakteren jeg vil.

 

Ser jeg film, er det komplett umulig å huske navnene på karakterene som var med i filmen. Et annet eksempel er fotball: Jeg blander sammen når favorittlaget spillte mot hvem, hva stillingen ble, og hvem som scoret, selv om det bare er 1 uke siden, og jeg så kampen.

 

I "gode gamle dager" var ikke dette et problem. Det var rundt 16-17 årsalderen jeg faktisk begynnte å få problemene. Jeg er 21 år nå.

 

Er det noen som har noen tips? Er dette kostholdsrelatert ? Finnes det "medisiner" ? Har hørt om et middel studenter i USA tar, for å forbedre kapasiteten, men ironisk nok husker jeg ikke hva dette heter.

 

Noen som har samme problemet ? Er det i det hele tatt et problem ?

 

Alle tips ønskes !!!

 

MVH Freddie

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

jeg har en del av samme problemet, bare at jeg husker ting jeg ser på tv, læreren forteller, raido osv.

 

jeg spurte fast legen min for noen år siden om det var en mulighet og "fikse" på det. i norge var det veldig vanskelig og få hjelp på det i følge ho og det var veldig få som var eksperter på dette område her til lands.

 

Endte med at jeg måtte dra til en person for å ta en hukommelse test, det som var helt idiotisk med den testen var at personen som tok testen på meg var dansk og snakket dansk og en del av ,lese testene var faktisk på dansk siden det ikke var noen norske utgaver.

 

så om det ikke var nok om at jeg hadde problemer og lese og huske så måtte jeg også huske det jeg leste på dansk (totalt idiotisk)

 

det var masse masse tester, lesing, ho sa ord så skulle man huske det etter 2min 5min 10min 20min 1time. (ja det var på dansk)

 

fikk se masse bilder/ord i en rekkefølge så skulle man huske det etter noen minutter.

 

en del bilder som lå på en plass så blandet ho bildene så skulle jeg legge de på samme sted igjen.

 

hele testen tok 3 timer ca med pause

 

etter testen var ferdig tok det nesten et halvt år fikk jeg fikk svar på testene etter de var analysert.

 

eneste posetive som kom ut etter alle testene er at jeg fikk fri tak i Ny Norsk igjennom hele VGS og høyskole:)

Lenke til kommentar

Er det slik at om du leser en bok over en uke, så blir det vanskelig/umulig for deg å etterpå gå gjennom hele historien i hodet?

 

Om det er slik at ingeting fester seg skikkelig ville jeg oppsøkt lege. regner med du kan bli henvist til noen som kan hjelpe. Enten med enkle oppgaver o.l som kan hjelpe deg å trene hukommelsen, eller andre ting som kan hjelpe.

 

Høres veldig frustrerende ut å huske så dårlig, men lykke til.

Lenke til kommentar
Gjest Gjest

Siden det ikke var slik før og du bare er 21 tuder det på at noe er galt og at du bør gå til legen.

 

Kostholdet ville jeg definitivt sett på. Får du nok fisk, frukt og grønnsaker? For mye sukker?

 

Det er en urt som heter Brahmi som regnes for å hjelpe en del på hukommelsen. Det finnes også flere andre urter brukt i indisk og kinesisk medisin som kan hjelpe.

 

cogmed.com har et dataspill/program som er vitenskapelig dokumentert av flere uavhengige forskere ved annerkjente universiteter å permanent øke det som kalles arbeidshukommelse. Arbeidshukommelse er evnen til å holde flere faktorer i hodet over et kort tidsrom. Dette har vist seg å gi stor gevinst for folk med adhd, men også mange med hukommlesesplager. Man bruker det omtrent 30min hver dag i 5 uker eller noe sånt og så har man en effekt some r dokumentert å var i minst et år. Presumtivt øker effekten ved lengre tids bruk.

 

Det finnes også en rekke andre dataprogrammer som skal styrke et bredere utvalg av kognitive evner, men disse er i liten grad dokumentert enda.

 

Meditasjon har vist seg i en rekke studier å styrke hukommelsen og gi, etter hvert, enorm konsentrasjon. Dette har vist seg ved testing av disse evnene, men også ved at studier av hjernen til de som praktiserer meditasjon har vist vekst i de områdene som er knyttet til disse funksjonene. Over en periode på flere år øker IQ også betydelig.

 

Samtidig som all meditasjon stryker disse evnene er det visse meditasjoner som er spesielt gode for akkurat kognitive evner som hukkomelse. De meditasjonene som kalles ytre og indre Tratak og Chidakasha og alle meditasjoner som innebærer visualisering har større effekt enn andre meditasjoner. Skal du bruke noen av disse annbefaller jeg alikevel at det kombineres med meditasjon på pusten fordi det ellers er lett å miste kontakten med kroppen og bli "sugd opp i hodet" om man ikke har en slags motpol som plasserer bevistheten i kroppen. I begynnelsen må du gå på kurs for å lære å meditere, men etter hvert kan du gjøre det opå egenhånd.

 

Du kan også sjekke ut brainwave entrainment og binural beats som via lydbølger drar hjernen inn i meditative tilstander. De finnes også i egne varianter for å styrke kognitive evner.

 

Yoga er også gunstig for hukommelse. Spesielt hodestående har stor effekt. Men, skal du bruke denne aktivt må det bare gjøres som del av et større balansert yogaprogram ellers kan jeg garantere deg problemer med nakke, hodpine og at du føler deg mentalt ubalansert. Du må også gå på kurs for å lære å gjøre ting riktig.

 

Image streaming er en genial teknikk for å øke både inteligens, konsentrasjon, visualiseringsevners og kreativitet. Sjekk det på nettet. Det er satt i gang studier for å måle effekten av det på IQ. Mammalian breathing kan også i MODERAT grad brukes for å styrke hjernen. Om den teknikken overdrives er det skadelig.

 

Akkupunkur kan til en viss grad styrke hukommelsen din og energinivået ditt, litt avhengig av hva som er kilden til problemet.

 

Ellers ville jeg passet på å trene mye og sove godt.

Lenke til kommentar

Wailer: Takker for kjapt svar. Synd du ikke fikk mer ut av testene. Men bra du i allefall slapp sidemål! Nynorsk er kjiiiipt!

 

Guest: Takker for langt svar. Jeg sjekka cogmed, men kunne ikke finne ut hvor man kan laste det ned. Hjemmesiden hadde bare oversikt over klinikker med softwaren deres, ikke nedlasting. Sjekka bukta og, men ingen treff.

 

CK: Leser lite litteratur utenom skolen, så vanskelig å si. Eneste er ViMenn og Ill-Vit, og da husker jeg hva artikkelen handlet om, men INGEN detaljer eller årstall. Sjeldent jeg fanger opp navn.

 

I film husker jeg handlingen og kan gjennfortelle hva filmen handlet om. Men navnene på skuespillerne jeg ikke kjente fra før leer navnene på karakterene har jeg ikke nubbis til å huske.

 

Vet ikke om jeg egentlig bare er litt glemsk uten at det er et problem, eller om jeg er virkelig glemsk og andre husker bedre enn meg. Vanskelig å vite hvor jeg står, for vanskelig å vite hvor mye andre husker. Eneste sammenligningen er i skolesammenheng, hvor jeg ikke husker ting i det hele tatt.

Et eksempel: På siste året på videregående kom jeg opp i norsk. Da norsk for både 2. og 3. klasse. Jeg gikk ikke i 2. klasse i Norge, og hadde en lærer som ikke brydde seg da jeg gikk i 3.

Hadde derfor et dårlig utgangspunkt, og måtte lese to års pensum på tre dager. Gugle var min bestevenn. Jeg klarte faktisk å få femmer, fordi jeg hadde lest INTENSIVT. Men når jeg tenker tilbake husker jeg ikke hva jeg snakka om. Jeg husker ikke tingene jeg leste, aner ikke årstall for noen ting. Husker ikke navnene på de to personene som sto for bokmål-nynorsk-utviklingen i Norge, for å komme med et konkret eksempel.

 

Jeg leste 120 sider i løpet av de første tre ukene i januar. Dette var til et fag på skolen på BI (Psykologi).

Jeg husker ikke en dritt av hva jeg leste. Jeg skrev notater samtidig som jeg leste, og passet på å få med meg alt. Ikke flyte gjennom, men faktisk konsentrere meg og få oversikt osv. Men det hjalp ikke mye. Husker ingenting.

 

 

Har forøvrig lest boka "Memo", men vet ikke hvordan jeg skal sette metodene boken tar for seg, inn i det praktiske hverdagslivet. Tror den er bygd opp for å huske en liste over ting i system, ikke informasjon man sanser til seg i hverdagen.

 

Ting har "gått litt alle veier" den siste tiden. Skal leve sunnere, sove mer og trene skikkelig fremover ( yeah right, hørt den før... ).

 

Skal i allefall prøve :)

 

Kjør på med innlegg, gjerne egne opplevelser !!!

Lenke til kommentar
Wailer: Takker for kjapt svar. Synd du ikke fikk mer ut av testene. Men bra du i allefall slapp sidemål! Nynorsk er kjiiiipt!

 

Guest: Takker for langt svar. Jeg sjekka cogmed, men kunne ikke finne ut hvor man kan laste det ned. Hjemmesiden hadde bare oversikt over klinikker med softwaren deres, ikke nedlasting. Sjekka bukta og, men ingen treff.

 

CK: Leser lite litteratur utenom skolen, så vanskelig å si. Eneste er ViMenn og Ill-Vit, og da husker jeg hva artikkelen handlet om, men INGEN detaljer eller årstall. Sjeldent jeg fanger opp navn.

 

I film husker jeg handlingen og kan gjennfortelle hva filmen handlet om. Men navnene på skuespillerne jeg ikke kjente fra før leer navnene på karakterene har jeg ikke nubbis til å huske.

 

Vet ikke om jeg egentlig bare er litt glemsk uten at det er et problem, eller om jeg er virkelig glemsk og andre husker bedre enn meg. Vanskelig å vite hvor jeg står, for vanskelig å vite hvor mye andre husker. Eneste sammenligningen er i skolesammenheng, hvor jeg ikke husker ting i det hele tatt.

Et eksempel: På siste året på videregående kom jeg opp i norsk. Da norsk for både 2. og 3. klasse. Jeg gikk ikke i 2. klasse i Norge, og hadde en lærer som ikke brydde seg da jeg gikk i 3.

Hadde derfor et dårlig utgangspunkt, og måtte lese to års pensum på tre dager. Gugle var min bestevenn. Jeg klarte faktisk å få femmer, fordi jeg hadde lest INTENSIVT. Men når jeg tenker tilbake husker jeg ikke hva jeg snakka om. Jeg husker ikke tingene jeg leste, aner ikke årstall for noen ting. Husker ikke navnene på de to personene som sto for bokmål-nynorsk-utviklingen i Norge, for å komme med et konkret eksempel.

 

Jeg leste 120 sider i løpet av de første tre ukene i januar. Dette var til et fag på skolen på BI (Psykologi).

Jeg husker ikke en dritt av hva jeg leste. Jeg skrev notater samtidig som jeg leste, og passet på å få med meg alt. Ikke flyte gjennom, men faktisk konsentrere meg og få oversikt osv. Men det hjalp ikke mye. Husker ingenting.

 

 

Har forøvrig lest boka "Memo", men vet ikke hvordan jeg skal sette metodene boken tar for seg, inn i det praktiske hverdagslivet. Tror den er bygd opp for å huske en liste over ting i system, ikke informasjon man sanser til seg i hverdagen.

 

Ting har "gått litt alle veier" den siste tiden. Skal leve sunnere, sove mer og trene skikkelig fremover ( yeah right, hørt den før... ).

 

Skal i allefall prøve :)

 

Kjør på med innlegg, gjerne egne opplevelser !!!

 

Det skader ikke å snakke med legen heller. En enkel blodprøve kan avsløre mye. Jeg hadde for eksempel farlig lavt D-vitamin i årevis uten at jeg visste om det.

Lenke til kommentar

Hjernen elsker karbohydrater, så slanking er ikke anbefalt, særlig ikke low-karbo.

http://pub.tv2.no/nettavisen/side2/helse/article2471453.ece

 

Ellers har hjerna også har godt av Omega 3 evt. tran også. Men det må være riktig type.

Detaljer: http://www.kk.no/289038/smor-hjernen

(hey KK er ikke en plass jeg er innom jevnlig, bare så det er sagt :) )

Endret av WarpX
Lenke til kommentar

Jeg er 16 nå, og merker at jeg begynner å få dårligere korttidshukommelse. Jeg har en generell oppfatning av at folk i min alder ikke kan få "svikter" som dette, men nå som jeg leser at du TS fikk dette i denne alderen begynner jeg å bli bekymret.

 

Tidligere har jeg aldri hatt noe stort problem med å huske ting, men nå har jeg begynt å ha ekstremt dårlig hukommelse. Det som er rart er at jeg husker ekstremt mange småting (og store ting) som skjedde for lenge siden, kanskje også helt ubetydelige ting. F.eks. kan jeg huske hvem alle folkene på msn-listen min er(har ganske mange folk jeg har fått fra nett og slikt, forumer etc.), når vi pleide å snakke og hva vi snakket om, mens denne personen ikke husker hvem jeg er.

 

Ellers kan jeg huske samtaler og småhendelser som skjedde i syden på ferie for flere år siden.

 

Men jeg kan ikke huske tallene på en lapp om jeg ser på den og så skal gjenfortelle dem med en gang. Det går bare ikke. Dette i den sammenhengen at jeg trener, har med en lapp hvor jeg skriver opp kg vekt jeg skal ha på stangen og slikt. Jeg må se på lappen om og om igjen liksom for å bekrefte, for jeg blir usikker på hva jeg faktisk har lest med én gang.

 

Ellers husker jeg navn fra filmer som Star Wars og LOTR, men ikke fra sånne alenestående filmer som jeg så f.eks. noen dager siden. Prøver og sånt.. hmm, jeg pleier som regel å huske ting der. Til neste dag altså, kanskje noe dager etterpå også. Og det blir igjen til en viss (liten) grad i fag som matte og naturfag, men det tror jeg har å gjøre med at jeg har en genuin interesse for disse fagene. Det var en gang vi hadde naturfagprøve på en tirsdag og jeg kom godt forberedt, så ble det snakk om å utsette til fredagen. Alle de andre ble kjempeglade mens jeg ble fortvilet pga jeg nå måtte lese alt om igjen på torsdagen...

Lenke til kommentar
Men jeg kan ikke huske tallene på en lapp om jeg ser på den og så skal gjenfortelle dem med en gang. Det går bare ikke. Dette i den sammenhengen at jeg trener, har med en lapp hvor jeg skriver opp kg vekt jeg skal ha på stangen og slikt. Jeg må se på lappen om og om igjen liksom for å bekrefte, for jeg blir usikker på hva jeg faktisk har lest med én gang.

 

Det var en gang vi hadde naturfagprøve på en tirsdag og jeg kom godt forberedt, så ble det snakk om å utsette til fredagen. Alle de andre ble kjempeglade mens jeg ble fortvilet pga jeg nå måtte lese alt om igjen på torsdagen...

Da er vi i samme båt. Huske tall på en lapp er sjanseløst. Men jeg husker telefonnummeret hjem til en kamerat jeg hadde på barneskolen ( Det er 11-12 år siden ). Har ikke sjans til å huske telefonnummer i dag. Jeg må selv gå med lapp når jeg trener, må sjekke denne ofte flere ganger på samme øvelse for å dobbeltsjekke!

 

Tror jeg skal snakke med legen!

 

Et seriøst spørsmål: Spiller du mye data ?

Endret av feitefreddy
Lenke til kommentar

Jeg tror det er viktig å fokusere på en ting, når det gjelder dårlig hukommelse i ung alder;

 

Et syndrom som kan kalles for nervøst-hukommelsestap. Eller for å si det på en annen måte; et stressutløsende hukommelsestap.

 

Hvis du opplever at du stadig glemmer og under press rett og slett får panikk, kan det være symptomer på dette.

 

Det kan være at du har kommet inn i en negativ syklus hvor du selv er din egen fiende. Du tråkker deg selv ned, psyker deg ned. Sier det her husker jeg i allefall ikke. Og da er programmet lastet inn. Dette husker du garantert ikke, fordi du har bedt hjernen om det. Og om noen spør deg om du husker det eller det, så begynner du å kaldsvette og får panikk.

 

Er du kanskje også plaget med hyppig urinering? Må du på do oftere enn andre?

 

Har du opplevd situasjoner med ting du virkelig "kan" ..hvor du har husket uten å lage noen sak ut av det? Og husker du når du blir provosert?

 

Det kan være at du er en av dem som må lære seg å stole på seg selv igjen. Og stole på at det du husker, det husker du..

 

Prøvd å utfordre deg selv til å GLEMME det du nå skal lese? Si at dette SKAL jeg glemme. IKKE huske.. Hva skjer da?

 

Men ikke bruk negativ motivasjon. Ikke bruk "dette glemmer jeg garantert" .. bruk "Dette SKAL jeg GLEMME!" .."Dette skal IKKE huskes"

 

Hva skjedde da? Jo.. kanskje du husker det?

 

Prøv å GLEMME dette tallet 80.809, og prøv å husk 78.709

 

Hva skjedde? :p

Lenke til kommentar

Haha, samme her :) Liten hobbypsykolog ute å går ?

 

Grunnen til at jeg spurte var at det virket som du var i samme situasjon som meg. Spillte en del data da jeg var 16 (altfor mye, har vokst fra det for en god stund siden).

 

Har alltid lurt på om det hadde negativ effekt på min hukommelse. Men vet ingenting sikkert.

 

Noen som har hørt om huskepillene jeg nevnte i mitt innlegg ? Erfaringer, regler i Norge osv ?

Lenke til kommentar
Prøv å GLEMME dette tallet 80.809, og prøv å husk 78.709

 

Hva skjedde? :p

Kanskje ikke helt rettferdig, da 80 er et rundt tall. Husker gjerne runde tall bedre.

 

Når det gjelder hjerna så kan jeg jo forøvrig si at den er som en muskel; bruker man den ikke jevnlig så funker den ikke særlig bra heller.

Endret av WarpX
Lenke til kommentar

spørsmål til dere som mister korttidshukommelsen.. drikker dere mye?

jeg føler jeg på vei nedover samme vei. har vært "på flaska" nærmere hver helg siden juletider, og begynner å merke at ting jeg hører, leser og opplever havner i glemmeboka mye lettere enn før. uansett hvor mye eller lite (da bare brisen) jeg drikker, kan hele kvelden være nærmest et svart hull :s

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...