Gå til innhold

Fotografering for historielaget - hva slags kriterier bør gjelde?


Anbefalte innlegg

Det lokale historielaget der jeg bor har et fotoprosjekt på gang med tema "dokumentering av samtiden". I praksis betyr dette at noen amatørfotografer skal ut og ta bilder av hverdagsliv, steder, mennesker og bebyggelse i området vi bor.

 

Målet er at historielaget etablerer en bildesamling som kan være interessant for fremtiden. Bildene skal kunne publiseres på web, trykkes i forbindelse med publikasjoner og også kunne selges til de som måtte være interessert.

 

Historielaget har bedt meg hjelpe til med å utarbeide en slags instruks/prosedyre for:

1. fotospesifikasjoner (filformat, oppløsning, bitdybde etc)

2. lagringsrutiner (hvordan skal bildene overleveres og hvordan sikre disse for fremtiden)

3. identitetssystem/system for katalogisering

4. opphavsrettslige spørsmål

 

Arbeidet er med stramt budsjett og med betydelig dugnads-ånd.

 

Er det noen her som enten kan komme med konkrete anbefalinger til punktene over eller gi meg noen pekere til nettsteder som beskriver denne tematikken? Er det øvrige punkter jeg bør ha med?

Endret av tendilenz
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

OK. For å bumpe samt spisse problemstillingen litt:

Hva slags fototeknisk kvalitet bør man gå for? Ved digitalisering av gamle fotografier ser jeg ofte at det anbefales å gå for bildetakning i TIFF-format med 3000 piksler på den lengste siden og bitdybde 24 bit RGB (Adobe RGB). Vil dette være lurt også for nye bilder?

Lenke til kommentar

Takk for innspill. Slik jeg forstår det krever RAW etterarbeid på hvert enkelt bilde mens med TIFF kan man brenne/lagre bildene på direkten? Disse bildene skal være dokumentariske og behovet for etterarbeid/redigering bør være minimalt - helst ikke-eksisterende.

 

RAW er vel heller ikke helt platform-uavhengig? Dette kan vel skape problemer siden det er tenkt at dette skal langtids-lagres.

Endret av tendilenz
Lenke til kommentar

se på tiff som bildet og råformatet som negativet. du vil jo gjerne ha begge deler. Det sagt, så burde det nok lagres noen holdbare "hardkopier" fysiske bilder et trygt og tørt sted om dere har mulighet til det så en ikke er helt avhengig av at det digitale ikke går til spille.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...