Gå til innhold

Somalisk piratvirksomhet: Hvor gikk det galt?


Anbefalte innlegg

Jeg kunne tenke meg å se en diskusjon rundt piratvirksomheten i Somalia, men det nærmeste jeg kom var en tråd om man burde skyte dem eller ikke. Så om det finnes en eksisterende tråd med denne problemstillingen, si fra, og hvis ikke, så kan jeg vel like gjerne kjøre på med en ny tråd.

 

Det jeg savner, er en litt mer nyansert samtale rundt piratvirksomheten som har blomstret opp i Somalia. Ut fra alt jeg har lest om saken, er dette et resultat av vestens mangeårige rovfiske og avfallsdumping i sjøen utenfor Somalia. Allerede fattige fiskere ble ikke hørt da de forsøkte å klage, og mistet da altså mye av sitt livsgrunnlag. Nå er det vel liten tvil om at grådigheten har gått piratene til hodet, og at det ikke bare er overlevelse, men også rikdom de søker.

 

Paradokset ligger i at verden reagerer først når det er vi og våre penger som blir truet.

 

Jeg må understreke at jeg ikke på noen måte er enig i at piratvirksomhet er nøkkelen her, men jeg synes det er verdt å se på bakgrunnen for problemet, slik at man lettere kan finne en løsning.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tror du er inne på noe. Vi bryr oss ikke så mye om andres elendighet før det rammer oss selv. Hvis det er slik som du sier, at dette er et resultat av vår rovfiske og avfallsdumping, så er vi skyldige i denne virksomheten. Vesten har en tendens til å ta seg til rette i fattige land. Bare se på Sør-Amerika, hvor mye USA herjet og utnyttet landene ved å ta ressursene deres. Først nå begynner de å stabilisere seg fordi de får ledere som Chavez og Morales som nasjonaliserer ressursene.

 

Men jeg tror også at det er feil å gi oss all skylden. Somalia er i krise, og mangler en sterk stat. Skal man få slutt på piratvirksomheten tror jeg det må skje innenfra. De må få en stabil regjering. Våre forsøk på stoppe piratene kan kanskje virke, men de kommer fortsatt til å slite med fattigdommen i landet.

Lenke til kommentar

Rovdrift og dumping kan jo være interessant å se på uansett, men jeg tror nok at en stor del av også disse tilfellene skyldes de interne forholdene i landet. Det er nok like mye krigsherrer internt i Somalia som utnytter ressursene som utenforstående.

 

Problemet er forsåvidt:

Mesteparten av befolkningen har ingen utdannelse og er ikke vandt til dagens liv. De er vandt til et liv der man henter den maten man trenger fra jorda og tar det rolig resten av dagen. Dette er folk som i tusenvis av år har levd i et klima der det er så varmt, og en jord som er så fruktbar at man ikke har trengt å anstrenge seg nevneverdig for å overleve. På grunn av dette har de vært lette å utnytte , først av europeiske koloniherrer og nå i senere tid av deres egne som har "lært" av europeerne.

En annen grunn er nok også kvinners lave stilling i Somalia, vi menn er ofte dårlige på å finne "gode" langvarige løsninger.

 

 

Men for at problemet skal kunne løses må forandringen komme innenfra. Det trengs en opplysning av folket (som må komme innenfra), for så kanskje en revolusjon eller to. Fulgt av en gal diktatur, som senere blir styrtet av et folkeopprør. Deretter følger en innførsel av et kommunistisk styre som over tid utvikle seg til en etterpartistat der eliten styrer. Hvor veien går videre er usikkert, drømmen om et fullverdig demokrati vil nok raskt smuldre og bli erstattet av et teokrati, som følge av folks misnøye med kommunistenes kamp mot religion.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...