Gå til innhold

85mm eller 50mm?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jeg tenker på å kjøpe meg et Canon 85mm f/1.8, men er redd det kanskje blir litt trangt på 1.6.

alternativet er canon 50mm f/1.4

bruksområdet er portrett/mennesker

hva bør jeg velge? har et canon 40d.

85mm 1.8 er merkbart bedre enn 50mm 1.4 på farger og kontrast, men dersom du har begrenset med avstand til motivet (innendørs/små rom) vil det bli i trangeste laget på crop (tilsvarer 136mm) med mindre du vil ta kun "head-shots".

 

Hvis du skal fotografere i større rom eller utendørs er det ingen tvil - gå for 85mm.

Lenke til kommentar

Når det gjelder hvilken brennvidde du bør kjøpe, er det litt vanskelig å anbefale noe. Hvis jeg var deg, ville jeg sammenlignet de i butikken for å finne ut hvilken brennvidde som er rett for deg. Har du et zoom-objektiv som dekker de brennviddene, kan du jo stille det på 50mm og 85mm og prøve deg fram. 85mm kan bli litt trangt inne, men kan også funke for headshots o.l. som nevnt over. Har man plass, funker lengre brennvidder bra på portretter mtp å få med så lite bakgrunn som mulig, bokeh, osv.

 

Det jeg kan si, er at jeg mener 85mm 1.8 er et av de bedre kjøpene når det gjelder Canon-objektiver. Byggekvaliteten er bedre enn 50mm 1.4, autofokusen er en skikkelig ring-USM (noe 50mm 1.4 ikke har), autofokusen er en av de raskeste jeg har testet, fin bokeh, og den er relativt skarp på åpen blender (50mm 1.4 er relativt soft på 1.4). Mtp prisforskjellen mellom de må jeg da anbefale 85mm 1.8, hvis ikke den blir for trang da ;)

Lenke til kommentar

Jeg startet med 50mm selv. Nå opplever jeg imidlertid at jeg nesten alltid prøver å posisjonere meg slik at jeg får brukt 85mm. Hvis det ikke er mulig brukes 50mm. Jeg er veldig fornøyd med begge objektivene, men 85mm går helt klart foran. Som nevnt over: flotte farger kontrast og bokeh. Kjempebra til portretter og innendørs sport. Hadde faktisk vurdert å kjøpe noe rundt 30mm som supplement til 85mm hvis jeg hadde valgt i dag.

Lenke til kommentar

Enig med eon_no. Et lyssterkt objektiv i normalområdet (rundt 30mm på 1,6-crop) er kjekt å ha til helportretter (med litt omgivelser om ønskelig), eventuelt gruppeportretter. Suppler med en 85mm til headshots. Med to slike fastobjektiver vil mest sannsynlig en 50mm bli en lite brukt man in the middle.

Lenke til kommentar

Dette vil jo påstå at varierer veldig fra person til person. Selv har jeg 30mm, 50mm og 90mm, hos meg er det 30mm som blir minst brukt. Skal jeg ha noe videre enn 50 blir det gjerne at jeg bruker vidvinkelzoomen min. Ikke misforstå, jeg angrer ikke på at jeg kjøpte 30mm, den er veldig fin å ha, men jeg hadde klart meg uten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...