Gå til innhold

Kan noen hjelpe ? (Kina og USA 1970-tallet)


pernii

Anbefalte innlegg

Hei,

lurer på om noen kunne vært så snill å hjulpet meg litt da jeg har en historieoppgave som skal leveres om ikke så lenge. Problemstillingen jeg har fått utdelt er:

 

Hvorfor nærmet USA og Kina seg hverandre på begynnelsen av 1970-tallet?

 

Har noen tips til hva jeg kan skrive om? Stikkord til årsaker kanskje?

Setter stor pris på alle svar! På forhånd takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sovjet hadde siden revolusjonen ansett seg selv som motoren bak revolusjonen som skulle ta verden med storm. Kina ble en konkurrent på dette området. Mens alle østblokklandene ble styrt fra Moskva mer eller mindre, Kuba og Nord-Korea avhengige av Sovjet i form av økonomisk støtte og militær (materialt, trening og potensielt ren militær støtte ved krig). Kina derimot var uavhengige og som et stort folkerikt land sett på som en trussel for Sovjets posisjon. Ved å bedre relasjonene til Kina satte Usa press på Sovjet.

 

Det sies i ettertid at Richard Nixon og hans fremste rådgiver Henry Kissinger gjorde et stort feilgrep med å åpne opp mot Kina. Ved å gjøre dette bidro de til å befeste kommunistpartiets posisjon på bekostning av befolkningen. Kommunistpartiet hadde myknet opp noe, men var og er fremdeles et forferdelig regime med store mangler når det kommer til menneskerettigheter.

 

Det har lenge blitt påstått at forholdet mellom USSR og Kina gikk i dass fordi Mao og Khrushchev ikke kom overens, men dette er en stor overdrivelse selv om det hadde en innvirkning.

 

Kina ville på sin side ha forsikringer fra Usa om at de ikke skulle samarbeide med Kremlin med tanke på Brezhnev doktrinen.

Usa ville stoppe sovjets geopolitiske ekspansjon.

 

Det skal legges til at Sovjetisk forhandling var meget rigid, de tok for seg et emne som var aktuelt for Moskva og kjørte på, noe som verken ga amerikanerne tillit og sjelden førte til at forhandlinger førte frem. Mens da Nixon var i Kina og møtte Mao ble det diskutert det større bildet og langtids prioriteter. Kina visste kort sagt at et "vennskap" med Usa ville være mye mer verdt enn noen potensielle små prestisjeseire og deres største trussel var Sovjet.

Mao sa til Nixon: "You want to withdraw some of your troops back on your soil; ours do not go abroad. Med dette mente Kissinger at Kina fryktet ikke Amerikansk aggresjon og kom ikke til å true amerikanske interesser i Indokina.

 

I februar 1972 underskrev Nixon "The Shanghai Commniquè". Som var starten på et tettere forhold mellom Usa og Kina. Denne stadfestet blant annet:

*

  • En normalisering i forholdet mellom Usa og Kina vil være i alle lands interesse.
  • Begge sider ønsket å minske sjansen for internasjonale militære konflikter.
  • Hverken av landene ønsket hegemoni i Asia-stillehavsregionen og begge skulle være imot at et annet land skulle få et slikt hegemoni.
  • Ingen av dem skulle forhandle på vegne av en tredjepart eller gå inn i avtaler med den andre rettet mot andre stater.

Dette mente at Kina ikke ville gjøre noe for at situasjonen i Indokina og Korea utviklet seg. At verken Usa eller Kina skulle samarbeide med Sovjetblokken. Begge landene ville gå imot det landet som prøvde å få herredømme i i Asia.

 

Det som er tydelig er at dette var en avtale som reflekterte egeninteressen til både Usa og Kina.

 

Nixon mente at Usa stod sterkest om Usa var nærmere begge kommunist gigantene enn de var hverandre.

 

På denne måten hadde Sovjet to problemer i form av Nato i vest og Kina i øst.

 

På denne måten fikk de tøylet Sovjet, og gjennom Kinas behov for Amerikansk støtte ble også kinas fremtreden i Asia begrenset.

 

Sovjet prøvde deretter å få Usa til å skifte side, men dette ble raskt avslått da dette av flere årsaker var ugunstig for Usa. Å støtte den svake delen i et slikt maktspill er en kjent taktikk for å holde freden.*

 

At Usa åpnet opp til Kina var fryktet at skulle skulle ødelegge forholdet til Sovjet ytterligere, men det motsatte skjedde. Nixon ble invitert til Moskva og forhandlinger med Sovjet begynte i større grad å føre frem.

 

*England brukte i tiden før første verdenskrig det de kalte "splendid isolation" der de holdt seg utenfor konflikter på kontinentet, men skulle en bli for sterk og true freden kunne de støtte motparten og dermed fungere som en balansepinne som opprettholdt maktbalansen.

Endret av Den Polse
Lenke til kommentar
Hvorfor nærmet USA og Kina seg hverandre på begynnelsen av 1970-tallet?

 

 

Nixon/Kissinger var de første som slutta å se på Kommunist-blokken som en diger monolith og rapporter om hvor dårlig det Sino-Sovjetiske var, hadde begynt å lekke i mye større grad fra dissidenter og andre. Nixon/Kissinger oppmyking til Kina var et forsøk på å drive inn en wedge i dette forholdet. Som Den Polse nevner, så var det vinn/vinn fra USA sin side; Sovjet så på USA/Kina alliansen som en enorm trussel mot deres interesser og politikk, og prøvde derfor å mykne opp deres forhold til USA. Man kan klandre Nixon for mye, men han la til rette for mye av det som skjedde på 80-tallet (nedrustningsavtaler og Kinas økonomiske åpning)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...