Gå til innhold

Høstens poenggrenser - hvor stor reduksjon?


Grith

Anbefalte innlegg

Er klar over at det stadig vekk mases om hva poenggrensene vil bli til høsten og hvor mye de vil synke, men vi kan vel forsøke å få litt endelig klarhet i dette.

 

Slik jeg har forstått får vi følgende endringer som vil være utslagsgivende for poenggrensene for dem som søker med primærvitnemål:

  • Fordypningspoeng fjernes (tidligere maksimalt 4 poeng)
  • Realfagspoengene reduseres til maksimalt 4 poeng (tidligere 6 poeng)
  • Primærvitnemålskvoten økes til 50% (tidligere 40%)

Altså kan man i år få 6 færre tilleggspoeng i tillegg til at flere plasser er reservert søkere med primærvitnemål. Dette i følge sidene til Samordna Opptak.

 

Det er nok urealistisk å tro at grensene vil synke tilsvarende reduksjonen på 6 poeng for det er mange andre ting som spiller inn.

  • Hvordan blir søkertallene? Er det flere avgangselever i 90-kullet enn i tidligere år? Vil finanskrisen og den generelt pessimistiske jobbsituasjonen gjøre at flere søker høyere utdanning? Vil vi få en oppgang/nedgang i begge kvotene, eller bare én?
  • Hvordan vil kvoteendringene påvirke grensene? Vil ikke dette ha minimal innvirkning på studier der inntakskravene ligger høyt og det er stor kamp om plassene?
  • Tilleggspoengene reduseres med 6 poeng i teorien, men hvor mye utgjør dette i praksis? Var det egentlig særlig mange som hadde 10 tilleggspoeng i fjor og årene før? Kan vi derfor forvente en nedgang langt under disse 6 poengene?
  • Hvilke andre faktorer tror dere vil spille inn?

Jeg har egentlig intet grunnlag til å spå hva som vil skje, men jeg kan jo likevel våge meg til å gjette litt. Personlig skal jeg søke på et av sivilingeniørstudiene på NTNU, sannsynligvis Industriell økonomi. Grensene for primærvitnemål var i fjor 64,5 poeng og antall studieplasser var 115. Det blir altså flere plasser på primærkvoten, men dette tror jeg vil ha minimal innvirking. Jeg antar at det er såpass tett i toppsjiktet at denne kvoteendringen kanskje bare vil medføre en reduksjon på 0,3-0,4 poeng. Når det gjelder søkertallene forventer jeg en økning, dog hovedsaklig i ordinærkvoten. Grensene for primærkvoten tviler jeg vil gå opp på et slikt studie. De som har motivasjonen og gode nok karakterer til å komme inn på Indøk søker nok uavhengig av hvordan samfunnssituasjonen er. Jeg tror derfor det eventuelt kun blir en økning av søkere som uansett ikke ville kommet inn på dette studiet. Når det gjelder reduksjonen i tilleggspoeng tror jeg ikke denne vil bli på 6 poeng. Jeg tipper at de fleste har hatt 7-8 tilleggspoeng i tidligere år og at relativt få har hatt full pott på 10 poeng. I år tror jeg mange flere vil ha det maksimale antallet poeng, altså 4. Jeg tror altså at grensene vil gå ned 3,5-4 poeng på grunnlag av endringene i tilleggspoeng. Totalt tipper jeg reduksjonen på Indøk vil være på 4-4,5 poeng og jeg tipper en poenggrense på 60,5 poeng. Jeg tviler på at den vil overstige 61 poeng, men det kan hende at den kan komme under 60 poeng. En slik reduksjon tror jeg er realistisk også for andre studier med såpass høye inntakskrav.

 

Dette er altså hva jeg tror (og forsåvidt håper), men det blir som sagt stort sett bare gjetting. Men det er jo lov å gjette, så hva tror dere andre?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har gitt opp med å prøve å predikere hva som skjer med poenggrensene. Med alle de nye regelendringene, finanskrise, kullstørrelser osv. er det så å si umulig å si hva som kommer til å skje.

 

Men, mye av det du sier virker rimelig. Selv om jeg synes du undervurderer kvoteendringen.

Lenke til kommentar

Du har nok rett i mye av det du sier, og jeg tror dine antakelser er rimelige. Som du sier, er det mange faktorer som påvirker poenggrensene, og det er vanskelig å forutse utfallet av disse.

 

Allikevel er det en ting du ikke nevner som kan føre til en ytterligere reduksjon, nemlig hvordan man regner ut karaktersnittet. Tidligere regnet man snittet i hvert fag (f. eks. ville en treer i standpunkt og en femmer på eksamen gi fire i faget), og deretter regnet man ut gjennomsnittet av alle disse karakterene. Etter innføringen av kunnskapsløftet regner man derimot ut snittet av alle karakterene. Det gjør at eksamenskarakterene blir mer utslagsgivende, og siden de fleste får bedre i standpunkt enn på eksamen, kan det gi et negativt utslag på snittet.

 

Har selv tenkt til å søke på Indøk, og mitt tips er at poenggrensa kommer til å ligge på 60 poeng +- 1

Lenke til kommentar

Litt tilfeldig ctrl + v. Klarer ikke å trekke noen konklusjon ut ifra det her, men kanskje noen andre ser noe.

 

Levendefødte:

 

1986: 52 514

1987: 54 027

1988: 57 525

1989: 59 303

1990: 60 939

 

(Kilde: ssb)

 

 

2006:

 

52 prosent av elevene som startet på videregående trinn 1 (Vg1) i videregående opplæring høsten 2007, begynte på et yrkesfaglig utdanningsprogram. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn i 2005 - før Kunnskapsløftet.

 

i alt fullførte

 

Allmenne, økonomiske og administrative fag, 1986

36 989 27 866

 

Allmenne, økonomiske og administrative fag 1987

36 447 23 073

 

Allmenne, økonomiske og administrative fag 1988

39 492 25 400

Allmenne, økonomiske og administrative fag, 1989

40 228 27 912

 

(Kilde: ssb)

Endret av Doier
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...