ajabonga Skrevet 27. mars 2009 Del Skrevet 27. mars 2009 (endret) Det jeg lurer på er når man ser karbohydrater på noe, så står det hvorav sukker og hvor mange gram. Men hva er egentlig forskjellen på "karbohydratene" og sukkeret? Endret 27. mars 2009 av ajabonga Lenke til kommentar
Grix Skrevet 27. mars 2009 Del Skrevet 27. mars 2009 (endret) Karbohydrater er bygd opp av sakkaridemolekyler. Når det kun er ett sakkaridemolekyl kalled det for monosakkarider, også kalt druesukker, eller fruktose (litt forkjellig sammensatt). Siden det kun er ett molekyl er det lett for kroppen og forbrenne det, og du får mer energi på en gang, og det varer kortere. Når det er to sakkaridemolekyler, kalles det disakkarid, det forbrennes litt saktere og har mer verdi for kroppen. polysakkarider har mange sakkaridemolekyler, og kroppen forbrenner det sakte og har enda mer nytte av det. Når det kommer opp i hundrevis at sakkaridemolekyler sammenflettet blir det stivelse, og tusenvis blir cellulose. http://no.wikipedia.org/wiki/Karbohydrat ^^Hurtig forklart Endret 27. mars 2009 av Grix Lenke til kommentar
phfjeld Skrevet 27. mars 2009 Del Skrevet 27. mars 2009 (endret) Det Grix skriver er ikke helt riktig. Monosakkarider er enkle (som i enslige) karbohydratmolekyler (karbon, hydrogen og oksygen). Disakkarider er (forenklet) to enkle molekyler som sitter sammen. Mono- og disakkaridene har til felles at de smaker søtt. Polysakkarider er karbohydrater med tre eller flere monosakkarider satt sammen. Det tar tid for kroppen å bryte ned polysakkaridene til monosakkarider (gluokse), og blodsukkeret vil dermed ikke stige like raskt som om man spiser for eksempel vanlig raffinert sukker (disakkarider) dersom man spiser stivelse (polysakkarider). Store kjeder av polysakkarider kalles fiber, og brytes ikke ned til glokose, og brennes dermed heller ikke i cellene. Dermed gir ikke fiber noen energi, og det er hovedsakelig fiberet som står for de "forsvunnene" joulene i matvarer som gir relativt lite energi til tross for en stor mengde karbohydrater. Fiber er er godt for fordøyelsen. Endring: Jeg har ikke lest over, og dette er veldig forenklet. Les UiOs side om karbohyrdater. Endret 27. mars 2009 av phfjeld Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå