Gå til innhold

Organdonasjon - En plikt? Hvordan stiller du deg?


Organdonasjon - En plikt?  

157 stemmer

  1. 1. Støtter du dette forslaget?

    • ja
      78
    • nei
      79
  2. 2. Vil du donere egne organ?

    • ja
      124
    • nei
      33


Anbefalte innlegg

SV vil ta organene dine uten godkjenning

SVs landsstyre vil at leger skal kunne disponere hjertet, lungene og andre vitale organer i kroppen din når du dør - hvis du ikke aktivt nekter.

 

 

1235568107204_353.jpg

 

slutten av neste måned tar landstyret i Sosialistisk venstreparti med seg sin programinnstilling til Bergen og landsmøtet som er 19. til 22. mars. Det er dette møtet som avgjør om partiet går inn for at det kan bli slik at hverken du eller dine pårørende får avgjøre hva som skjer med dine organer etter at du dør.

 

Dette handler ikke om å gi staten styring over organene dine, men å hjelpe andre mennesker som trenger nye organer for å leve. Det må være en klar og tydelig mulighet til å reservere seg for dem som ønsker det. Dette er et viktig spørsmål, og en nødvendig debatt å reise. Det er gjort mye bra for å øke antall donorer, men samtidig øker tallet på dem som trenger hjelp.

Det er han som står bak forslaget om et såkalt stille samtykke ved organdonasjon i Norge. Han har tidligere tatt til orde for en slik ordning, og sparket i gang en opphetet debatt rundt temaet. Partiets nest høyeste organ støtter han til fulle.

 

Organdonasjon en plikt?

Forslaget innebærer at med mindre man går aktivt inn for å ikke donere organer fra sin egen kropp, kan helsevesenet gjøre som de vil med dem når du dør. Både Bård Vegar Solhjell og SV-nestleder og kunnskapsminister Solhjell er forberedt på at det kan ta tid før forslaget blir politikk i praksis for SV. Hva mener du? Er organdonasjon en plikt, eller noe man skal bestemme selv? Og vil du donere ditt organ om du fikk mulighet?

 

Anbefaler også lenken(e):

Til de som er interesserte.

 

:)

Endret av cyclo
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Syns det er synd at du bruker så innmari tabloide overskrifter. Her er det snakk om å gi alle muligheten til å nekte, så ingen skal ta organene dine mot din vilje, og fortsatt noe du får velge helt selv. Forskjellen er bare at man nå aktivt må være mot, isteden for aktiv for. Dette vil antageligvis føre til flere organer til transplantasjoner, da mange nordmenn ikke har noe imot organdonasjon, men ikke har giddi å skaffe seg donorkort. Selv har jeg vært for denne løsningen i mange år, og er glad SV foreslår det.

 

Jeg syns du skal forandre litt på de mer tabloide formuleringene dine så det blir litt mer redelig.

Lenke til kommentar

Jeg synes helt og holdent at dette er en god tanke.

 

Ingen er pliktige til å gi fra seg noe som helst, aller minst sine egne organer, men jeg mener man som medmenneske har plikt til å i det minste ta stilling til spørsmålet om man har lyst til å redde liv når man dør, eller ikke.

 

Jeg er helt sikker på at mange, mange liv kunne vært reddet om flere mennesker hadde tatt et aktivt valgt til organdonasjon mens de ennå var i live, slik at de etterlatte hadde sluppet å ta det vanskelige valget når de står der på sykehuset i full fortvilelse.

 

Det er mange grunner til at man ikke vil eller skal være nødt til å donere organene sine, men uvitenhet er faktisk den som er lettest å gjøre noe med.

Lenke til kommentar
Overskriften er i så måte hentet fra VG Nett og vil ikke bli endret.

:)

Ja, for de holder jo alltid en journalistisk standard man burde strebe etter å følge. Er du uenig i at den er misvisende?

Da foreslår jeg følgende kompromiss: Trådstarter legger til kildehenvisningen i overskriften, slik at det fremgår at den stammer fra VG:

 

"VG: SV vil ta organene dine uten godkjenning"

 

Og så kan dere diskutere topic her. VG's redelighet kan vi lage en egen tråd for. Derimot er det helt legitimt å spørre TS om han er enig med VG i at dette er å "ta organene dine uten godkjenning"...

 

Reaksjoner tas på PM, ikke i tråden.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Jeg er sterkt i mot en deklaratorisk lov som gir staten eiendomsrett over kroppen din etter din død, selv om jeg mener at alle som ikke har noen spesielle religiøse grunner til å ikke donere organer bør gjøre det.

 

Det SV heller burde gått inn for er det å gjøre det enklere for folk å bli organdonorer. Et lettilgjengelig register kunne vært løsningen med tanke på dagens teknologi. Det fordrer dog at f.eks. ambulansepersonell enkelt kan knytte funnet legitimasjon på den avdøde til registeret på stedet.

 

 

Redigert:

La til et ekstra avsnitt.

Endret av Bursvik
Lenke til kommentar

Dette er vel SV sitt sanne annsikt som viser seg: Staten skal eie deg fra krybbe til grav (og bortenfor graven).

 

Hvis du skal måtte reservere deg mot at staten skal ta orgenene dine, hvor går grensen da egenklig? skal man måtte reservere seg mot at legestudenter kan gjøre eksperimenter på kroppen din når du dør? Skal men måtte reservere seg mot at staten kremerer deg når du dør istendenfor at du blir begravet? Skal man måtte reservere seg mot at pengene dine tilfaller staten når du dør?

 

Organdonasjon er nettop en donasjon og ikke en organovertakelse. Hvis man automatisk må levere fra seg organene sine når man dør hvis man ikke reserverer seg er det heller ikke lenger en donasjon.

 

Dette synes jeg var et glimrende forslag! Ser ingen grunn til at vi skal ta med oss gjerrigheten vår i graven.

 

Det må vel være hver enkelts valg. Hvis man f.eks vil gi alle pengene sine til klovnehøyskolen når man dør er dette ditt eget valg og ingen andre har noen rett til å blande seg inn i det. Man skal ikke måtte reservere seg mot noe som egenklig skal være en frivillighet.

Endret av flesvik
Lenke til kommentar

Jeg vet ikke helt om dette er veien å gå. Jeg heller mer mot å kopiere Spanias suksess med å opprette en organisasjon som aktivt jobber for å identifisere potensielle organdonorer og oppfordre dem og/eller etterlatte til å godta organdonasjon. Les mer. Spania er i dag ledende i Europa i antall frivillige organdonasjoner og det skylles utelukkende ONT og deres arbeid.

Endret av fargoth
Lenke til kommentar

Jeg ser ikke hvorfor man skal ha noen rettigheter etter at man har dødd. Om det kan hjelpe medisinsk forskning, eller et barn eller to, da mener jeg det er mye bedre enn at enkelte får ta med seg liberalismen sin til graven, av rent prinsipp uten å ta hensyn til andre trengende mennesker.

 

Som Alinoe sier det, stilltiende aksept. Er du virkelig så selvsentrert at du heller vil se organene dine råte i jorda, enn brukt til noe fornuftig. Da er det bare å si ifra, så vil ikke staten ha noe de skulle sagt.

Endret av Mirzá_Rezá_Kirmán
Lenke til kommentar

Poenget er ikke at man skal tvinge folk til å gi fra seg organene sine, men at man skal få folk til å ta et aktivt valg. Mange går fra vugge til grav uten å ofre organdonasjon en eneste tanke, og selv om de da skulle vise seg å være villige til å donere når de dør, er det likevel for sent når de allerede er kalde.

 

Gudene vet hvor mange liv som kunne vært reddet dersom alle tok et standpunkt mens de ennå var i live.

Lenke til kommentar
Jeg er sterkt i mot en deklaratorisk lov som gir staten eiendomsrett over kroppen din etter din død, selv om jeg mener at alle som ikke har noen spesielle religiøse grunner til å ikke donere organer bør gjøre det.

 

På hvilket grunnlag?

 

På grunn av at kroppen, i likhet med andre eiendeler ikke blir "public domain", så å si, etter din død. Liket burde gå i arv som andre kroppsdeler eller "testamentert" til organdonasjon, forskning eller lignende. Jeg unnlot begrunnelsen i det opprinnelige innlegget på grunn av at jeg antok at bevisbyrden burde ligge på motsatt part.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...