John-B Skrevet 24. mars 2009 Del Skrevet 24. mars 2009 Dagens dummeste spørsmål kanskje, men er så kjedelig å vente på at vann skal koke opp. Er det problematisk å heller bruke varmt springvann for korte ned ventetiden på at det skal koke opp? Jeg kan ikke se helt hvordan dette skal være problematisk for ting som pølser og ris i sånne poser og slikt som ikke "trekker i seg" vannet. Men for andre ting - er det "farlig"? Lenke til kommentar
HaterDiskus Skrevet 24. mars 2009 Del Skrevet 24. mars 2009 (endret) Varmt vann er sjelden å anbefale hvis det ikke skal kokes. Varme miljøer (som din varmtvannsbereder) er paradis for bakterier. Endret 24. mars 2009 av Mimir Lenke til kommentar
John-B Skrevet 24. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 24. mars 2009 Varmt vann er sjelden å anbefale hvis det ikke skal kokes. Varme miljøer (som din varmtvannsbereder) er paradis for bakterier. Det var vel det som egentlig var poenget mitt - at det skal kokes. Er det noe problem da? Lenke til kommentar
morslilleole Skrevet 24. mars 2009 Del Skrevet 24. mars 2009 Salt får vann til å koke fortere etter det jeg har hørt, men det ødelegger sikkert smaken også. Ellers tror jeg nok det er best å ha litt tålmodighet, og ikke bruke varmt vann fra springen... Du kan jo gjøre noe annet mens du venter på at vannet skal koke? Lenke til kommentar
the_last_nick_left Skrevet 24. mars 2009 Del Skrevet 24. mars 2009 Varmtvannsberederen din skal holde såpass høy temperatur at bakterier ikke er noe problem i utgangspunktet, i tillegg skal vannet kokes, så da er det uansett greit. Grunnen til at man har anbefalt å ikke bruke varmtvannet i matlaging er at gamle varmtvannsberedere visstnok kunne avgi metallioner, i første rekke kobber, til varmtvannet. Jeg vet ikke hvor gammel varmtvannsberederen din er, men nyere varmtvannsberedere er trygge. Lenke til kommentar
Hansoen Skrevet 25. mars 2009 Del Skrevet 25. mars 2009 Jeg bruker varmt vann når jeg skal koke noe, vente på at iskaldt vann skal koke er jo bare teit. Lenke til kommentar
Barista Bob Skrevet 25. mars 2009 Del Skrevet 25. mars 2009 Er ingen kokk, men ved kaffebrygging skal en unngå å bruke varmt vann fordi vannet taper kvalitet jo flere ganger det er varmet opp. Er vannet kokt får du ikke maks av smak fra kaffebønnen. Lenke til kommentar
Prusk Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Er ingen kjemiker, men jeg stusser litt med den. Hvordan kan vann tape kvalitet om du varmer det opp? Skulle tro det fikk samme binding og innhold når temperaturen falt igjen? Lenke til kommentar
svinepelz Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Det har kanskje noe med oksygeninnholdet å gjøre, at det smaker mindre "friskt" etter koking og avkjøling? Lenke til kommentar
Barista Bob Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Det har kanskje noe med oksygeninnholdet å gjøre, at det smaker mindre "friskt" etter koking og avkjøling? Stemmer. Lenke til kommentar
Prusk Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Er med på den. Har forøvrig måtte koke vann i tide og utide, og vannet som blir avkjølt i kjøleskap etter koking er aldri like godt som det man får rett fra springen.. Lenke til kommentar
Rata101 Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Jeg tror ikke det er skadelig å drikke vann fra varmtvannsbereder, men det er ikke spesiellt appetittlig heller. Kommer an på hvor gammel den er selvsagt. De fleste tanker har en stålvegg på innsiden, med en glassvegg innenfor der igjen. Men, noe av stålet er alltid i kontakt med vannet, og det vil alltid være korrosjon (pga. anode/katodeeffekt). Så spørsmålet blir: Vil du drikke vann fra en beholder som ser slik ut på innsiden? Lenke til kommentar
Tumbleweed Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Ikke akkurat topic, men uansett: Jeg bor slik til at vanntilførselen til huset går et stykke over bakkenivå. Det er derfor koblet på en varmetråd for å forhindre at vannet fryser om vinteren. I vinter var jeg veldig plaget med magetrøbbel, inntil jeg tilfeldigvis fikk besøk av en kontrollør som skulle sjekke el-systemet. I sikringsboksen er det en av/på-bryter for rørvarmen, og han lurte selvsagt på hva dette var. Da jeg forklarte saken, kunne han i en bisetning fortelle at jeg måtte være nøye med å la vannet renne en stund før jeg drakk det, nettopp pga oppvarmingen. Vann som står oppvarmet over natta i gamle rør var ikke veldig sunt, kunne han fortelle. Etter dette forsvant magetrøbbelet totalt. Lenke til kommentar
Sodd Ball Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Det skal i grunn ikke være noen spesiell fare med å bruke varmt vann, men jeg synes ærlig talt ikke det ser noe appetittelig ut. I tillegg kommer risikoen med at stedet du tar vannet fra har et gammelt rørsystem/varmtvannsbereder. Hvis temperaturen i varmtvannsberederen er feil (f.eks. under 50 grader) kan risikoen for Legionellasmitte være tilstede. Hvis du derimot bor i ett flunkende nytt hus skal det være rimelig rent. Lenke til kommentar
Hansoen Skrevet 26. mars 2009 Del Skrevet 26. mars 2009 Så lenge det kokes er det helt trygt uansett. Lenke til kommentar
John-B Skrevet 27. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 27. mars 2009 (endret) Takk for alle svar. Men det ble litt off-topic - jeg har ingen planer om å drikke vannet, kun bruke i matlaging - hvor det absolutt meste av vannet uansett ikke blir brukt. Vi kan vel konkludere med at ting som kun bruker vannet til å varmes (f.eks pølser) er helt uproblematisk å bruke varmt vann for å koke opp. Men hva med f.eks. spaghetti? Her også siles jo vannet bort, men en del trekkes selvsagt inn i spaghettien. Men det er jo så lite at det også burde være uproblematisk/uten smak. Endret 27. mars 2009 av John-B Lenke til kommentar
svinepelz Skrevet 27. mars 2009 Del Skrevet 27. mars 2009 Bruk heller en vannkoker, om du har. Iskaldt vann, en kjapp runde i vannkokeren og over i panna som står og venter. Da får du friskt vann som er raskt oppvarmet, et greit kompromiss. Lenke til kommentar
lfcvif Skrevet 27. mars 2009 Del Skrevet 27. mars 2009 For at det varme vannet skal bli sånn varmt som det er ellerno, er det noe med rørene, og det blir dratt opp bakterier. Eller; ikke bruk varmt vann fra springen til mat. Lenke til kommentar
Hansoen Skrevet 27. mars 2009 Del Skrevet 27. mars 2009 For at det varme vannet skal bli sånn varmt som det er ellerno, er det noe med rørene, og det blir dratt opp bakterier. Eller; ikke bruk varmt vann fra springen til mat. Bakterier dør av koking så jeg ser ikke helt hvorfor bakterier er et problem, Det eneste problemet må være smak, og jeg smaker ikke forskjell på spaghetti som er kokt opp i varmt vann, som det som er kokt opp i kaldt vann. Lenke til kommentar
Sodd Ball Skrevet 27. mars 2009 Del Skrevet 27. mars 2009 Ok, så da er det ikke noe problem å droppe kjøleskap da. Det er jo bare å koke og steke tingene inni. Catch my drift? Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå