Gå til innhold

Bruk av varmt springvann til matlaging?


Anbefalte innlegg

Dagens dummeste spørsmål kanskje, men er så kjedelig å vente på at vann skal koke opp. Er det problematisk å heller bruke varmt springvann for korte ned ventetiden på at det skal koke opp? Jeg kan ikke se helt hvordan dette skal være problematisk for ting som pølser og ris i sånne poser og slikt som ikke "trekker i seg" vannet.

 

Men for andre ting - er det "farlig"?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Varmt vann er sjelden å anbefale hvis det ikke skal kokes. Varme miljøer (som din varmtvannsbereder) er paradis for bakterier.

Det var vel det som egentlig var poenget mitt - at det skal kokes. Er det noe problem da?

Lenke til kommentar

Varmtvannsberederen din skal holde såpass høy temperatur at bakterier ikke er noe problem i utgangspunktet, i tillegg skal vannet kokes, så da er det uansett greit. Grunnen til at man har anbefalt å ikke bruke varmtvannet i matlaging er at gamle varmtvannsberedere visstnok kunne avgi metallioner, i første rekke kobber, til varmtvannet. Jeg vet ikke hvor gammel varmtvannsberederen din er, men nyere varmtvannsberedere er trygge.

Lenke til kommentar

Jeg tror ikke det er skadelig å drikke vann fra varmtvannsbereder, men det er ikke spesiellt appetittlig heller. Kommer an på hvor gammel den er selvsagt. De fleste tanker har en stålvegg på innsiden, med en glassvegg innenfor der igjen. Men, noe av stålet er alltid i kontakt med vannet, og det vil alltid være korrosjon (pga. anode/katodeeffekt).

 

Så spørsmålet blir: Vil du drikke vann fra en beholder som ser slik ut på innsiden?

 

daynnight2.jpg

Lenke til kommentar

Ikke akkurat topic, men uansett:

 

Jeg bor slik til at vanntilførselen til huset går et stykke over bakkenivå. Det er derfor koblet på en varmetråd for å forhindre at vannet fryser om vinteren.

I vinter var jeg veldig plaget med magetrøbbel, inntil jeg tilfeldigvis fikk besøk av en kontrollør som skulle sjekke el-systemet. I sikringsboksen er det en av/på-bryter for rørvarmen, og han lurte selvsagt på hva dette var. Da jeg forklarte saken, kunne han i en bisetning fortelle at jeg måtte være nøye med å la vannet renne en stund før jeg drakk det, nettopp pga oppvarmingen. Vann som står oppvarmet over natta i gamle rør var ikke veldig sunt, kunne han fortelle.

 

Etter dette forsvant magetrøbbelet totalt.

Lenke til kommentar

Det skal i grunn ikke være noen spesiell fare med å bruke varmt vann, men jeg synes ærlig talt ikke det ser noe appetittelig ut.

 

I tillegg kommer risikoen med at stedet du tar vannet fra har et gammelt rørsystem/varmtvannsbereder. Hvis temperaturen i varmtvannsberederen er feil (f.eks. under 50 grader) kan risikoen for Legionellasmitte være tilstede.

 

Hvis du derimot bor i ett flunkende nytt hus skal det være rimelig rent.

Lenke til kommentar

Takk for alle svar. Men det ble litt off-topic - jeg har ingen planer om å drikke vannet, kun bruke i matlaging - hvor det absolutt meste av vannet uansett ikke blir brukt.

 

Vi kan vel konkludere med at ting som kun bruker vannet til å varmes (f.eks pølser) er helt uproblematisk å bruke varmt vann for å koke opp.

 

Men hva med f.eks. spaghetti? Her også siles jo vannet bort, men en del trekkes selvsagt inn i spaghettien. Men det er jo så lite at det også burde være uproblematisk/uten smak.

Endret av John-B
Lenke til kommentar
For at det varme vannet skal bli sånn varmt som det er ellerno, er det noe med rørene, og det blir dratt opp bakterier. Eller; ikke bruk varmt vann fra springen til mat.

Bakterier dør av koking så jeg ser ikke helt hvorfor bakterier er et problem, Det eneste problemet må være smak, og jeg smaker ikke forskjell på spaghetti som er kokt opp i varmt vann, som det som er kokt opp i kaldt vann.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...