Gå til innhold

Analog ost - ja, nei eller kanskje?


Anbefalte innlegg

http://no.wikipedia.org/wiki/Analog_ost

 

Ost er så mangt, men felles for all ost er at den, i likhet med meierismør, er framstilt fra melk. Såkalt analog ost, eller ostesubstitutt/osteerstatning, er helt eller delvis basert på planteoljer i stedet for melk og melkefett.

 

Temaet analog ost er en smule betent. Et eksempel er pizzakjeden Dolly Dimple's, som har fått mye kritikk for at de bruker analog ost på sine pizzaer (i følge artikkelen jeg har linket til bruker de en blanding av analog ost og ekte ost). Mange mener at analog ost er juks, at det brukes for å spare penger, og at det er underlegent melkebasert ost i smak og egenskaper.

 

Er frykten for analog ost overdreven? Det er allment anerkjent at plantemargariner er sunnere enn meierismør, og at melkefett ikke er bra for kroppen, er det på tide at vi omfavner den analoge osten som et fullverdig og sunnere alternativ til den melkebaserte osten? Og hva med smaken, smaker f.eks. osten bedre på Peppes enn på Dolly?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Melkefett er noe av det værste fettet man kan få i kroppen, mettet fett som ikke er bra i det hele tatt. Den analoge osten inneholder planteoljer, som inneholder langt mindre mettet fett, og mer fleru og enumettet som er bedre for kroppen.

Endret av bebeluv
Lenke til kommentar

Det er mye som er naturlig, men likevel usunt. En fluesopp inneholder bare naturlige stoffer.

 

Men ja, melkefett er omdiskutert. Noen mener at det mettede fettet i melk langtfra er så usunt som mange vil ha det til. Mat.no (opplysningskontorene i landbruket, dermed kanskje ikke helt 100% uhildet informasjon) har følgende informasjons-PDF tilgjengelig: http://www.mat.no/vedlegg/32035_Melkefett.pdf

 

Interessant avsnitt:

"Ny forskning tyder på at enkelte næringsmidler

med en høy andel mettet fett, for eksempel

meieriprodukter, også inneholder stoffer som

kan ha positive effekter i forhold til utvikling av

hjerte- og karsykdom. Det meste av forskningen

som er gjort på fett og risikoen for hjerte- og

karsykdom, har sett på mettet fett under ett.

Melkefett er sammensatt på en annen måte

enn annet dyrefett og inneholder en større andel

korte, mettede fettsyrer. Det er mulig at mettet

fett med ulik sammensetning kan ha ulik effekt

på utviklingen av hjerte- og karsykdom. Den

nye forskningen på melkefett og risikoen for

hjerte- og karsykdom er svært spennende, men

det er gjort få studier og noen av de studiene

som er gjort, er beheftet med svakheter. Råd til

befolkningen skal bygge på grundig vitenskapelig

dokumentasjon. De siste fem årene har det

kommet ulike forskningsresultater som antyder

at melkefett ikke har skadelig effekt i forhold til

hjerte- og karsykdommer, snarere tvert imot.

Det trengs imidlertid mye mer forskning før

sikre konklusjoner kan trekkes. Rådende

anbefaling er fortsatt å velge de magre meieriproduktene

til hverdags."

Lenke til kommentar

Var det melkefett vs plantefett som skulle diskuteres? :p

 

Jeg har ikke noe imot den analoge osten, syns den funker helt greit. Samme som norvegia, osv av de milde ostene. Som smelteost bruker jeg som regel port salut eller brie, der har man ikke noe analogt substitutt.

Lenke til kommentar

Meierismør smaker bedre enn all margarin, og er mye bedre egnet til matlaging. Kumelk smaker bedre enn soyamelk og er mye bedre egnet til matlaging. Mon tro om ikke det samme gjelder for skikkelig ost versus jukseost også. I stedet for å finne på nye dummyprodukter som man ikke kan like mye om som de gamle og som dermed en stakket stund fremstår som sunnere, burde man moderere forbruket og ikke vente på den vakre dagen hvor junkfood endelig blir helsekost. Hvis vi fortsetter sånn vil kanskje evolusjonen sørge for det, men vil du være middelet som helliggjør målet?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...