svinepelz Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 http://no.wikipedia.org/wiki/Analog_ost Ost er så mangt, men felles for all ost er at den, i likhet med meierismør, er framstilt fra melk. Såkalt analog ost, eller ostesubstitutt/osteerstatning, er helt eller delvis basert på planteoljer i stedet for melk og melkefett. Temaet analog ost er en smule betent. Et eksempel er pizzakjeden Dolly Dimple's, som har fått mye kritikk for at de bruker analog ost på sine pizzaer (i følge artikkelen jeg har linket til bruker de en blanding av analog ost og ekte ost). Mange mener at analog ost er juks, at det brukes for å spare penger, og at det er underlegent melkebasert ost i smak og egenskaper. Er frykten for analog ost overdreven? Det er allment anerkjent at plantemargariner er sunnere enn meierismør, og at melkefett ikke er bra for kroppen, er det på tide at vi omfavner den analoge osten som et fullverdig og sunnere alternativ til den melkebaserte osten? Og hva med smaken, smaker f.eks. osten bedre på Peppes enn på Dolly? Lenke til kommentar
Bebeluv Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 I teorien så vill jo den analoge osten være sunnere enn den med kun melk. Jeg har aldri tenkt over smaken på osten når jeg spiser på Peppes eller Dolly, men kan umulige være så stor forskjell, ellers hadde jeg lagt merke til det. Lenke til kommentar
osse-mon waits for alice Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 Hva gjør den osten til teoretisk sunnere? For min egen del liker jeg ikke analog ost, men dette er fordi de ofte bruker mye mel/potetmel/masismel i produktet. Synes også ekte, revet ost smaker bedre enn den analoge! Lenke til kommentar
Bebeluv Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 (endret) Melkefett er noe av det værste fettet man kan få i kroppen, mettet fett som ikke er bra i det hele tatt. Den analoge osten inneholder planteoljer, som inneholder langt mindre mettet fett, og mer fleru og enumettet som er bedre for kroppen. Endret 20. mars 2009 av bebeluv Lenke til kommentar
osse-mon waits for alice Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 Hvor har du det fra at Melkefett er det værste? Det er naturlige fettstoffer. Hadde du snakket om Melangé, for eksempel, skulle jeg vært enig, Lenke til kommentar
svinepelz Skrevet 20. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 20. mars 2009 Det er mye som er naturlig, men likevel usunt. En fluesopp inneholder bare naturlige stoffer. Men ja, melkefett er omdiskutert. Noen mener at det mettede fettet i melk langtfra er så usunt som mange vil ha det til. Mat.no (opplysningskontorene i landbruket, dermed kanskje ikke helt 100% uhildet informasjon) har følgende informasjons-PDF tilgjengelig: http://www.mat.no/vedlegg/32035_Melkefett.pdf Interessant avsnitt: "Ny forskning tyder på at enkelte næringsmidler med en høy andel mettet fett, for eksempel meieriprodukter, også inneholder stoffer som kan ha positive effekter i forhold til utvikling av hjerte- og karsykdom. Det meste av forskningen som er gjort på fett og risikoen for hjerte- og karsykdom, har sett på mettet fett under ett. Melkefett er sammensatt på en annen måte enn annet dyrefett og inneholder en større andel korte, mettede fettsyrer. Det er mulig at mettet fett med ulik sammensetning kan ha ulik effekt på utviklingen av hjerte- og karsykdom. Den nye forskningen på melkefett og risikoen for hjerte- og karsykdom er svært spennende, men det er gjort få studier og noen av de studiene som er gjort, er beheftet med svakheter. Råd til befolkningen skal bygge på grundig vitenskapelig dokumentasjon. De siste fem årene har det kommet ulike forskningsresultater som antyder at melkefett ikke har skadelig effekt i forhold til hjerte- og karsykdommer, snarere tvert imot. Det trengs imidlertid mye mer forskning før sikre konklusjoner kan trekkes. Rådende anbefaling er fortsatt å velge de magre meieriproduktene til hverdags." Lenke til kommentar
Heffer Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 Var det melkefett vs plantefett som skulle diskuteres? Jeg har ikke noe imot den analoge osten, syns den funker helt greit. Samme som norvegia, osv av de milde ostene. Som smelteost bruker jeg som regel port salut eller brie, der har man ikke noe analogt substitutt. Lenke til kommentar
Isbilen Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 Meierismør smaker bedre enn all margarin, og er mye bedre egnet til matlaging. Kumelk smaker bedre enn soyamelk og er mye bedre egnet til matlaging. Mon tro om ikke det samme gjelder for skikkelig ost versus jukseost også. I stedet for å finne på nye dummyprodukter som man ikke kan like mye om som de gamle og som dermed en stakket stund fremstår som sunnere, burde man moderere forbruket og ikke vente på den vakre dagen hvor junkfood endelig blir helsekost. Hvis vi fortsetter sånn vil kanskje evolusjonen sørge for det, men vil du være middelet som helliggjør målet? Lenke til kommentar
svinepelz Skrevet 22. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 22. mars 2009 Var det melkefett vs plantefett som skulle diskuteres? Tja, det er vel en del av problemstillingen? Lenke til kommentar
Sodd Ball Skrevet 22. mars 2009 Del Skrevet 22. mars 2009 Har ikke noen særlig formening om det, men har ikke smakt/sett noen stor merkbar forskjell når det kommer til f.eks. pizza. Lenke til kommentar
Rescue me Skrevet 22. mars 2009 Del Skrevet 22. mars 2009 Hvis vi fortsetter sånn vil kanskje evolusjonen sørge for det, men vil du være middelet som helliggjør målet? Hvis det skjer vil nok junk food bli dyrere og dermed blir noe annet junk food. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå