Gå til innhold

[Løst]Elektrisk innstallasjon i eget hus


Anbefalte innlegg

Jeg har noen spørsmål angående EL-innstallasjon i eget hus ettersom det er en stund siden jeg jobbet med den slags.

 

Jeg har luft linje inn som kraftselskapet kommer med en 3x25mm2 inn til inntaket.

Derfra er det følgende: 3x50A inntaksikring - 15 meter med PFSP 10mm2 ned til hovedtavle- der en jordfeilbryter også videre inn på strømmåleren, så er det et overspenningsvern før sikringene.

Virker dette greit? Har jeg glemt noe? Trenger jeg overbelastningsvern i hovedtavle når jeg har jordfeilbryter? Hvordan er rette oppsettet på en tavle.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei og velkommen til forumet!

dette var noen rare tall, det er vanlig å ha større kortsluttningsvern enn 50A, men for å svare på spørsmålet ditt: ja du må ha Overbelastningsvern, jordfeilbryteren beskytter ikke kabelen mot overbelastning.

videre er det ikke anbefalt med foranstående jordfeilbryter for hele installasjonen, det anbefales å bruke jordfeilbryter for hver kurs.

Lenke til kommentar

3x50 høres ikke så uvanligt ut det. Gir jo mulighet for å utnytte helt opp mot 86A på en fase belastning så lenge det er rimelig symetriks belastning.

 

Nå skal jeg ikke si jeg er noen ekspert på inntak, så kan ikke si så mye om det, men lurer på hvilken forlegning du har tenkt på den PFSP kabelen. Den er enetn ok, eller for liten alt etter hvordan den er forlagt.

 

Og husk at det kun er elektrikker som har lov å jobbe med dette. Gjør du dette selv, og noe går galt blir det lite forsikring.

 

EDIT: Lit tvetydighet i første avsnitt.

Endret av Big_JJ
Lenke til kommentar
Og husk at det kun er elektrikker som har lov å jobbe med dette. Gjør du dette selv, og noe går galt blir det lite forsikring.

Ikke alle elektrikere heller, er man utdannet innen data og elektronikk kan man ikke og det er kun de som har gått elenergi som kan koble i andre sitt hus.

 

har du gått data og elektronikk er du ikke elektrikker!

da er man telekomm. montør eller dataelektronikker.

Lenke til kommentar

Stemmer, data og elektronikk gir ikke elektrikker. Gikk GK Elektro og VK1 Elektronikk en gang i tiden, og har fagbrev som telekomunikkasjonsmontør. Og nå i senere tid har jeg også tatt VK1 Elektro, og jobber med å ta fagbrevet som elektrikker også.

 

Vist jeg husker lover og forskrifter rett kan vel elektrikkere og automatikere og muligens energimontører i utgangspunktet jobbe på eget hus. Skal man jobbe andre steder på lavspent 0-1000V AC og 0-1500V DC må man jobbe i firma med godkjent instalatør. Altså ikke nok å kun være montør.

 

Men tilbake til spørsmålet. Du kan enten ha kombinert OV/KV på loftet, eller kun ha KV der oppe, og sette OV nede i skapet. Jordfeilbryter har jeg ville ha hatt på vær kurs, da det ikke er spesielt lurt å bygge et anlegg med kun en forankoblet jordfeilbryter i dag.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...