ingj Skrevet 16. mars 2009 Del Skrevet 16. mars 2009 Jeg er en student. Denne måneden har jeg og min samboer bare 2000kr å leve på. Noen som har noen forslag til hva vi kan spise uten at det blir for ensidig? Lenke til kommentar
Mademoiselle Skrevet 16. mars 2009 Del Skrevet 16. mars 2009 Omelett, salat og rundstykker. Mmmmm. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 16. mars 2009 Del Skrevet 16. mars 2009 Kjøp én gang i uken, lag store porsjoner og bruk mye metningsgarnityr (pasta, ris, potet, brød). Bak ditt eget brød, to kilo mel og en fempakning med tørrgjær koster det samme som et vanlig brød. Drikker du brus, kjøp 4-6-pakninger med 1,5l på Rema/Rimi istedenfor én og én 0,5/1,5l på Meny. Om du bor i kollektiv, hør om dere kan ordne en rullerende ordning på hvem som lager mat til alle. Storfekjøtt er dyrt i Norge. Det billigste er kylling (2kg frosne kyllingbryst får du på Rimi for 150-160kr), laks og svin (svinekoteletter er.. svinaktig billig). Personlig syns jeg lite om kylling- og svinekjøttdeigen man får for 20-ish kroner. Lite fett, så den blir tørr og ekkel. Besøk en innvandrersjappe og kjøp grønnsakene dine der. Det er dårligere utvalg av typiske norske grønnsaker (gulrot, potet, kålrot), men tomater, agurker, løk, hvitløk, chili og sånt er kjempebillig. De fleste har også typiske fahita-lomper mye rimeligere enn Santa Maria-lompene, så det koster ikke mange pengene å lage en fin texmex-middag. Har du noe igjen av middagen, blir det en grei salat til dagen etterpå. Kjøp en grillet kylling (30kr), plukk av kjøttet. Kok opp to liter vann og et par buljongterninger, kok to kilo gulrøtter møre i kraften og brum alt fint med stavmixer. Hiv kjøttet i suppen, smak til med salt og pepper, og servér med brød eller El Cheapo Minibaguetter. Lager dette ofte, pleier å vare to-tre dager (to personer). Lapskaus eller grønnsaksuppe er også rimelige greier, kutt gulrot/sellerirot/kålrot/potet i 1x1-biter, evt litt purre og løk, kok mørt i grønnsak-kraft, hiv i evt. kjøtt og smak til med salt og pepper. Pannekaker (3 egg, 3dl melk, 5dl mel, litt sukker og salt) er rimelig og godt. Havregrøt med raspet eple og litt kanel er en grei og enkel frokost, samme med müsli og melk/yoghurt og en banan. 1 Lenke til kommentar
ingj Skrevet 16. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 16. mars 2009 Kjøp én gang i uken, lag store porsjoner og bruk mye metningsgarnityr (pasta, ris, potet, brød). Bak ditt eget brød, to kilo mel og en fempakning med tørrgjær koster det samme som et vanlig brød. Drikker du brus, kjøp 4-6-pakninger med 1,5l på Rema/Rimi istedenfor én og én 0,5/1,5l på Meny. Om du bor i kollektiv, hør om dere kan ordne en rullerende ordning på hvem som lager mat til alle. Storfekjøtt er dyrt i Norge. Det billigste er kylling (2kg frosne kyllingbryst får du på Rimi for 150-160kr), laks og svin (svinekoteletter er.. svinaktig billig). Personlig syns jeg lite om kylling- og svinekjøttdeigen man får for 20-ish kroner. Lite fett, så den blir tørr og ekkel. Besøk en innvandrersjappe og kjøp grønnsakene dine der. Det er dårligere utvalg av typiske norske grønnsaker (gulrot, potet, kålrot), men tomater, agurker, løk, hvitløk, chili og sånt er kjempebillig. De fleste har også typiske fahita-lomper mye rimeligere enn Santa Maria-lompene, så det koster ikke mange pengene å lage en fin texmex-middag. Har du noe igjen av middagen, blir det en grei salat til dagen etterpå. Kjøp en grillet kylling (30kr), plukk av kjøttet. Kok opp to liter vann og et par buljongterninger, kok to kilo gulrøtter møre i kraften og brum alt fint med stavmixer. Hiv kjøttet i suppen, smak til med salt og pepper, og servér med brød eller El Cheapo Minibaguetter. Lager dette ofte, pleier å vare to-tre dager (to personer). Lapskaus eller grønnsaksuppe er også rimelige greier, kutt gulrot/sellerirot/kålrot/potet i 1x1-biter, evt litt purre og løk, kok mørt i grønnsak-kraft, hiv i evt. kjøtt og smak til med salt og pepper. Pannekaker (3 egg, 3dl melk, 5dl mel, litt sukker og salt) er rimelig og godt. Havregrøt med raspet eple og litt kanel er en grei og enkel frokost, samme med müsli og melk/yoghurt og en banan. Wow, dette har du lagt mye arbeid i. Tusen takk. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 16. mars 2009 Del Skrevet 16. mars 2009 Intet problem. Har bodd hjemmefra i 9 år, og aldri hatt voldsomme mengder penger, så dette er bare ting jeg har plukket opp gjennom årene. Man gidder bare grandis og fjordland så lenge. En annen ting jeg pleier å lage, er salater. Grillet kylling, plukk av kjøttet. Hiv i en boks mais, finhakk et par stangselleri-biter, en paprika og en rødløk, bland med makaroni, couscous eller bulgur. Toppes med litt dressing, f.eks. fransk/italiensk. Holder to dager. Lager også gumbo, en gryterett. 500g okra (innvandrersjappe, ser ut som en grønn, lett hårete chilipepper) kokes i 1,5l vann og to bokser hermetiske tomater (hele er billigst, og de koker i stykker uansett), samt to-tre buljongterninger. Tre stenger stangselleri, en paprika og en løk finhakkes og svisjes i smør i et par minutter, dumpes så i gryten. Hiv i et par laurbærblad, ½-1 ts cayennepepper, allehånde, nykvernet pepper og en dæsj oregano, og la dette koke til okraene går fra hverandre (15-20 minutter totalt). Jevnes med en brun meljevning (smelt 50g smør og visp inn mel til det blir en litt tykk grøt, la dette stå på svak varme til det blir brunt). Jo brunere jevningen er, jo mer vil den sette smak. Rør godt når jevningen tas i. Til sist har du i proteiner, det kan være alt fra reker (skal ikke koke, bare bli gjennomvarme), fisk (la det trekke ferdig i en annen kjele først), kylling, svin, tunfisk, etc. Servér med ris og/eller brød. Holder seg veldig godt, smaker ofte bedre dagen etterpå. Lager du store porsjoner, husk å kjøl maten ned og få den i kjøleskapet fort. Da holder den seg lengre. Du kan f.eks. fylle oppvaskkummen med kaldt vann og sette kjelen med mat oppi, eller sette kjelen ved et åpent vindu. Spør eventuelle besteforeldre om tips. De har gjerne overlevd hverdagen med mye mindre penger og matvareutvalg enn hva du har tilgjengelig, så de har helt sikkert noen snedige tips på lur. Lenke til kommentar
Dammed Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 (endret) bra tips der, og masse mer her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1082968&hl= Men en ting jeg finnet rart. 2kg mel ligger vel rundt 12kr elns og 5pk med tørrgjær er vel rundt 14kr. det vil si ca 30kr. Med andre ord man kan like gjerne kjøpe ferdig brød for 15kr stk. Kneip e.l. Eller enda billigere er first price brød for rundt 10kr. For å ikke snakke om strømmen du bruker for å steke selve brødet. Noe jeg liker svært godt er fryste nakkekoteletter. Er utrolig gode og svært billige, er vel 30kr per kilo. Det holder lenge med 1 kotelett for en middag, og det koster hele 6kr for kjøttet + ris eller potet og halv pose med saus = 15kr per måltid. Endret 17. mars 2009 av Dammed Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 Nakkekoteletter trenger ganske mye kjærlighet for å bli virkelig gode. Jeg bruker aldri mindre enn 2 timer. Lenke til kommentar
Gnimmels Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 bra tips der, og masse mer her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1082968&hl= Men en ting jeg finnet rart. 2kg mel ligger vel rundt 12kr elns og 5pk med tørrgjær er vel rundt 14kr. det vil si ca 30kr. Med andre ord man kan like gjerne kjøpe ferdig brød for 15kr stk. Kneip e.l. Eller enda billigere er first price brød for rundt 10kr. For å ikke snakke om strømmen du bruker for å steke selve brødet. Noe jeg liker svært godt er fryste nakkekoteletter. Er utrolig gode og svært billige, er vel 30kr per kilo. Det holder lenge med 1 kotelett for en middag, og det koster hele 6kr for kjøttet + ris eller potet og halv pose med saus = 15kr per måltid. Men med 2kg mel og 5 pk gjær får du ~4-5 brød da:) Ellers trenger ikke hamburgere være så dyrt. en 10pakke med frosne gode burgere koster rundt 90-100 kr. Tomat, løk, burgerbrød, salat, mais og evt andre grønnsaker kan dere, som psilo nevnte, få tak i forholdsvis billig:) Prøv også å spise så mye fullkorn som mulig (pasta, ris, brødvarer osv) siden det metter mer, og du trenger ikke spise like mye:) Utnytt tilbud forskjellige butikker har! Innimellom kan man gjøre skikkelige kupp. ICA har begynt å ha en del sånne 2-for1 tilbud om dagen, som selvsagt er veldig billig:) (men ICA er forholdsvis dyre på ikke-tilbudsvarer da:P). Fransk løksuppe(google oppskrift) er nydelig, og er forholdsvis billig, siden du ikke trenger noe kjøtt! Og evt om dere (som meg) må ha noe digg om kvelden, så ikke kjøp potetgull/sjokolade osv, bak heller muffins eller noe. Det er kjempelett og raskt og digg og billig:) Også har du jo alltids fiskepinner med potetmos:P Ikke noe gourmetmat akkurat, men stek litt løk og kanskje noen tomater ved siden av, og ha på litt creme fraiche eller kesam eller noe på, så er det ikke så værst:) Hjemmelagd potetmos er jo digg, men jeg vet ikke om det er noe særlig billigere. De potetmosposene er jo sykt billige:) Lenke til kommentar
Turtlis Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 Grandis og fjordland er i grunn dyrt. Hvertfall enkelte typer ferdigmat. Det er billig kjøpe inn 900g kjøttdeig på tilbud, og lage noe ut av det. Rema har billige koteletter. Lenke til kommentar
Dammed Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 selv med 4-5 brød så koster strømmen fort mer enn 20kr for å steke 5 brød. Og så er det en god del enklere å kjøpe brød. 2 timer på nakkekoteletter? Hva fanken... Jeg bruker maks 10 min på steke mine. Bare legge dem på en tallerken inn i komfyren før man stikker på skole / jobb, når man kommer hjem er det ferdig tinte og klare for steking. Lenke til kommentar
ahpadt Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 (endret) 2 timer på nakkekoteletter? Hva fanken... Jeg bruker maks 10 min på steke mine. Bare legge dem på en tallerken inn i komfyren før man stikker på skole / jobb, når man kommer hjem er det ferdig tinte og klare for steking. Nakkekoteletter har utrolig mye bindevev som det tar lang tid å bryte ned. Ved å bare steke de i 10 minutter får du ikke brutt ned noen ting. Prøv å la de putre sammen med 2 hakka løk og 5dl kyllingkraft (1 terning + 5dl vann) over svak varme i 2.5 time så skal du se at de nesten faller fra hverandre når de er ferdig. Helt fantastisk godt sammen med hjemmelaget potetmos! Nå ble jeg sulten.... Endret 17. mars 2009 av ahpadt Lenke til kommentar
Dammed Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 når du sier det så tror jeg det er slik mamma lager det. Men syns de smaker godt jeg når man tar de kjapt og. Spiste det faktisk i dag med hjemmelaget stappe. ^^ Lenke til kommentar
Bikeridr Skrevet 17. mars 2009 Del Skrevet 17. mars 2009 Ok, denne må inn i mine innlegg, men samtidig skal jeg bidra med litt.. Nakkekoteletter (eller vanlige svinekoteletter) egner seg ypperlig til ovnsbaking. Bruk en ildfast form, ha litt olivenolje på tørkepapir og "tørk" formen med dette. Strø litt grovsalt i bunnen av formen. NB! Det skal *ikke* være en seng av salt (det blir aaaaaaaltofr salt, bruk sånn ca 3-4 gram / halv spiseskje spredt utover). Litt rosépepper og oregano "oppå" saltet. Legg så kotelettene oppå det hele. Skjær til gulrøtter, løk, hvitløk og tomater i båter/strimler og dandér rundt. Vil du slå på stortromma, kjøp chipotle-chili og bruk istedet for tomat. Koster 12-15 kr på innvandrersjappe for en hermetikkboks som holder til to-tre middager. På toppen av kotelettene strør du litt Tandoori Masala (krydder fra innvandrersjappe, somregel kr 19,90 for 100gr) og litt mere oregano eller tillsvarende krydder. Strø gjerne litt ("jukse")parmesan oppå. Potet må til, helst mandelpotet. De er litt dyrere (60-70,- for 5kg), men er svært egnet til kommende oppskrift. Skrell potetene rå. Skjær nesten helt igjennom (som Hasselbach), slik at de henger såvidt sammen "i bunnen". De skal egentlig se ut som en "myntstabel", lagt på siden. Smør en ildfast form med olivenolje og grovsalt som ovenfor. Strø Tandoori Masala og litt parmesan over potetene. Sett kotelettene inn i kald ovn og skru varmen til 225°C. Når ovnen er blitt varm (ca 10-15min), så venter du ennå ca 15 min før du hiver inn potetene. La alt stå til potetene er møre (ca 20-25 min til). For to stykker holder det ofte med én kotelett pr. pers og 3 poteter. Jeg tror total pris på dette blir sånn ca knappe kr 75,- dvs kr 37,50/pers. Og det er et herremåltid. (Strømmen blir 2,5kw × kr0,65 (i Tromsø) × 0,9t = kr 1,46. @Dammed: 4 brød steker du lett på en gang, og tar 45min. Regnestykke: 2,5kw × kr0,65 × 0,75t = kr 1,22. Det er ganske langt under kr 20,- Lenke til kommentar
Skugga Skrevet 20. mars 2009 Del Skrevet 20. mars 2009 Grandis og fjordland er i grunn dyrt. Hvertfall enkelte typer ferdigmat. Det er billig kjøpe inn 900g kjøttdeig på tilbud, og lage noe ut av det. Rema har billige koteletter. Jævlig dyrt også, 50-55,- for en liten porsjon. Lenke til kommentar
Error Lars Skrevet 22. mars 2009 Del Skrevet 22. mars 2009 For å gjøre pannekaker, smørgrøt/fløyelsgrøt og lignende litt mer mettende og sunnere bland i ca 50/60% sammalt hvete. Det metter lengre og jeg syns pannekakene å smørgrøten smaker mye bedre når jeg har i grovt mel. Smørgrøt eller fløyelsgrøt bruker omtrent de samme ingrediensene som pannekaker, går med litt mer smør. Er bare melk, smør, mel og salt. Revet gulrøt med eddikvann passer kjempebra til fisk, spesielt alle de som er dekket av kavring. Eddikvann lager man ved å blande sånn ca 1 del eddik og 9 deler vann, og smake til med sukker. Går med ca 3 gulrøtter per pers i vanlig størrelse. Hvis du vil ha pizza ville jeg sjekket ut Margerita pizzan fra Euroshopper. Er Rimi som fører den og den koster 13kr. Og hvis man er småspist holder det med en. I tillegg smaker den bedre enn mange av de dyrere merkene. Lenke til kommentar
mushi Skrevet 24. mars 2009 Del Skrevet 24. mars 2009 Rema har mye billig. Kylling- og svinekjøttdeig koster 20 kr, og de har 2-pack ostepanetter ( til sånn svineting med ostegreier og brødstrø på) til 15 kr. Fiskepinner er superbillig. Lenke til kommentar
Dammed Skrevet 25. mars 2009 Del Skrevet 25. mars 2009 fiskepinner med ris og sweet and saus er genialt og veldig billig. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 25. mars 2009 Del Skrevet 25. mars 2009 Rema har mye billig. Kylling- og svinekjøttdeig koster 20 kr, og de har 2-pack ostepanetter ( til sånn svineting med ostegreier og brødstrø på) til 15 kr. Fiskepinner er superbillig. Smakte kalkunpanetter her forleden, det var som å spise en klump deig med en vag smak av noe fuglete. Det er en grunn til at sånne ting koster 15kr. Lenke til kommentar
mushi Skrevet 25. mars 2009 Del Skrevet 25. mars 2009 Peppersaus hjelper på smaken Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå