Gå til innhold

sliter med å heve deigen .. hjelp


Anbefalte innlegg

skulle lage pizzabunn i helgen..

men det gikk heller dårlig..

 

2 ganger laga jeg den , uten særlig hell.

 

0,5 dl oliven olje

1,5 dl øl

1 dl vann

hvetemel

50 g gjær

1 ss sukker

1 ts salt

 

øl og olje var temperert, vann var fingervarmt..

så ser ikke helt hvor feilen ligger..

 

den ene bunen ble løs og fin, men heva seg kanskje 10-20 %

den andre ble bare hard, kanskje litt mye mel, men her var det 0% heving..

 

begge deigene ble lagt på badet , som er rundt 25grader

de lå der minst 1 time..

 

ser for meg at ølet som kan ha noe med det å gjøre.. men ser ikke helt hvorfor..

har lagt gjørbakst 2-3 ganger i uken i siden jeg begynte som kokk ,

noen som har noen svar?

Endret av toazty
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det eneste merkelige der er jo øl, så det er ikke verre enn å lage en ny deig uten, eller riste ut boblene. Gjær skal ikke vandre til de evige jaktmarker av 4.5% alkohol.

 

En grei ting jeg pleier å gjøre med deig, er å varme stekeovnen til 50 grader, slå den av og sette deigen inn med døren på gløtt.

Lenke til kommentar

pleier å bruke oppvaskemaskinen eller tørketrommelen hvis de netopp har gått.. funker nice..

 

alkohol er ikke farlig så pass vet jeg.. men kullsyren derimot.. den heller jeg mer imot.. men skal prøve en annen gang å lage 3 identiske deiger, en uten øl ,en med øl ,og en med øl ristes så pass mye at det er så og si null co2 igjen...

 

ingen bakere her? som kanskje har et svar.. er bare en ussel liten kokk så vet ingen ting om bakverk :p

Lenke til kommentar

for å si det slik, så har jeg peiling på en del inne på det området.. så klør meg ganske bra i hode nå for å si det mildt.. hadde jeg bare hatt gjær nå skulle jeg gått ned for å lage opp 3 forkjellige deiger å sett hva som hadde skjedd..

Lenke til kommentar

lurer litt på melet.. men brukte 2 forkjellige mel ,

 

kan det bli dårligt hvis det ligger for lenger?

begge mel ble kjøpt inn for 3-4 mnd siden

det var tørrgjær jeg brukte, noe som skal være ganske greit..

 

olje , vann, øl, sukker, salt , gjær , mel . det er rekkefølgen på tingene når jeg laga deigene..

 

den ene deigen så ble skikkelig misslyket, stod ute med plastikk over seg til dagen etter, og den var fortsatt "hard"

den deigen var for hard også, men skulle tru den skulle hevet seg over natten uansett hvor mye mel jeg hadde i..

Lenke til kommentar

Øh, (italiensk) pizzadeig skal ikke ligge til heving. Den blir best hvis den stekes med en gang... (Den hever i ovnen.)

 

Sånn kan deigen lages, og den vil heve:

Varm opp vannet til 40 grader (det er litt varmere enn hånda di) og ha i tørrgjær. Tørrgjær skal ha varmere vann enn vanlig gjær. Ikke ta oppi saltet. Ha oppi olje (romtemperert). Bland inn saltet i en del av melet, og rør inn melet. Bruk så lite mel som mulig, bare akkurat nok til at deigen henger sammen.

Samle deigen sammen til en jevn fin deigklump. Deigen må eltes hardt minst fem minutter sammenhengende målt fra etter at den er ferdig samlet sammen til en klump. Ikke nok elting = ingen heving. For løs elting = ingen heving. Elting = nøkkelen til heving.

Elte ved å gni deigen rundt og ned i bordet med den delen av hånda som er nærmest håndleddet (de to "klumpene").

Hvis du blir sliten av å elte, spis sukkeret eller drikk ølet.

Hvis deigen ikke har endret konsistens, har du ikke eltet nok. Den skal ikke være "løs", da vil den ikke heve ordenlig. Når du har eltet nok vil den bli seig og litt gummiaktig. Da er den ferdigeltet.

 

Deigen bør prikkes hvis den ikke skal oppføre seg som et pita-brød.

Endret av tsg1zzn
Lenke til kommentar

kan lage pizzabunn, det jeg egentlig lurer på her er hvorfor deigen ikkje heva.. men det forblir vel et mysterium..

menmen.. laga pizza i dag og det funka fint.. med samme innhold, bare nye råvarer..

elting har jeg masin til så på den biten er jeg sikkra :D

Lenke til kommentar

Jeg begynner å tro at ølet kanskje er hakket for surt for at gjærsoppen skal stortrives.

Alkoholen er det neppe, men du kan jo prøve alkoholfritt. Jeg anbefaler egentlig å bruke alkoholfritt uansett hva du baker, for alkoholen fordamper i ovnen uansett.

 

Husker det var en smarting i klassen min som laget brownies med en halv liter sprit. Han ble veldig overrasket over at han ikke ble full når han spiste den.

Waste of money!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...