Gå til innhold

Hvorfor "hater" vi svensker?


Ordinær

Anbefalte innlegg

Avisene, diskusjonene, tv-programmene, spøkene, alle går de på svenskenes bekostning når vi skal sammenligne oss med et annet land. Slik er det i hele verden. Alle har et elsk-hatforhold til en av sine naboer. I USA er det Canada, i Tyskland er det Frankrike, i Frankrike er det England, i Hellas er det Tyrkia osv. Hvis man ser på historien finner man alltid et godt grunnlag for slike forhold. Men i Norge hater vi.. Sverige?? Når jeg ser på våre naboer, og vurderer hvem jeg vil ha et ironisk distansert hatforhold til, er det et annet land enn Svergie som trekker mitt blikk mot seg; Danmark.

 

Det finnes mange gode grunner til å hate danskene. Allerede i middelalderen var de en pest og en plage, med sine stadige invasjoner i Viken (distriktene langs Oslofjorden). Svenskene var våre allierte. Så kommer Kalmarunion. I utgangspunktet en god pakt, men så forsvinner svenskene; det var vanskelig å forhandle med danskene. Da var det fritt fram for danskene å dominere stakkars Norge, som ikke hadde så mange ledere. Så kommer Norges firehundre år med ubetydelighet: unionstiden. En periode som medførte at vi helt frem til i dag fortsatt er litt kulturfattige, provinsielle og små. Danskenes interesse for Norge lignet Russlands interesse for Alaska. Så blander danskene seg inn i en stor krig, og endelig slipper vi fri. Svenskene tar riktignok over, men det hadde de fortjent, etter så store tap og så mange forsøk på å ta Norge. Til gjengjeld gir de oss en helt annen union enn danskene. Industrien vokser, kulturen blomstrer og byene blir til. Tilslutt lar de oss gå (så vidt meg bekjent uten at ett eneste skudd avfyres). Den fredeligste løsrivelsen jeg kjenner til.

 

Krigen har jeg selvsagt ikke snakket om ennå. Kanskje er det derfor vi hater svenskene? Men jeg har forståelse for svenskenes valg, den gang. I utganspunktet var vi like nøytrale som svenskene. Hadde rollene blitt byttet om: tyskerne angriper Sverige og lar Norge være, kan jeg kan aldri se for meg at Nygaardsvoldregjeringen hadde erklært Tyskland krig i solidaritet med Sverige. Sverige ble virkelig nyttige mot slutten av krigen likevel. Siden har verken danskene eller svenskene gitt oss noen politisk grunn til å mislike dem. Men svenskene er i dag mer sjarmerende og vakrere enn danskene. Dansker kan erfaringsmessig være nokså rappkjeftede når Norge diskuteres, der svenskene er langt mer ydmyke. Ikke minst snakker danskene på en virkelig provoserende måte, mens svenskene bare høres morsomme ut. Spørsmålet står: hvorfor "hater" vi svenskene fremfor danskene?

Endret av Do_the_Bender
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jeg "misliker" danskene, jeg. Dessuten snakker de som om de skulle ha satt fast en potet i halsen. Jeg skjønner absolutt nada av det de sier.

Du misliker noen fordi du ikke skjønner hva de sier? Skjønner ikke helt hvorfor folk har "noe i mot" Danmark og Sverige. Norge, Sverige og Danmark er jo nesten samme land. Nesten likt språk (er jo nesten like store forskjeller mellom bokmål og nynorsk som det er mellom norsk og dansk..) og veldig lik kultur.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Danskene liker jeg ikke.. Bokseklubben min har en helt fenomenal måte å sette opp mange bokseringer på kort tid når vi skal bokse. Dette lærte vi bort til en klubb i danmark som siden har kalt patenten for fjellaperingen. Dessuten er de stygge, og snakker på en irriterende måte.

 

Svenskene derimot har jeg ingenting i mot, de er bare morsomme ;) Å se en svenske dumme seg ut er ubetalelig. Å se på svensk tv når norge nok engang tar en seier i en eller annen form for sport er også veldig morsomt.

Lenke til kommentar

Jeg hater ikke Svensker.

 

Jeg derimot elsket Svenska synden på 70-tallet som tenåring og Svenske pornomagasiner.

 

Lillebror i øst, har billig tobakk, bensin, blyhagl og snertne tjejer som gjerne flytter til Norge.

 

Så lenge de er dårligere enn oss i langrenn, hopp, skiskyting og Gud vet hva, ja da kan man ikke annet enn å elske disse raringene i øst som ennå produserer biler ingen vil ha.

Endret av ulfjoh01
Lenke til kommentar

Fordi vi er noen tilbakestående tullinger.

Virker som om alt media ler av Sverige vis vi vinner over dem i f.eks. ski.

Sverige har et helt annet syn på det da de syns det er fint at vi vinner, mener vi at det er jævla dumt at en nordmann ikke vant, men en svenske gjorde.

 

Personlig syns jeg svensker er mye mer imponerende enn nordmenn. Her i landet er vi på en måte "mette" av suksess og lener oss trygt tilbake på oljen. Svenskene derimot jobber og sliter for harde livet og får til enormt gode resultater :)

 

Helt enig med deg :D

Kunne ikke sagt det bedre selv!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...