Gå til innhold

Hvorfor tror DU på Gud?


Anbefalte innlegg

Vel, der sparket du jo beina under din egen tro. Mennesker har opp gjennom tidene tillagt denne høyst teoretiske "kraften" menneskelige egenskaper, de har påstått at denne kraften følger med på hva hver enkelt spiser, hvem de puler, osv. De har påstått at denne kraften har diktert lover som må følges for å få "frelse". Når alt dette forsvinner og man bare tror på en "kraft", forsvinner også alt innholdet i de ulike religionene. Man er ikke kristen eller muslim eller lignende religioner om man bare tror på en udefinerbar naturkraft der ute.

 

Enkelte andre religioner har en mye sunnere tilnærming etter min mening. De forsøker ikke å tillegge gud en hel haug med egenskaper og later som om man er en profet som videreformidler guds ord, men ser på gud som kanskje selve universet, en kraft eller naturen.

Det du sier nå er ikke menneskelige egenskaper, men guddommelige.

 

Å ønske å detaljstyre menneskers liv, ha full kontroll og makt og bli tilbedt er høyst menneskelige egenskaper, ikke noe jeg ville mistenke en "kraft" for å inneha. En "kraft" vil være nøytral, den vil ikke kreve å bli tilbedt, og den vil i hvert fall ikke sende sin "sønn" (som var et menneske!!) ned på jorden for at han skulle bli myrdet, slik at alle andres synder blir tilgitt... ;) Menneskene har skapt Gud i sitt eget bilde, med en del kunstnerisk frihet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Her er jeg direkte uenig, og dette har alltid vært hovedproblemet mitt med religion. Jeg brukte riktignok en annen metafor, men mitt argument her har alltid vært følgende:

Etter et besøk til legen finner han ut at du bare har et år igjen før du dør. Foretrekker du at han forteller deg at du har det ene året igjen på jorden, eller hadde du foretrukket at han sa at alt var greit slik at du slapp å bekymre deg. Vil du ikke ha den siste tiden på jorden til å gjøre tingene du alltid har drømt om, og tilbringe tid med familien, og ikke kaste bort tid du ikke har?

En annen metafor som tar for seg en helt anderledes situasjon. Hvis du ikke vet om vennen din skal dø eller ikke, så gjør du det eneste riktige; gi ham håp, berolige pasienten (i håp om at han holde ut til hjelpen kommer). Dette har ikke noe med etikk å gjøre. Det funkerer.

 

Angående kreft og død om ett år, så går det mer på "etikk?" (kommer ikke på ordet). Slemt gjort eller ikke. Hvordan gir du en person som skal dø om ett år, håp?

Hvis troen på gud hjelper mot et år med smerte og annet drit, så gjør en gjerne det.

Lenke til kommentar
Å ønske å detaljstyre menneskers liv, ha full kontroll og makt og bli tilbedt er høyst menneskelige egenskaper, ikke noe jeg ville mistenke en "kraft" for å inneha. En "kraft" vil være nøytral, den vil ikke kreve å bli tilbedt, og den vil i hvert fall ikke sende sin "sønn" (som var et menneske!!) ned på jorden for at han skulle bli myrdet, slik at alle andres synder blir tilgitt... ;) Menneskene har skapt Gud i sitt eget bilde, med en del kunstnerisk frihet.

1. Hvor er Guds ønske om å detaljstyre menneskers liv?

2. Hvorfor tror du ikke en kraft kan greie å være opplyst eller ha kontroll?

3. Hvordan vet du at en kraft vil være nøytral?

4. Hvordan vet du at det ikke bare er i våre øyne kraften er nøytral?

 

Men at Gud også har menneskelige egenskaper i møte med oss, og for at vi skal forstå, det kan være.

 

Men jeg tror ikke han flyr rundt og hjelper folk slik som julenissen.

Lenke til kommentar

1: Dette vet du... Dokumentert i Bibelen.

2: Jeg har ikke nevnt noe om opplysthet, og det om kontroll gjelder ønsket om å ha full kontroll. En "kraft" vil ikke ha en hjerne eller kropp og dermed ikke de samme lyster og behov som mennesker har.

3: En "kraft" vil, slik jeg ser det, ikke være interessert i hva mennesker eller dyr foretar seg, den bare eksisterer. En kraft er per definisjon nøytral. Hvis ikke, hvis kraften skal begynne å velge sider i konflikter (Guds utvalgte folk mot resten), gi oss regler for hva vi skal gjøre og ikke gjøre, osv., er den ikke bare en "kraft", og da kommer det evige spørsmålet om nøyaktig hvordan guden skal defineres, nøyaktig hva den har sagt og gjort og ønsker, og alle fortellinger om dette i kristendommen bærer preg av å være skrevet av mennesker og tilpasset et visst samfunn. Jeg konkluderer dermed med at disse fortellingene er FEIL fordi de stammer fra menneskenes egen fantasi.

4: Med nøytral mener jeg ikke at den tar stilling til diverse spørsmål, men velger å forholde seg nøytral. Jeg mener at den ikke har noen som helst interesse av noe som helst og ikke tar stilling til noe som helst fordi den altså ikke har menneskelig kropp og hjerne og dermed ikke deler våre interesser. Forutsatt at det i det hele tatt FINNES en "kraft". For min egen del kan jeg vel strekke meg så langt som at det kan finnes en "ekstra naturlov" som vi ikke har oversikt over. Denne vil ikke ha sine egne preferanser og sin egen vilje. Det er vel her vi er uenige.

 

Men på det siste punktet ditt er jeg enig, bortsett fra at den er av hannkjønn. Jeg tviler sterkt på at denne "kraften" er utstyrt med penis ;)

Endret av Kalahari
Lenke til kommentar

Vel, jeg tror definitivt ikke at 'Gud' finnes. Og da mener jeg han som skapte verden på syv(?) dager, osv osv (Kommer ikke på mer nå, skal ikke si at jeg har tenkt så mye på noe slikt i de senere år) men jeg tror det finnes ett eller annet der ute ja, noe mer enn vi kan forstå.

 

Som Nemi engang sa; 'Og prøve og se for seg Gud er som og prøve og se for seg en farge man aldri har sett.'

Lenke til kommentar

En usynlig mann som sitter i himmelen og følger med på alt du gjør, og passer på at du ikke bryter ett av de 10 budene. Dersom du skulle gjøre det så blir du sendt til ett helvette der du blir pint å torturert til evig tid.

 

 

Men han elsker deg! Å han trenger penger! Han er allmektig å hans kunnskap har ingen grenser, men han klarer ikke styre pengene sine!

 

 

Blir for dumt for meg :p

Endret av Faxfinn
Lenke til kommentar
Det gir falskt håp, og falsk trygghet og derfor kan ikke jeg forstå hvorfor noen overbeviser seg selv om at tullet er sant.

Dette er et eksempel på forståelsesmangel. Falsk? og så? Et eksempel: Din venn har blitt skutt i brystet. Om han dør eller ikke er veldig usikkert, men vil mest sannsynelig dø. Han spør deg som han vil overleve. Sier du til ham at dør eller at han vil leve?

De fleste oppegående, eller med litt kunnskap innen psykologi vil svare positivt, selv om det gir falsk håp. Men det hjelper psyken hans, istedenfor å gi opp, noe som vil senke sjansen for å overleve betraktelig.

Og en religiøs person vil ha lettere for å gi opp, siden han "vet" det venter noe bedre for han på den andre siden om han gir etter?

Jeg stiller meg tvilende til din kunnskap om psykologi.

Lenke til kommentar

Så du mener at DU er denne vennen som ligger med et skudd i brystet HELE livet imellom??? Er det derfor du tror på gud, for du tror han sitter og holder deg i hånden og forteller deg at alt er OK, også etter at du er død?? Stoler du virkelig så lite på deg selv og din egen innsikt?

 

Jøss, da skjønner jeg hvorfor du er kristen HoLy_CoW, ..... :eek:

 

Men da vil jeg si at du også har en liten og svak psyke med et stort mindreverdighets kompleks...

 

 

 

Så til det du spurte om:

 

For mange år siden gikk min beste venn på trynet på glattisen med en ølflaske i hånden (Dette var en flaske som vi den gangen kalte for murer pils, den så ut som en vanlig brun 0,33L glass flaske, men større, den hadde 0,7L volum) Han knuste flasken når han falt over den og skar nesten av seg tommelen før flasken fortsatte inn i maven hans og skar ham skikkelig opp i mellom gulvet. Dette var en drøy kilometer fra sykehuset, men vi hadde ikke mobiler og slikt den gangen, så jeg dro skjerfet mitt rundt hånden hans og knøt genseren min rundt såret i maven hans før jeg bar ham halvveis løpende opp på sykehuset en drøy kilometer unna. Da jeg kom dit var jeg klissvåt på ryggen, rumpa, lårene og leggene av blodet hans og legene var VELDIG i tvil om han ville klare seg fordi han hadde mistet så mye blod, men ba jeg til gud for det mens jeg satt der og ventet? Nei jeg gjorde ikke det. Og undre over alle undre, kompisen min ble skrevet ut to dager senere og lever den dag i dag i beste velgående, endog med et stygt arr midt på maven og en tommel som ikke han ikke helt har førigheten i, men han lever UTEN at det ble blandet inn noen gud.

 

En annen situasjon jeg var med på for en del år siden, i min ikke fullt så rolige ungdom, var en båttur midt på natten fra Oslo til Drammen. Midt i skips leia i begynnelsen av drammens fjorden fikk båten til kompisen min (Jepp, den samme kompisen som over om du lurte.. :) ) motor stopp (bensin slangen hadde hoppet av tanken) og vi lå der og drev i omtrent to minutter mens vi prøvde å finne ut av hva som var galt da en fryktelig tåkelur plutselig gjallet bak oss ute på fjorden. Der, to hundre meter borte, kom konturene til et digert laste skip, stor som en 14 etasjers blokk på tvers, lastet med biler som skulle til Drammen havn, rett i mot oss! Satte jeg med ned å ba til gud om at den båten på mirakuløst vis skulle bomme på det lille nøtteskallet av en båt vi satt i? Nei, jeg tenkte ikke på det engang, for etter at jeg ble ateist i trettenårs alderen har ikke bønn vært en opsjon engang, jeg stoler KUN på det å gjøre noe med sakene selv, for det har jeg sett fruktene av!! Så vi rodde som om vi hadde faan selv i hælene med en liten åre og et øsekar og klarte å komme oss til siden for den digre båten med nød og neppe mens tåke luren til den digre båten skrallet i ørene fra en forbannet og sikkert fortvilet skipper og vi klarte det! Ikke før, ikke under og ikke etter tenkte jeg på å takke noen gud for at jeg var i live, det var jo kun for egne krefter jeg klarte det!!

 

Jeg har en del andre situasjoner der jeg med nød og neppe har berget livet og ikke en eneste gang har jeg bedt til noens gud for å redde meg, ikke en gang. Så den ligningen med kompisen som har blitt skutt og som du skal si noe til er bare tull og unaturlig, for det ligger i vår natur å alltid se håp selv der alt håp er ute og det trenger du ikke gud for å se, selv om du tror du må ha denne suttekluten av en venn til å redde deg. Det er kun DEG og deg alene som kan klare det... Enten du tror det eller ei..

 

Som en eller annen vis mann/kvinne sa: Det er mer makt i to arbeidene hender enn i hundre foldede... Noe jeg smiler stort av hver eneste gang jeg hører sangen "det er makt i de foldede hender!"... :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så hvis du syntes du trenger den formen for trøst er det jammen på tide du tar et lite oppgjør meg deg selv og blir voksen!! Gud kan ikke redde deg fra en dritt, det kan KUN egeninnsatsen du legger inn i det

Endret av RWS
Lenke til kommentar
Vel, jeg tror definitivt ikke at 'Gud' finnes. Og da mener jeg han som skapte verden på syv(?) dager, osv osv (Kommer ikke på mer nå, skal ikke si at jeg har tenkt så mye på noe slikt i de senere år) men jeg tror det finnes ett eller annet der ute ja, noe mer enn vi kan forstå.

 

Som Nemi engang sa; 'Og prøve og se for seg Gud er som og prøve og se for seg en farge man aldri har sett.'

 

Ganske lur tanke i grunnen. At et eller annet er der ute.

 

Man ser en verden full av helbredere og snåsamenner. Man hører om nær døden opplevelser hvor folk ser noe annet enn det de noen gang har sett. En annen dimensjon. Man leser om profetier som oppfylles. Eksorsisme. Spøkelser/ånder. Tungetale.

Vitenskapen har tappert prøvd å finne ut av mye av dette, uten noe slående resultat. Til tross for det; total ignoranse( innenfor noen sammenhenger) av at disse fenomenene skylles noe annet enn bare tilfeldigheter.

Lenke til kommentar
Vel, jeg tror definitivt ikke at 'Gud' finnes. Og da mener jeg han som skapte verden på syv(?) dager, osv osv (Kommer ikke på mer nå, skal ikke si at jeg har tenkt så mye på noe slikt i de senere år) men jeg tror det finnes ett eller annet der ute ja, noe mer enn vi kan forstå.

 

Som Nemi engang sa; 'Og prøve og se for seg Gud er som og prøve og se for seg en farge man aldri har sett.'

 

Ganske lur tanke i grunnen. At et eller annet er der ute.

 

Man ser en verden full av helbredere og snåsamenner. Man hører om nær døden opplevelser hvor folk ser noe annet enn det de noen gang har sett. En annen dimensjon. Man leser om profetier som oppfylles. Eksorsisme. Spøkelser/ånder. Tungetale.

Vitenskapen har tappert prøvd å finne ut av mye av dette, uten noe slående resultat. Til tross for det; total ignoranse( innenfor noen sammenhenger) av at disse fenomenene skylles noe annet enn bare tilfeldigheter.

 

Nei.

Det skyldes mangel på kunnskap og vurderingsevne av de som tror på slikt svada.

Les litt på forumet i tråder om disse temaene, samt på nettet.

Lenke til kommentar
ALT du gjør, tenker og foretar deg, absolutt ALT ser gud! Og dette er fremdeler ikke detalj styring?

Så hvis jeg ser på The Osbournes så styrer jeg dem egentlig, jeg ser dem egentlig ikke, jeg detaljstyrer dem?

 

La oss ta en enkel og grei avkreftning her med det første, så vi kan unngå en lang diskusjon der vi er essensielt uenige om hva de ulike religiøse retninger som tilber Gud, Jawhe eller what's not, definerer denne gudens egenskapers tilstrekning:

 

Er gud allvitenede? Og da ønsker jeg et svar etter den ikke-modererte definisjonen av ordet allvitende. Vet Gud alt?

Endret av cuadRo
Lenke til kommentar

Jeg tror Gud har en så stor innsikt at han kan, uten å bestemme eller sette fast fremtiden forutse hva den kan bringe.

 

Men at vi enda har fri vilje, men Gud har på en måte oversikt over mulighetene.

 

Kort fortalt tror jeg ikke vi kan ha oversikt. Men jeg mener ikke han styrer.

Lenke til kommentar
Er gud allvitenede? Og da ønsker jeg et svar etter den ikke-modererte definisjonen av ordet allvitende. Vet Gud alt?

Kommer an på hvem som spør tenker jeg... Er det en ateist på dette forumet er vel svaret at de ikke vet fordi bla bla bla mens er det de på bede huset som spør er gud bare så altvitende og mektig altså... :roll:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...