Orwandel Skrevet 23. februar 2009 Del Skrevet 23. februar 2009 Hei, Jeg gikk nylig til innkjøp av brødbakemaskin slik at jeg får skikkelig grovt brød, ikke oppskrytt grovt brød som du som oftest får i butikkene. Jeg prøvde først med mel-blanding spesielt velegnet til brødbakemaskin, og det gikk bra. Det er av typen med gjær allerede i blandingen, så du tilsetter kun vann og olje og voila... ferdig brød på noen timer. http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmeba..._Speltbrxd.html Problemene oppstod når jeg prøvde med kornblanding uten gjær. Da blir ikke blandingen til en skikkelig deig, men blir bare masse små klumper som ikke fester seg, hever seg dårlig, og det ferdige brødet blir hardt og rart. Jeg gjør omtrent det samme, bortsett fra at jeg strør tørrdeig over melet før jeg skrur på maskinen. Likevel blir resultatet helt ræva. Noen som kan hjelpe? Jeg har en Wilfa BMA 25S brødbakemaskin, og har lite peiling på brødbaking og gjær og slikt. Jeg vet bare at jeg er avhengig av ferskt, grovt brød Lenke til kommentar
PlatinumFlyer Skrevet 23. februar 2009 Del Skrevet 23. februar 2009 Jeg ville forsøkt og blande ut tørrgjæret i væsken du skal tilsette, før du heller det i brødbakemaskinen. Dog har jeg aldri brukt brødbakemaskin, men det er normalt å gjøre ved annen baking. Lenke til kommentar
Orwandel Skrevet 24. februar 2009 Forfatter Del Skrevet 24. februar 2009 Jeg ville forsøkt og blande ut tørrgjæret i væsken du skal tilsette, før du heller det i brødbakemaskinen. Dog har jeg aldri brukt brødbakemaskin, men det er normalt å gjøre ved annen baking. Jeg synes å minnes at det ble gjort ved konvensjonell brødbaking som jeg observerte i min barndom Men hvis deigen ikke blir til en skikkelig deig, da har det vel mer med blandingen mel-vann, eller? Gjær har vel først en rolle ved heving, eller? Så hvis deigen ikke vil "samle" seg til en fast deig, betyr det at det er for lite væske? Eller for mye? Lenke til kommentar
Dammed Skrevet 25. februar 2009 Del Skrevet 25. februar 2009 det er best å blande tørrgjæret inn i melet. Dette er fra erfaring med tusenvis av pizza deiger. Gir best heving. Blander man det i en væske så mister man mange av det dyrbare boblene. Lenke til kommentar
Snirfle Skrevet 25. februar 2009 Del Skrevet 25. februar 2009 Brukte du de oppskriftsbasene som står i den lille blekka som fulgte med maskinen? Lenke til kommentar
Orwandel Skrevet 25. februar 2009 Forfatter Del Skrevet 25. februar 2009 Brukte du de oppskriftsbasene som står i den lille blekka som fulgte med maskinen? Tja, delvis. Jeg brukte samme forhold mellom mel, vann og olje som i basisoppskriftene, men ikke sukker og salt og slikt, siden det er ferdigblanding - regner med at det allerede er i brødet. Dessuten er ikke sukker og salt noe særlig sunt uansett, så ser ikke på det som nødvendig. Har prøvd å øke gjærmengden siden i første forsøk ble det heller lite heving, og brødet ble knallhardt. På andre forsøk bare smuldret det opp... Men som sagt er problemet først og fremst at jeg ikke får en skikkelig deig allerede FØR heving. Hvis jeg ikke får en fast deig, hva kan være årsaken til det? For lite vann? Lenke til kommentar
PlatinumFlyer Skrevet 25. februar 2009 Del Skrevet 25. februar 2009 Er vel noe med at sukkeret gir energi til gjæret under hevingen. Lenke til kommentar
Mr D Skrevet 25. februar 2009 Del Skrevet 25. februar 2009 Brukte du de oppskriftsbasene som står i den lille blekka som fulgte med maskinen? Tja, delvis. Jeg brukte samme forhold mellom mel, vann og olje som i basisoppskriftene, men ikke sukker og salt og slikt, siden det er ferdigblanding - regner med at det allerede er i brødet. Dessuten er ikke sukker og salt noe særlig sunt uansett, så ser ikke på det som nødvendig. Har prøvd å øke gjærmengden siden i første forsøk ble det heller lite heving, og brødet ble knallhardt. På andre forsøk bare smuldret det opp... Men som sagt er problemet først og fremst at jeg ikke får en skikkelig deig allerede FØR heving. Hvis jeg ikke får en fast deig, hva kan være årsaken til det? For lite vann? Oppskriftene som føger med maskinen funker, men man må være ganske nøyaktig med mengdene. Det høres ut som om det kan være litt lite vann, men det er viktig å ha i riktig mengde sukker og salt for å få et godt resultat. Hva slags blanding brukte du? Lenke til kommentar
Snirfle Skrevet 25. februar 2009 Del Skrevet 25. februar 2009 Hvis du bruker ferdige melblandinger så må du bruke den væskemengden som står på den pakken. Så beregner du program på maskinen på bakgrunn av hvor mye væske som skal i blandingen. I en ferdig melblanding er det ikke nødvendig med sukker, men en teskje utgjør veldig mye i egne blandinger siden det gir gjæren mer næring. En teskje betyr lite for næringsinnholdet i brødet. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 26. februar 2009 Del Skrevet 26. februar 2009 Hvis blandingen mel, vann og gjær blir smuldrete, har du ikke i nok væske. Sukker skal du ha i gjærbakst, det gir næring til gjæren og gjør deigen luftig. Tørrgjær blandes i melet, våtgjær blandes ut i vann/melk først. Om ferdigblandingene er beregnet for to eller tre brød, og du bare lager ett, kan dette også påvirke resultatet.. lite gjær i ett brød, mye gjær i det andre. Lenke til kommentar
Orwandel Skrevet 28. februar 2009 Forfatter Del Skrevet 28. februar 2009 Brukte du de oppskriftsbasene som står i den lille blekka som fulgte med maskinen? Tja, delvis. Jeg brukte samme forhold mellom mel, vann og olje som i basisoppskriftene, men ikke sukker og salt og slikt, siden det er ferdigblanding - regner med at det allerede er i brødet. Dessuten er ikke sukker og salt noe særlig sunt uansett, så ser ikke på det som nødvendig. Har prøvd å øke gjærmengden siden i første forsøk ble det heller lite heving, og brødet ble knallhardt. På andre forsøk bare smuldret det opp... Men som sagt er problemet først og fremst at jeg ikke får en skikkelig deig allerede FØR heving. Hvis jeg ikke får en fast deig, hva kan være årsaken til det? For lite vann? Oppskriftene som føger med maskinen funker, men man må være ganske nøyaktig med mengdene. Det høres ut som om det kan være litt lite vann, men det er viktig å ha i riktig mengde sukker og salt for å få et godt resultat. Hva slags blanding brukte du? Takk for svar. Følgende brødblanding med ferdig gjær har jeg gode resultater med. Tilsetter kun vann og olje: http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmeba..._Speltbrxd.html Her er noen uten gjær som jeg har prøvd tørrgjær med, uten gode resultater: http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmebakt/Grovbrxd.html http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmebakt/Speltbrxd.html Jeg får vel kjøpe inn noe sukker og salt (har ikke slikt i hus) og prøve igjen. Lenke til kommentar
Mr D Skrevet 1. mars 2009 Del Skrevet 1. mars 2009 Her er noen uten gjær som jeg har prøvd tørrgjær med, uten gode resultater:http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmebakt/Grovbrxd.html http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmebakt/Speltbrxd.html Jeg får vel kjøpe inn noe sukker og salt (har ikke slikt i hus) og prøve igjen. Med disse blandingene skal du ikke tilsette salt eller sukker. Grovbrødet har jeg prøvd selv med godt resultat. Disse pakkene er vel på 1 kg, og da må du passe på mengden. Stort brød i din maskin er med ca 12 dl mel som tilsvarer ca 700 g og da må du bruke ca 70 % av vannmengden som er oppgitt på pakka. Av erfaring vil jeg tippe at det trengs 2-3 ts tørrgjær til dette. Hvis du starter maskinen med en gang så må du passe på at vannet er temperert, men hvis du bruker timer så må du passe på at gjæren ikke kommer i kontakt med vannet. Lenke til kommentar
Orwandel Skrevet 1. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 1. mars 2009 Her er noen uten gjær som jeg har prøvd tørrgjær med, uten gode resultater:http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmebakt/Grovbrxd.html http://www.mollerens.no/produkter/Hjemmebakt/Speltbrxd.html Jeg får vel kjøpe inn noe sukker og salt (har ikke slikt i hus) og prøve igjen. Med disse blandingene skal du ikke tilsette salt eller sukker. Grovbrødet har jeg prøvd selv med godt resultat. Disse pakkene er vel på 1 kg, og da må du passe på mengden. Stort brød i din maskin er med ca 12 dl mel som tilsvarer ca 700 g og da må du bruke ca 70 % av vannmengden som er oppgitt på pakka. Av erfaring vil jeg tippe at det trengs 2-3 ts tørrgjær til dette. Hvis du starter maskinen med en gang så må du passe på at vannet er temperert, men hvis du bruker timer så må du passe på at gjæren ikke kommer i kontakt med vannet. Har du lignende maskin selv? Ok. Det står vel 6 dl vann på pakken, så da skal jeg bruke litt over 4? Blir brødet dårlig hvis jeg har i for mye gjær? Jeg kan jo følge med på deigen når den blandes, og så tilsette mer og mer vann til det samler seg til en klump. Lenke til kommentar
Mr D Skrevet 1. mars 2009 Del Skrevet 1. mars 2009 Har brukt flere andre typer bakemaskiner gjennom flere år... Hvis det står 6 dl vann til 1 kg melblandig så stemmer det med litt over 4 dl til 700 g mel. Se hvordan det går etter 10 min elting og eventuelt tilsett litt ekstra vann eller mel. Hvis du bruker for lite gjær så hever det for lite. Hvis du bruker for mye gjær så hever det for mye og det kan gi mye ekstra etterarbeid.... Hvis det bare blir for høyt så setter det seg i lokket (som må skrapes/skures rent etterpå) og gir ujevn/dårlig steking på toppen. Men hvis deigen i tillegg er for bløt så kan det hende at deigen renner over kanten og ned på elementet. Og deig på elementet blir veldig svidd når maskinen begynner å steke.... Lenke til kommentar
Orwandel Skrevet 4. mars 2009 Forfatter Del Skrevet 4. mars 2009 Har brukt flere andre typer bakemaskiner gjennom flere år... Hvis det står 6 dl vann til 1 kg melblandig så stemmer det med litt over 4 dl til 700 g mel. Se hvordan det går etter 10 min elting og eventuelt tilsett litt ekstra vann eller mel. Hvis du bruker for lite gjær så hever det for lite. Hvis du bruker for mye gjær så hever det for mye og det kan gi mye ekstra etterarbeid.... Hvis det bare blir for høyt så setter det seg i lokket (som må skrapes/skures rent etterpå) og gir ujevn/dårlig steking på toppen. Men hvis deigen i tillegg er for bløt så kan det hende at deigen renner over kanten og ned på elementet. Og deig på elementet blir veldig svidd når maskinen begynner å steke.... Nå snakker vi! Har fått et bra resultat med den grovbrødblandinga. Måtte spe på med en del mer vann enn 4 dl; endte nok opp på 5 dl eller noe. Deigen ble fin og god, og den heva seg bra. Brødet var fullt spiselig, men litt tungt. Det var sinnsykt mye mat i hver skive (spiste 3 brødskiver til kvelds og ble stappmett, noe som ikke er vanlig), så burde jeg ha latt den heve seg enda mer? Takk for hjelpen uansett! Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 4. mars 2009 Del Skrevet 4. mars 2009 Kompakte brød skyldes mangelfull heving og etterheving, ja. Lenke til kommentar
Mr D Skrevet 5. mars 2009 Del Skrevet 5. mars 2009 Har fått et bra resultat med den grovbrødblandinga. Måtte spe på med en del mer vann enn 4 dl; endte nok opp på 5 dl eller noe. Deigen ble fin og god, og den heva seg bra. Brødet var fullt spiselig, men litt tungt. Det var sinnsykt mye mat i hver skive (spiste 3 brødskiver til kvelds og ble stappmett, noe som ikke er vanlig), så burde jeg ha latt den heve seg enda mer? Du kan ikke påvirke hevetiden utover å velge program hvis du ikke stopper maskinen. Til grovbrød er det vel best å bruke program 1 (vanlig brød) eller program 5 (søtt brød). Skikkelig grovt brød i bakemaskin blir ofte litt massivt, men du kan eventuelt prøve å bruke 1/2 ts ekstra tørrgjær. Lenke til kommentar
WaterMarked Skrevet 23. april 2009 Del Skrevet 23. april 2009 Hvor sunt er brødet man lager i disse maskinene, tenker på grove brød i forhold til 20 kroners brødene de selger i butikken. Er det billigere å bruke brødmaskin i forhold til å kjøpe ferdig? Kan skaffe en brødmaskin, og viss det er billigere, sundere og ikke minst smaker godt så må dette testes. Takk for svar. ^^ Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 23. april 2009 Del Skrevet 23. april 2009 Hvor sunt det er, avhenger helt av hva du hiver i det. Prøver du på brioche i maskinen, er det nok ikke det sunneste du kan spise. Hvor billig det er, avhenger også av et par ting. Kjøper du ferdige brødblandinger, blir det ikke fullt så billig som om du kjøper 2kg-poser med mel og blander selv. 2kg hvetemel og en 5-pack med tørrgjær koster deg ca. 25kr, og du får en del brød fra det. Men, det er ingenting som slår nybakt brød om morgenen. Bare sørg for å prøve ut maskinen på dagtid først, det er enkelte modeller som bråker noe infernalsk når motoren holder på med elting. Ikke gøy midt på natten. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå