Gå til innhold

Hva er forskjellen på mujahedin og taliban i Afganistan?


Venerable

Anbefalte innlegg

Har lest kjapt på wikipedia hvor det står at alle som deltar i Jihad er mujahediner. Og da er vel alle i taliban mujahediner?

 

Så selv om John Rambo i Rambo III (1988) ikke direkte kjempet sammen med taliban, så var sikkert mange av mujahedin-bevegelsen på 80-tallet de sammen som nå er i taliban? Eller?

 

Edit: Se der ja, hadde jeg bare lest litt videre så stod det: Etter at Sovjetunionen trakk seg ut, ble mujahedin delt i to løselig allierte fraksjoner, Nordalliansen og Taliban som så kjempet om kontrollen i Afghanistan.

 

Har havnet i en diskusjon om dette tidligere, og tenkte det var litt mer komplisert.

Endret av Venerable
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er visse preferanser som du ikke tar i betraktning når du oppsummerer.

 

Det er vesentlige forskjeller, både i forhold til preferanser og i forhold til ideologisk grunnlag, mellom Taliban og mujahediner. For å få riktig svar på dette må du lese bredt i forhold til den politiske situasjonen som rådet i Afghanistan på 1970-tallet. Først må du finne årsaker på hvorfor Sovjet gikk inn i Afghanistan. Svaret ligger delvis i årsaksforklaringen på Sovjets invasjon.

 

Sovjets preferanser for invasjon var mangfoldig. Hvis vi ser bort i fra Sovjets egne ønsker for ekspansjon i området som i årenes løp har blitt svekket som følge av maktvakuumet i etterkant av GB, så er kommunistenes overtakelse av makten i Afghanistan en sentral variabel. Det siste var avgjørende for beslutningen som ble tatt i Kreml når invasjon ble ratifisert. Denne kommunistbevegelsen søkte støtte fra Sovjet fordi de ikke maktet å hanskes med deler av samfunnet som ønsket seg et Afghanistan basert på islamske normer og verdier. Det er disse ungdommene og studenter som motsatte seg det kommunistiske regimet i Afghanistan som senere skulle danne grunnlaget for Taliban etter at Sovjet trakk sine tropper på slutten av 80-tallet. Denne gruppen kjempet en borgekrig mot den sittende regjeringen og ikke en omfattende internasjonal krig basert på jihad. Veldig vågalt kan man påstå at preferanser til disse mennesker var av politisk format, med religiøse normer og verdier som ideologisk retning.

 

Det som karakterisere mujahediner er deres overbevisning at andre religioner, i særlig grad den kristne verden, undertrykker den muslimske verden, og dermed henviser de til Koran når de skal rettferdiggjøre forsvar av den muslimske verden. At de gjør dette ut av Korans kontekst, er en helt annen diskurs som vi kan ta ved en annen anledning. Imperialisme og uttalige angrep på muslimske land fra andre ikke-muslimske land, bidro i stor grad til rekrutteringsgrunnlag for disse ekstremistene som i moderne tid har sitt opphav i Egypt, der de for øvrig led en ydmykende nederlag etter at Nasser overtok. Mange var fengslet men etter avtjent dom fant tilflukt i andre muslimske land, bla Afghanistan, Pakistan, Syria osv. Disse oppfattet opprørere mot kommunismen og Sovjet i Afghanistan som en internasjonal muslimsk bevegelse mot integrere, noe som ikke var tilfellet i Afghanistan. Dermed blei de, med hjelp av USA via Pakistan, organisert for å bekjempe fienden i Afghanistan. Slik sett snakker vi om to forskjellige grupperinger som ytet motstand mot Sovjet, men som fant hverandre ved hjelp av felles fiende.

 

Når krigen var over, var det i utgangspunktet denne lokale afghanske gruppen, bestående av studenter og ungdom, som dannet kjernen i Taliban. Disse hadde ikke preferanser utover gjenvinning av makten i Afghanistan, mens mujahediner som deltok i kampene mot Sovjet manglet en fiende for å kunne fortsette å eksistere. Dermed var USAs første krig mot Irak som gave fra himmelen. Disse mujahediner hadde funnet ny fiende samt et nytt land de kunne operere fritt under beskyttelse av regimet i Afghanistan med Taliban i lederstolen. Taliban regimet følte at denne beskyttelsen var det minste de kunne gjøre for å takke mujahediner som ofret mange liv for frigjørelse av Afghanistan.

Endret av statsviter
Lenke til kommentar

Se der ja, det var vist litt mer komplisert.

 

Så Taliban er unikt for Afganistan og fokuserte på å fjerne kommunismen og innføre islamsk politikk. Mens mujahediner er en gruppe med tilhørighet i flere land, deriblant Afganistan. Deres hovedmål var bare å holde andre land borte i fra muslimske land. Og fortsatte kampen andre steder etter de hadde vunnet i Afganistan.

 

Men selv om Rambo ikke hjalp Taliban, så har vel USA hjulpet begge gruppene? Joda, mener å ha lest at Bin Laden har fått opplæring og greier av dem. Og mujahediner gikk mot USA etter Irak tullet (Vi er vel på 90-tallet nå, med Bush senior)?

Uansett er det vel mange medlemmer som har byttet frem og tilbake her. Så jeg tipper noen av de Afganske mujahedinene som Rambo hjalp, ble Taliban etterpå :p

Endret av Venerable
Lenke til kommentar

En liten kuriositet er jo 'talen' sjefen til Rambo holdt for den sovjetiske offiseren i filmen, under ett avhør eller noe. "Dere russere burde jo ha lært av historien at ingen noensinne har klart å holde en okkupasjon av Afganistan. Mange har prøvd, ingen har lykkes". Noe i den dur. Det virker som flere enn bare russerne har glemt den leksa he he

Lenke til kommentar

Men det skurrer jo litt at Bin Laden & Co bak 9/11 hvis Taliban sin 'kjernesak' var å ha muslimsk styre i Afghanistan. De hadde jo det i 2001. Hvis det du sier stemmer statsviter, så passer jo det mer til mujahedinene.

Det hele er vel enda mer avansert, med mange uklare linjer.

 

Edit: Hm... Halvt år siden jeg skrev dette, og ser ut som jeg blandet Al Quaida med Taliban.

Endret av Venerable
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...