Gå til innhold

Fiksjonell konflikt i kosovo 2011?


FenrisC0de

Anbefalte innlegg

Skal dikte opp et scenario om en internasjonal konflikt i kosovo, jeg tenker rundt ca 2011. Det må være en konfliktsituasjon som gjør det sannsynlig at Norske styrker vil være tilstede (dog i liten grad).

 

Snakker ikke nødvendigvis om en fullskalert krigssituasjon, men heller en internasjonal krise.

 

Tenker retning Tom Clancy-aktig.

 

Noen tanker og ideèr?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Serberne i Kosovo har blitt i lengre tid undertrykket av kosovoalbanerne og dette har ført til flere drap innenfor flere folkegrupper, men hovedsaklig på serbere. Dette fører til store opptøyer i Serbia og raseriet går utover bosnjaker og albanere. Serbiske myndigheter krever å få gå inn i Kosovo for å forsvare serberne som bor der, og store serbiske hærstyrker samler seg på grensen til Kosovo.

 

Russland går tidlig inn i krisen på serbisk side og sier at de vil støtte Serbia både politisk og om nødvendig med militær hjelp. FN reagerer kraftig på den serbiske mobiliseringen, men har liten makt og evne til å gjøre noe, da Russland legger ned veto i Sikkerhetsrådet for alle tiltak som skal straffe Serbia.

 

Kosovo som kun såvidt har begynt å fungere som stat og har enda ikke noe større forsvar enn noen tusen soldater og noe amerikansk militært utstyr, og kan ikke stille opp mot en eventuell serbisk invasjon.

 

Da serbiske nasjonalister i Kosovo tar til våpen og erklærer den serbisk-bebodde delen av Kosovo som serbisk område, blir det trefninger mellom disse og hærstyrker fra Kosovo.

 

KFOR-styrkene under ledelse av NATO har hittil fått ordre om å holde seg unna eventuell konfrontasjon, og til tross for trefninger mellom KFOR-styrker og serbisk milits der flere NATO-soldater har blitt drept og såret, trekker de internasjonale styrkene seg ut av serbisk-bebodd Kosovo, dette pga politisk uvilje i mange EU-land, det er på dette tidspunkt store energikriser i verden, oljemangel og en sylskarp spenning mellom USA og Iran. Alle vestlige vil prøve å unngå konflikt ettersom de har nok med sine egne problemer.

 

Da Kosovo går inn med soldater i den serbiske delen av landet, ser Serbia som dette som en krigshandling og rykker inn med politisk støtte av Russland. Dette fører til flere trefninger og flere hundre døde sivile og soldater på begge sider. Den serbiske invasjonen stopper noen mil inn i Kosovo helt til de mener de har alle serbere under sin beskyttelse.

 

Store politisk diskusjoner og trusseler blir kastet frem og tilbake i verdenssamfunnet, men KFOR og serbiske styrker står inntil videre kun å sikter på hverandre. Det blir vedtatt at det internasjonale nærværet må forsterket og etter noen uker har NATO økt styrken sin fra 15 000 til 30 000 soldater i landet. I serbisk-okkupert område foregår det daglige trefninger mellom kosovoalbanere og serbere og den serbiske hær gjør ikke situasjonen lett for de albanske sivile.

 

NATO brukes for å holde ro og orden i resten av landet, og fungere som en motvekt til den serbiske hær

 

Konflikten ser ikke ut til å ha en god ende:

*Enten trekker serberne seg ut med diverse krav til både Kosovo og FN.

*Eller beslutter NATO nok en gang seg for å angripe Serbia militært slik som tidligere, noe som høyst sannsynlig vil sprenge hele kruttønna kalt Balkan og starte en ny krig.

*Eller gir vesten og Kosovo etter for Serbias krav og en våpenhvil inntrer.

 

Bare noen tanker basert på det som har skjedd der tidligere:)

Lenke til kommentar
Konflikten ser ikke ut til å ha en god ende:

*Enten trekker serberne seg ut med diverse krav til både Kosovo og FN.

*Eller beslutter NATO nok en gang seg for å angripe Serbia militært slik som tidligere, noe som høyst sannsynlig vil sprenge hele kruttønna kalt Balkan og starte en ny krig.

*Eller gir vesten og Kosovo etter for Serbias krav og en våpenhvil inntrer.

 

Bare noen tanker basert på det som har skjedd der tidligere:)

 

 

WoW! Syntes du har fått fram en bra poeng her Partlow!

 

Men slik jeg har oppfattet det, vil serbere aldri trekke seg. Vi ser jo hvordan første og andre verdenskrig gikk. Vi ser jo hvordan det gikk med Serbia etter bombingen rundt milleniumsskiftet. De har kun opplevd negative ting de siste 100 årene og de har aldri gitt seg uansett hva.

 

Tror nok det er mest sansynlig at NATO griper inn igjen og setter landet tilbake 20 år i tid. Men skjer det så vil Russland gripe inn og det vil starte enda en krig som sikker kommer til å ende med at store deler at Balkan halvøya vil bri ødelagt. Flere at landene på Balkan vil bli innblandet også. Men det som også kan skje er at Russland starter et samarbeid med Castro-brødrene (er faktisk ikke lenger sikker på hvem av dem som styrer landet lenger, masse stress der) og Cuba ender med å sikte rakettene sine mot de sørlige delene av USA.

 

Men alt i alt tror jeg Kosovo saken vil bli løst på en fredlig måte, siden Obama vil helst ikke starte en unødvendig krig enda ett nytt sted. Han har sikkert hendene fulle med å ende den som allerede er i gang.

 

Det jeg heller håper å se er at kosovo blir delt i to deler. Albanere og serbere er som vann og olje. To ting som ikke går sammen. Derfor hadde det beste vært å dele kosovo i to; der hvor det bor flest serbere blir den serbiske delen og motsatt.

 

Men det beste hadde vært om Kosovo gikk tilbake til å være en del av Serbia. Albanerne må skjerpe seg; har ikke Serbere lidd nok? De har fått skylda for nesten alt som har skjedd på Balkan. Jeg synes synd på begge parter der det foregår mord og henrettelser av motparter.

 

Det som kanskje er vanselig å forstå her i norden er at begge parter nekter å gi opp siden det er ære som står på spill. Hvis noen av dem gir opp er det ett tegn på svakhet.

 

Og sånn til slutt, jeg mente ikke å fornærme noen i komentaren min. Det er kun mitt personlige syn og mening.

Lenke til kommentar

Tror ikke serberne ville ha trukket seg nei. Det er et folk som har vært igjennom så mye de siste årene, at de er herdet ganske bra. Hundrevis av år med undertrykking av Ottomanere, voldekt av landet under første verdenskrig, da de som eneste land på Balkan (Hellas fulgte opp senere) stod på alliert side. Under andre verdenskrig ble landet totalt mishandlet da nazister og facister allierte seg med katolske kroatere som drepte tusener av ortodokse serbere. Partisanaktiviteten i Serbia var større enn i noe annet land i Europa, bortsett fra Russland.

Deretter Jugoslavia, og de krigene som fulgte i dets oppløsning.

 

Er det et land i verden som har blitt urrettferdig behandlet er det Serbia. De har riktignok ikke utmerket seg som særlig fromme, men slåss for det de mener er sitt.

 

Ville ha antatt at i en slik situasjon vville NATO nok en gang ha bombet Serbia sønder og sammen fra luften for å prøve å tvinge landet i kne slik de gjorde sist. Eventuelt en splittelse av Kosovo, som jeg tror har vært den beste løsningen. Enig der.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...