Gå til innhold

Tomat og agurk på samme fat!


Anbefalte innlegg

Jeg har hørt at agurker og tomater ikke skal ligge på samme fat fordi en av grønnsakene utskiller et stoff slik at "den andre" får kortere holdbarhet. Er dette sant? Jeg skulle så fint argumentere og fortelle kjæresten min dette, men da jeg ikke hadde noen ordentlig grunn og fakta å komme med så trodde han jaggu ikke på meg! :hmm:

Noen som vet og kan hjelpe meg med gode faktakunnskaper her?!? :thumbup:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

"Tomatoes are sensitive to exogenous ethylene and exposure of mature-green fruit to ethylene will initiate ripening. Ripening tomatoes produce ethylene at a moderate rate and co-storage or shipment with sensitive commodities, such as lettuce and cucumbers, should be avoided."

 

http://postharvest.ucdavis.edu/Produce/Pro...eg/tomato.shtml

 

"For å gjøre det enda mer komplisert, må vi nevne gassen etylen. Denne gassen produseres hele tida av levende grønnsaker og frukter og fungerer som et hormon. Høy konsentrasjon av etylen påskynder modningsforløpet og aldringsprosessene, slik at holdbarhetstiden reduseres. Noen planteprodukter som eple, pære, melon og tomat danner mye etylen, mens andre har liten produksjon. På den andre siden har de ulike produktene ulik følsomhet for etylen. Bladgrønnsaker, kålvekster, agurk og gulrot er spesielt følsomme. Man bør derfor aldri lagre følsomme produkter sammen med produkter som produserer mye etylen. Samlagring med epler gir bitre gulrøtter og agurker som gulner."

 

http://matportalen.no/artikler/2007/8/rikt..._frukt_og_gront

Endret av svinepelz
Lenke til kommentar
Hmm... Aldri hørt det. Kilde?

 

Det er en grunn til at det meste av frukt og grønt ikke oppbevares i kjøleskaptemperatur i matbutikkene :)

De tåler det nok, men det er en litt rar hype det der at vi skal stappe alt mulig inn i kjøleskapet.

Endret av Andreasfe
Lenke til kommentar

banan ligger også ute i butikkene ,

legg en banan i kjøleskapet og en ute , så ser du hva forkjellen blir,

ALT som dyttes inn i et kjøleskap får lengre holdbarhet..

"tomater tåler ikke kulde" , det er bare tull.. bruker 100kg grønnsaker i uka og alt går på kjøla..

du kan jo bare ta deg innom til grønnsaks grossistene , hvor ligger grønnsakene ? jo på kjølelager..

Lenke til kommentar

Banan og epler ligger alltid atskilt i en butikk. Alle butikker i Norge har denne ordningen.

 

Eple "syrer" ut et stoff som banan reagerer på. Derfor! ;)

 

Kan godt hende at det er slik med tomat og agurker også, hvem vet? Google det.

Lenke til kommentar

Mange butikker tilsetter gassen etyn (acetylen) for å fremskynde modningen. Og noen planter / grønnsaker skiller ut denne gassen elns. Husker ikke helt eksakt, men var noe i den duren. Kan slå opp i en bok jeg har hjemme, når jeg kommer hjem ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...