Gordion Skrevet 12. februar 2009 Del Skrevet 12. februar 2009 Tror dere at det kan være noe i dette? At det er årsaker som stikker dypere enn lønn og arbeidsforhold? De er tre ting som avgjør yrkesvalg slik jeg ser det. Interesse, lønn og arbeidsforhold. R94 la iallfall ikke opp til mange kokker slik jeg ser det, det var jo ytterst lite fokus på matlaging i skolen sammenlignet med mekaniske og realfag. Lenke til kommentar
NHO_Reiseliv Skrevet 12. februar 2009 Forfatter Del Skrevet 12. februar 2009 Tror dere at det kan være noe i dette? At det er årsaker som stikker dypere enn lønn og arbeidsforhold? De er tre ting som avgjør yrkesvalg slik jeg ser det. Interesse, lønn og arbeidsforhold. R94 la iallfall ikke opp til mange kokker slik jeg ser det, det var jo ytterst lite fokus på matlaging i skolen sammenlignet med mekaniske og realfag. Hei, Gordion! Oppsummeringen din rundt yrkesvalg er god. Utfordringen er at ungdommer i 15-16 års alderen veldig sjelden har alt dette klart for seg. Vi promoterer VG1 Restaurant- og matfag som en retning der du kan få "smakebiter" på 12 ulike yrker! R94 gjorde at en del av det matfaglige ble supplert med fellesfag som f.eks. matematikk og engelsk. Dette gir kompetanseheving i utdannelsen, men er kanskje ikke med på å øke rekrutteringen til faget. Med Kunnskapsløftet som kom i 2004, ble et nytt fag introdusert: Prosjekt til fordypning (PTF). Hhv 20 % og 30 % ila første og andre skoleår på videregående er satt til disposisjon for elevene der de kan fordype seg i faget de ønsker - dette kommer da i tillegg til "programfagene". På ungdomsskolenivå er faget Utdanningsvalg. Formålet med faget er: (tatt fra læreplanen): Utdanningsvalg skal bidra til å skape helhet og sammenheng i grunnopplæringen og knytte grunnskole og videregående opplæring bedre sammen. Å få prøve ut interesser og bli bevisst egne evner og anlegg kan bidra til at flere foretar mer kunnskapsbaserte valg av utdanning og yrke. Faget skal bidra til økt forståelse av arbeidslivets krav om kunnskap og kompetanse og bidra til å skape grunnlag for entreprenørskap. Som bransjeorgasnisasjon oppfordrer vi alle våre medlemsbedrifter til å bidra med samarbeid mellom næringsliv og skole; fagene Utdaningsvalg, Mat og helse pluss PTF gir muligheter til dette. (les mer på NHO Ung / Næringsliv i Skolen ) Hilsen Hilde, rådgiver NHO Reiseliv Lenke til kommentar
pizzafordi Skrevet 3. mars 2019 Del Skrevet 3. mars 2019 (endret) Oppdatering 2019? Endret 3. mars 2019 av pizzafordi Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå