Gå til innhold

Boikott av Norgesgruppen!


Anbefalte innlegg

Er prinsipielt ikke enig.

Norgesgruppen har faktisk lov og BØR få lov til å vise litt muskler forran giganten tine. Tine har stort sett historisk styrt mye av prisene her i landet, da bør de finne seg i at andre kan faktisk utkonkurrere dem.

 

Ikke noe problem her å drikke eller spise andre meieriprodukter.

 

Hvis det er Tine sin feil at meieriprodukter er så dyrt, hvorfor er da de andre merkene omtrent like dyre? Er dette også Tine sin feil? Er det Tine sin feil at matvarer koster omtrent dobbelt så mye i Norge som i Danmark? Er det Tine sin feil at et brød koster 30 kr nå? Eller at en kjip salatblanding på et par hundre gram koster 28 kr?

 

Det er kanskje på tide å spørre seg om det er sunt at hele dagligvarebransjen styres av 2-3 megabedrifter. Det er en grunn til at Reitan og Hagen er blant de aller rikeste i Norge, og det er ikke at de er innovative. De selger tross alt bare basisvarer som har blitt solgt over hele verden i hundrevis av år. De utvikler ingenting, skaper ingenting. Om de skaper arbeidsplasser kan også diskuteres. Jeg vil påstå at de kun skaper "McJobs".

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har noen andre lagt merke til at 0,5 liter sjokoladepudding på Rimi bare koster 2 kr mindre enn 1 liter? Hvem bestemmer denne prisen? Jeg kan aldri tenke meg at Tine finner på å prise sine egne produkter på en så latterlig måte.

 

En annen ting: Hvordan kan et selskap med omsetning på 42 milliarder ha en så amatørmessig hjemmeside som dette? Se fotografiet. Hvis de er så gjerrige og lite kvalitetsbevisste med resten av driften sin, er det ikke rart at de dumper kvalitetsprodusenter som Tine til fordel for egenproduserte drittvarer.

Endret av Spenol
Lenke til kommentar
Har noen andre lagt merke til at 0,5 liter sjokoladepudding på Rimi bare koster 2 kr mindre enn 1 liter?

 

Kan jo tenkes at literprisen for sjokkoladepudding er latterlig lav, slik at det er emalasje og slikt som gir mest utslag på prisen? Er f.eks 80% av prisen avskrivning på pakkemaskinen vil det ikke bli serlig forskjell om du skal pakke inn 1/2 eller 1 liter pudding.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891234
Ja det er rett at Tine har henteplikt over heile landet, men det bryr vel dei fleste her inne seg fint lite om. Dei hine produsentane skal ha eit so stort overskot som mogleg til eigarane sine, og vil difor berre hente i nærleiken av meieria sine.

Hvorfor har Tine henteplikt? Åja, nok en idiotordning for at landbruket skal slippe å forholde seg til virkeligheten.

Lenke til kommentar
Ja det er rett at Tine har henteplikt over heile landet, men det bryr vel dei fleste her inne seg fint lite om. Dei hine produsentane skal ha eit so stort overskot som mogleg til eigarane sine, og vil difor berre hente i nærleiken av meieria sine.

Hvorfor har Tine henteplikt? Åja, nok en idiotordning for at landbruket skal slippe å forholde seg til virkeligheten.

Er det ikke like greit at vi har et subsidiert og beskyttet landbruk, slik at vi slipper bønder som kutter svinger og utsetter andre for helserisiko når presset fra det frie markedet blir for stort? Det er ikke akkurat vanlig med slikt i Norge, men det er det i andre land. Er det ikke også greit at vi er selvforsynt med mat i tilfelle krig eller andre verdensomspennende kriser?

 

Ellers er jo matvarer fra utlandet stort sett bare smaksløs, utvannet dritt, så jeg ser ikke helt hensikten med å ødelegge det norske landbruket bare for å spare noen kroner når det resulterer i uspiselig mat. Siden jeg ikke er et gjerrig kapitalistsvin, har jeg ingen problemer med å betale det det koster. Jeg har dog problemer med å betale overpris for dårlig utvalg og dårlige varer av typen som Norgesgruppen helst ønsker å selge meg.

Lenke til kommentar

Her tar du kraftig feil. Ja, det frie markedet presser på bøndene for å levere volum etc, men det er opptil bonden selv å påse at det han produserer er i henhold til kvalitetskravene. Varen blir jo da også (forhåpentligvis) testet ved mottak.

Norge er ikke, og vil ikke kunne være selvforsynt med mat i tilfelle krig. Vi produserer verken ris, kjøtt, eller grønnsaker nok til å dekke matbehovet til alle innbyggerne innenfor landets grenser.

Det kunne gått hvis vi innførte 50-tallskost, som innebærer avvikling av ferdigretter og halvfabrikerte matvarer, men med dagens konsum vil det ikke være mulig.

 

Videre sier du at matvarer fra utlandet stort sett er smakløs og utvannet. Noe konkret du tenker på her? Norge har importkvoter på blant annet ost - som innebærer at god ost fra feks Frankrike og Tyskland kommer i annen rekke, etter kjipe guloster fra Norge.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891234
Er det ikke like greit at vi har et subsidiert og beskyttet landbruk, slik at vi slipper bønder som kutter svinger og utsetter andre for helserisiko når presset fra det frie markedet blir for stort?

Jøss, er bondemoralen så dårlig, at om vi ikke hiver penger etter dem, vil de forgifte oss alle sammen? Tryggest å hoste opp noen milliarder, ja.

 

Er det ikke også greit at vi er selvforsynt med mat i tilfelle krig eller andre verdensomspennende kriser?

Sant, hører finanskrisen medfører sult på New Zealand.

 

Ellers er jo matvarer fra utlandet stort sett bare smaksløs, utvannet dritt, så jeg ser ikke helt hensikten med å ødelegge det norske landbruket bare for å spare noen kroner når det resulterer i uspiselig mat. Siden jeg ikke er et gjerrig kapitalistsvin, har jeg ingen problemer med å betale det det koster.

Du er villig til å betale det det koster, men ikke så mye at det berger landbruket?

 

Jeg har dog problemer med å betale overpris for dårlig utvalg og dårlige varer av typen som Norgesgruppen helst ønsker å selge meg.

Prøv Jacob's.

Lenke til kommentar
Her tar du kraftig feil. Ja, det frie markedet presser på bøndene for å levere volum etc, men det er opptil bonden selv å påse at det han produserer er i henhold til kvalitetskravene. Varen blir jo da også (forhåpentligvis) testet ved mottak.

Det er jo bare til å se på drittland som Storbritannia, hvor det har brutt ut kugalskap flere ganger på grunn av optimalisering. Å male opp selvdødt storfe, inkludert hjerne, ryggrad og innvoller, og gi det som mat til storfe, er bare noe kapitalister kan finne på. Det var riktig nok få som døde som følge av dette, men det var ille for dem det gjaldt. Jeg vil enkelt og greit ikke ha det slik i Norge. Hvis freppere og andre gjerrigknarker vil spille russisk rulett får de heller flytte til et annet land.

 

Norge er ikke, og vil ikke kunne være selvforsynt med mat i tilfelle krig. Vi produserer verken ris, kjøtt, eller grønnsaker nok til å dekke matbehovet til alle innbyggerne innenfor landets grenser.

Hvor har du dette fra? Jeg tviler sterkt på at det stemmer. Om vi ikke hadde klart å produsere like mye mat - eller like stort utvalg av matsorter - er ikke viktig. Det viktige er at vi hadde overlevd.

 

Videre sier du at matvarer fra utlandet stort sett er smakløs og utvannet. Noe konkret du tenker på her? Norge har importkvoter på blant annet ost - som innebærer at god ost fra feks Frankrike og Tyskland kommer i annen rekke, etter kjipe guloster fra Norge.

Ja, jeg tenker på absolutt all frukt og alle grønnsaker som kommer fra Nederland. Smak f.eks. på jordbær fra Nederland, Belgia eller noen andre av u-landene i EU, og sammenlign med norske bær.

Lenke til kommentar
Jøss, er bondemoralen så dårlig, at om vi ikke hiver penger etter dem, vil de forgifte oss alle sammen? Tryggest å hoste opp noen milliarder, ja.

Det er dessverre slik mange mennesker reagerer når de blir desperate. Det er ingenting spesielt med bønder i denne sammenhengen.

 

Sant, hører finanskrisen medfører sult på New Zealand.

Sammenligner du Norge med et land som har sommer hele året?

 

Du er villig til å betale det det koster, men ikke så mye at det berger landbruket?

Jeg er villig til å både subsidiere norske bønder over skatteseddelen, og betale det de må ha for varene sine. Det jeg ikke er villig til er å betale overpris for avfallet til Norgesgruppen og lignende selskaper. Matvareprisene i Norge er kunstig høye, men merkelig nok tjener bøndene det samme som før. Hvor går pengene?

 

Prøv Jacob's.

Takk for tipset, men jeg tror jeg holder meg unna kjedene til Norgesgruppen.

Lenke til kommentar
Er det ikke like greit at vi har et subsidiert og beskyttet landbruk, slik at vi slipper bønder som kutter svinger og utsetter andre for helserisiko når presset fra det frie markedet blir for stort?

Nei, i utgangspunktet er det ikke det.

Det eneste subsidier gjør er at veldig mange betaler endel for at noe få skal få veldig mye.

Hadde vi fjernet landbrukssubsidiene kunne for det første pengene gått til noe helt annet enn små ineffektive landbruk og maten vår kunne heller blitt produsert i lavkost land med påfølgende lavere priser.

 

Subsider i seg selv er og forblir feil. Derimot kan man forfekte at subsider bidrar til spredt bosetting og selvforsyning av de viktigste varene.

Eneste er at hver og enkelt av oss betaler en stor pris for å gjøre det.

 

Ellers er jo matvarer fra utlandet stort sett bare smaksløs, utvannet dritt, så jeg ser ikke helt hensikten med å ødelegge det norske landbruket bare for å spare noen kroner når det resulterer i uspiselig mat.

Er det derfor det norske kjøkkende har stjernestatus i utlandet? :ph34r:

 

Siden jeg ikke er et gjerrig kapitalistsvin, har jeg ingen problemer med å betale det det koster. Jeg har dog problemer med å betale overpris for dårlig utvalg og dårlige varer av typen som Norgesgruppen helst ønsker å selge meg.

Hadde vi fjernet alle støtteordningene til norsk næringsmiddelsindustri hadde vi hatt et større utvalg til lavere priser.

Du hadde sluppet kjip first-price, og jeg hadde sluppet å betale for mye for min ost.

Lenke til kommentar
Er prinsipielt ikke enig.

Norgesgruppen har faktisk lov og BØR få lov til å vise litt muskler forran giganten tine. Tine har stort sett historisk styrt mye av prisene her i landet, da bør de finne seg i at andre kan faktisk utkonkurrere dem.

 

Ikke noe problem her å drikke eller spise andre meieriprodukter.

 

Hvis det er Tine sin feil at meieriprodukter er så dyrt, hvorfor er da de andre merkene omtrent like dyre? Er dette også Tine sin feil? Er det Tine sin feil at matvarer koster omtrent dobbelt så mye i Norge som i Danmark? Er det Tine sin feil at et brød koster 30 kr nå? Eller at en kjip salatblanding på et par hundre gram koster 28 kr?

 

Det er kanskje på tide å spørre seg om det er sunt at hele dagligvarebransjen styres av 2-3 megabedrifter. Det er en grunn til at Reitan og Hagen er blant de aller rikeste i Norge, og det er ikke at de er innovative. De selger tross alt bare basisvarer som har blitt solgt over hele verden i hundrevis av år. De utvikler ingenting, skaper ingenting. Om de skaper arbeidsplasser kan også diskuteres. Jeg vil påstå at de kun skaper "McJobs".

 

Norgesgruppen i seg selv og andre matvareaktører har desverre tjent seg styrtrike på å styre markedet, da sier det seg selv at det finnes en hel del prissamarbeid her for å få det til. Men at en aktør som tine som er forholdsvis stor, må tåle slikt som dette. Det er da opp til forbrukeren selv å være med å påvirke markedet.

 

Det vi trenger i dag er nok ikke en boikott av norgesgruppen, men politisk oppmerksomhet på matvareprisene og strengere krav til prissetting og avkastning for disse selskapene.

Lenke til kommentar
Du har tydeligvis gått på kroken og slukt både søkke og snøre ...

 

Mafiametodene er det de store butikk-kjedene som har stått for, kombinert med tårevåte øyne på Dagsrevyen over hvor fælt de har det her i Norge.

Da har tydeligvis også Konkurransetilsynet som har måtte ta aksjoner mot metodene til Tine også latt seg lure.
Hvis Tine presser butikk-kjedene, hvorfor er det kjedene og ikke Tine (dvs. bøndene) som stikker av med den store fortjenesten?
Fordi Tine er en inneffektiv fortidslevning.

 

Norske forbrukere må tåle dårligere utvalg, dårligere kvalitet og høyere priser bare for at Tine skal få viljen sin.

Lenke til kommentar
En annen ting: Hvordan kan et selskap med omsetning på 42 milliarder ha en så amatørmessig hjemmeside som dette? Se fotografiet. Hvis de er så gjerrige og lite kvalitetsbevisste med resten av driften sin, er det ikke rart at de dumper kvalitetsprodusenter som Tine til fordel for egenproduserte drittvarer.

De driver ikke nettbutikk der og siden er ikke laget for sluttbrukere.

 

Og du er klar over at det ikke er de som selv produserer sine egne brand, det gjøres samme sted som merkevarene. osten til brandet Firstprice lager for eksempel Tine. Mener du virkelig at Tine lager dritt?

Lenke til kommentar
Er det ikke like greit at vi har et subsidiert og beskyttet landbruk, slik at vi slipper bønder som kutter svinger og utsetter andre for helserisiko når presset fra det frie markedet blir for stort? Det er ikke akkurat vanlig med slikt i Norge, men det er det i andre land. Er det ikke også greit at vi er selvforsynt med mat i tilfelle krig eller andre verdensomspennende kriser?
Tine eller ikke Tine så importerer vi allerede 50% av det vi spiser. Og kvaliteten på mat produsert i Norge er på ingen måte bedre enn resten av Europa, tvert imot.
Ellers er jo matvarer fra utlandet stort sett bare smaksløs, utvannet dritt, så jeg ser ikke helt hensikten med å ødelegge det norske landbruket bare for å spare noen kroner når det resulterer i uspiselig mat.

At Norge skal være det eneste landet med gode matvarer må falle på sin egen urimelighet. Jeg har bodd i Frankrike og reduksjon i kvalitet og utvalg var virkelig stor ved flytting til Norge. Ja, det er mulig å finne dårlig mat i utlandet, men der er det reell konkurranse og masse å velge blandt. Har hørt monpolforkjempere komme med utsagn som "Har smakt EU-melka og den var ikke god." Da har de tydeligvis ikke fått med seg at det er konkurranse med en rekke merker og flere typer melk i EU. Selv med UHT kan man finne noe som er bedre enn ferskmelka til Tina.

Lenke til kommentar

Tror dette vil føre til dyrere priser på meieriprodukter hvis Norgesgruppen gjennomfører dette. Tine tjener veldig lite på melk, det er produkter som ost, yoghurt, juice etc som genererer inntekt. Hvis salget av slike produkter går ned vil inntektene stupe.

 

Tine bruker 100 % av overskuddet sitt på å betale melken til bøndene (bortsett fra hvis de trenger kapital til utvidelser og slike ting), dvs at hvis Tine taper penger taper bøndene penger, noe som igjen fører til dårligere tilbud til forbrukerne.

 

Det virker som at dere alle tror at Tine er et vanlig selskap. Jeg er ikke en ekspert på saken, men jeg har fått med meg litt. Hvis en liten nærbutikk utenfor allfarsvei skal gå til innkjøp av meieriprodukter, hvor tror du de går? Q-melk? Synnøve? De ville aldri vurdere å levere noe til en slik butikk, det er et enormt tapsprosjekt. Tine gjør det, de har leveringsplikt.

 

Hvis Q-melk har en dårlig måned, og sitter igjen med for mye melk, hva gjør de da? Kaster den? Nei, de selger den til Tine, uavhengig om Tine trenger den eller ikke, fordi de er låvpålagt til å gjøre det. Hva hvis de har for lite melk? De kjøper av Tine, som er lovpålagt å selge selv om de har brukt for melken selv.

 

Hva så med Synnøve Finden, som er et konkurrerende meieri? De tar ikke inn melk selv, de kjøper alt fra Tine. De har i tillegg i flere år betalt mindre enn det Tine krever for melken, uten at Tine kan slutte å levere av den grunn.

 

Til slutt, hva er alle disse mafiametodene dere snakker om? Hvis dere snakker om den ICA-saken (det var vel ICA?), så kan jeg opplyse om at den ikke er avgjort.

 

Jeg ser at dette innlegget får meg til å se ut som er frelst Tine-patriot, noe jeg ikke er, men jeg prøver bare å få fram en annen side av saken som det ser ut som mange av dere overser.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+891234

Foruten slagord om kapitalister, gjerrigknarker og Frp har Spenol to argumenter for subsidier: matsikkerhet og selvforsyning.

 

Skal selvforsyning være et argument for fortsatte norske subsidier, må Norge i dag være selvforsynt og en avvikling av subsidiene må medføre opphør (evt. massiv reduksjon) av selvforsyningen.

 

Er Norge selvforsynt pga. landbruket? Nei.

 

Målt på kaloribasis med dagens forbruksmønster var Norges selvforsyningsgrad av jordbruksprodukter 48 prosent i 1997.

https://www.diskusjon.no/index.php?act=atta...t&id=223464

 

Vil avvikling av subsidier fjerne selvforsyning? Nei. Erfaringer fra New Zealand viser at avvikling fra subsidier ikke medfører landbrukets død, tvert i mot har produksjonen og lønnsomheten økt. Spenol argumenterer for at at norsk mat er strålende, i så tilfelle burde det ikke være noe problem med fortsatt drift.

 

Er selvforsyning i noe tilfelle et godt argument for fortsatte landbrukssubsidier? Nei.

 

En krise der Norge isoleres er for det første totalt usannsynlig.

 

Gjeldende trusselvurdering forutsetter ikke en total forsyningsmessig isolasjon av Norge under kriser og krig. (...) Ut fra trusselsituasjonen og planforutsetningene forutsettes at normal handel med utlandet i stor grad opprettholdes og at de ulike aktørenes rutiner og infrastruktur skal fungere mest mulig normalt.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/re....html?id=191578

 

For det andre, uavhengig av landbruket Norge vil vi overleve pga. fisken.

Det er særlig energirike produkter som sukker, matkorn, grønnsaker og tropiske frukter som importeres. Dette målet på selvforsyning har begrenset treffsikkerhet i forhold til forsyningsevnen i en krisesituasjon. I en slik vurdering har også de betydelige fiskeressursene stor betydning. Når fisk inkluderes er Norge netto eksportør av matvarer.

 

For det tredje, dersom selvforsynthet er (det tåpelige) målet, bør landbruket legges opp for maksimal produksjon, gårder må slås sammen og produksjonen effektiviseres. Dette kan gjøres mer målrettet og billigere enn med dagens subsidieordning, dagens "forsikringspremie" er for høy.

 

Dermed gjenstår matsikkerheten.

 

Skal matsikkerheten være et godt argument for fortsatte norske subsidier, må fraværet av subsidier for det første øke risikoen for utrygg mat, for det andre må subsidier være den billigste måten å sørge for trygghet på.

 

I den forbindelse holder det selvsagt ikke å vise at folk blir syke av mat i det mer markedsorienterte Land X, ettersom det er uendelig antall andre faktorer som kommer inn i bildet - lokal kultur, klima, utforming av støtteordninger, etc. Det man må vise er at den konkrete avviklingen av subsidiene førte til mer sykdom. Da kan man f.eks. påvise at det ble en markant økning i sykdomstilfeller i de "desperate årene" etter avviklingen av New Zealands subsidier - lykke til!

 

Videre må man vise at å betale Y milliarder NOK til jordbruket, er en bedre måte å sikre mattrygghet enn å investere f.eks. 0,1Y i Mattilsynet og lignende systemer.

 

 

For øvrig: Hvorfor norsk mat er så dyr:

 

Både bonden, staten (moms) og foredlingsindustrien får mer enn butikken. Nå har Rimi Hagen lenge hevdet at han gjør Norge billigere, og han har til og med fått medhold for sin omstridte påstand i Markedsrådet. Tallenes klare tale tyder på det samme.
Lenke til kommentar
osten til brandet Firstprice lager for eksempel Tine. Mener du virkelig at Tine lager dritt?

Hvor har du fått denne informasjonen fra?

 

Jeg har vanskelig for å tro at Tine produserer en umerket ost av samme kvalitet som resten av produktlinjen sin, og selger den til halve prisen. Om de i det hele tatt produserer slike billigvarer, er det nok ispedd en god del planteolje og eventuelle andre fyllstoffer.

Lenke til kommentar
Om de i det hele tatt produserer slike billigvarer, er det nok ispedd en god del planteolje og eventuelle andre fyllstoffer.

Gikk og sjekket i kjøleskapet, ikke noe planteolje eller annet som man ikke finner i andre oster.

 

Skulle gjerne utsatt enkelte for en blindtest av meieriprodukter, tipper Tine da ikke hadde utmerket seg like mye.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...