Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Utviklingen av primær, sekundær og tærtier næringene i norge


Anbefalte innlegg

Holder på med et tverrfaglig geografiprosjekt. En av deloppgavene går ut på skrive meget korte sammendrag om utviklingen av disse tre næringene i norge. Det stiller seg slik at jeg ikke finner det lille stoffet i boka tilfredstillende nok til å vise læreren at jeg har gjort en ekstra innsats. Noen som kan si noen om utvilkingen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det blir færre og færre som jobber i primær- og sekundærnæringene i Norge, sakmtidig osm andelen som jobber i tertiærnæringene blir stadig større.

Uten at jeg er noen ekspert tror jeg dette har en ganske tett sammenheng med oljen og utviklingen av velferdsnasjonen. Norge ble pga oljen et så rikt land at det ikke var nødvendig med en like stor andel av befolkningen i primær- og sekundærnæringene. Mange av disse jobber nå i sekundærnæringene, og det de produktene de tidligere produserte blir nå i mye større grad importert.

 

Prisfallet i transport er også en faktor du bør ha med. Det er i dag billigere å fiske i Norge, sende fisken med båt til Kina, få den renset, filetert og pakket der, for så å sende den tilbake til Norge, enn det er å gjøre rensingen i Norge.

Lenke til kommentar

skal foresten ha med lokalisering av næringer og forandring i bosetting.

 

Her er teksten jeg har bestemt meg for å bruke. Noe å tilføye?

 

Utviklingen av primær, sekundær og tertiærnæringene i Norge

 

Det har vert en bemerkelsesverdig forandring i primær, sekundær og tertiærnæringene i Norge i senere århundre. Vi ser på statistikker at folk velger bort de tradisjonelle næringene.

 

Vi kan se på statistikken hvordan sysselsettingen har forandret seg innenfor næringene. I 1875 var primærnæringene de mest sysselsatte med omtrent 55 % av arbeidskraften. Sekundærnæringene lå på ca 18 % og tertiærnæringene på om lag 25 %. Hvis vis ser på utviklingen frem til 2005, så ligger tertiærnæringene på topp med 75 % etterfulgt av sekundær på omtrentlig 21 % og primær på rundt 4 %. Som tallene tilsier, er dette en dramatisk endring. De største endringene kom omtrent på 1950 tallet. Det er flere grunner til at vi har fått slik en forandring:

 

• Rasjonalisering av vareproduksjon ved bruk av maskiner og automatiserte arbeidsoperasjoner, med andre ord så har vi har nye teknologiske redskaper som tar over mye av arbeidet. Eksempler på dette er: oppdrettsanlegg, og gårdsbrukmaskiner som traktor og skurtresker. Derfor trengs det færre folk til primærnæringene

• Vi har også automatiserte maskiner som tar over bearbeidingen av råvarene fra primærnæringene, slik at vi trenger mindre arbeidskraft også i sekundærnæringene

• Vi ser blant annet også prisfall i f. eks transport, som gjør at det blir billigere å fiske fisk i Norge, sende den til Kina for rensking for så å sende den tilbake igjen, enn å renske den i Norge.

 

Konsekvensene av dette er at folk blir nødt til å gå over til produksjon av tjenester som er vanskelig å automatisere. Altså en oppgang i tertiærnæringene. Pga denne økningen i tertiærnæringene, blir mange nødt til å flytte fra gårdsbruk på landet, og inn i byene der tertiærnæringsvirksomhetene vanligvis finner sted.

Endret av jorgen_re
Lenke til kommentar

Ser greit ut det der. Hvis du ønsker å imponere litt ekstra ved å trekke noen tråder kan du nevne på slutten av siste avsnitt at denne utviklingen kan være katastrofal i en eventuell krisesituasjon. Si at dersom Norge skulle havne i en krig kan det gjøre import av råvarer vanskelig, og siden ca halvparten av maten vi spiser (har lest det et sted, husker ikke hvor) er importert vil dette være ille for Ola og Kari Nordmann

 

Du trenger ikke skrive mye, men det viser at du ser sammenhenger og kan tenke litt utenfor boksen ;)

Lenke til kommentar

Primærnæringer: Kapital-intensivt jorbruk, avansert maskineri som tar arbeidsplasser. Billigere transport, så det foregår mer import av råvarer.

 

Sekundærnæringer: Mer avansert maskineri. Informasjon og administrering viktigere. Enklere transport og kommunikasjon, så flere fabrikker har blitt flyttet til utlandet.

 

Tertiærnæringer: Typiske kvinneyrker er innenfor tertiærnæringen. Kvinnekampen foregikk på 60-tallet, og hvis du ser på grafer, så har andelen sysselsatte i tertiærnæringer eksplodert siden da.

 

Det er selfølgelig uendelig mye mer å ta hensyn til, men her har du en del viktige årsaker til hvorfor utviklingen har vært som den har vært.

Lenke til kommentar
  • 9 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...