Gå til innhold

Lyst på en utfordring? Jeg trenger fantasy.


Anbefalte innlegg

(Jeg har en lignende tråd om grøssere, men jeg vil helst ikke blande de.)

 

Det jeg er på jakt etter er en fantasybok. Det kan gjerne være en serie, men den må være langt bedre enn gjennomsnittet. Det meste kan godtas, men jeg har noen få kriterier som må oppfylles først.

 

* Glem alt av fantasy som er populært hos massene. Forgotten Realms, Dragonlance, Warhammer, The Prince of Nothing, Diablo, Warcraft, Wheel of Time og alt det er har jeg for lengt gått lei av.

 

* Navnene må være enkle å lese. Jeg begynte å lese Prince of Nothing, men han ramset opp så mange arabiske (?) navn som er så ukjente for meg at det bare ble et virvar av steder og folk jeg ikke kjente igjen fra en side til neste. Jeg foretrekker engelske navn, skjønt med et visst fantasy-preg. I Dragonlance blir Lauralanthalasa ofte forkortet Laurana og Kerianserey forkortes Kerian. Det gjør det mye enklere å vite hvem som er hvem.

 

* Det må være gjennomført. Mange ser ut til å skrive en historie og finne opp folk, steder og legender halveis i boken fordi de har skrevet seg inn i et hjørne. Jeg foretrekker at de vet alt om verdenen og historien før de begynner å skrive. Selvsagt er det veldig vanskelig å vite dette på forhånd, men man ser det ofte med at de konsekvent holder seg naturlige begrensninger. De kan ikke bare finne en glemt by midt i ødemarken for å ha noe å gjøre.

 

* De må ikke ha altfor enkle løsninger på problemene. I en Dragonlance-bok er heltene fanget i et tårn og er omringet av fiender. Det er ingen vei ut, og fiendene bryter seg inn om noen få minutter. Hva gjør man? Nei, har du sett. Glemte at trollmannen kan la dem fly ut av tårnet uskadd. Ops, sett slik. *sukk* I en Diablo-bok blir helten angrepet av en diger demon, men han tilintetgjør den ved å se stygt på den eller noe sånt tull.

 

* Heltene må ikke være udødelige. Altfor ofte kjemper de mot suverent overlegne odds, bare for å vinne i siste øyeblikk med flaks. Jeg foretrekker en bok der folk faktisk kan dø. Om folk ikke kan dø fjerner man spenningen, og fjerner man spenningen er det fint lite igjen.

 

* De må ikke prøve å redde verden. Om verden er så ustabil at den stadig er i ferd med å ødelegges begynner jeg å bli blaffen i den. La den bli ødelagt.

 

Språket kan gjerne være på engelsk. I read it and write it just as well as I read and write norwegian. ;)

 

Tar du utfordringen?

 

Edit: Begynte å lese noe av Shannara en gang i tiden, men hadde glemt boken fem minutter etter at den endelig var ferdig. Aner ikke hvilken bok det var, men det er ikke nøye. ;)

Endret av thecrow77
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Problematisk ettersom det aller meste av fantasy ser ut til å følge Monomyth teorien slavisk. Skulle til å foreslå Belgariad men den oppfyller ikke alle kravene. The Inheritance cycle er ikke så veldig bra skrevet men synes like fult det er en interesang bok men selv ikke den oppfyller det du søker.

Lenke til kommentar

Vel du tar bort en del men her er noen forslaf

Jeg liker fantasien til Modesitt. Recluce serien har 2 typer magi som oftest står mot hverandre, og de kaller de på den andre siden ofte demoner og slikt.

Spellsong cycle er en annen serie til Modesitt der sang er magi. Jeg kan ikke huske noen rare navn i noen av dem, siden det ikke er på jorda er det selvsgt ikke samme navn som du har her. Det finne med Recluce er at det er bøker fra forskjellige synsvinkler til forskjellige tider i historien der.

 

Du kan jo også lese de første 3-5 bøkene av Sword of Truth. I starten vet han ikke at han må redde verden, men er mer opptatt av å overleve alt som skjer.

 

Ena annen serie jeg synnes er bra av David Weber er serien om Bazhell

Oath of Swords

The War God's Own

Windrider's Oath

Lenke til kommentar

Takk for forslag. "Selvsagt" har jeg hørt om Eragon, så den dropper vi glatt. :p Neil Gaiman? Sandman er genial, selv om jeg liker Death bedre. Hadde ikke hatt noe imot en og annen fortelling basert hovedsaklig på en av de andre søkenene heller.

 

Sword of Truth høres av en eller annen grunn kjent ut, men kommer ikke på i farten hvor jeg har hørt det før. Skal undersøke nærmere, så takk for tips.

 

Scott Lynch, David Weber og Modesitt har jeg aldri hørt om, så takk for tips.! :D

Lenke til kommentar

Har du lest Robin Hobb eller Trudy Cananvan?

 

Trudy Cananvan sin Black Magician triology likte eg veldig godt. The Magician's Guild, Novice og High Lord.

 

Av Robin Hobb så er det spesielt The Farseer Triology og The Tawny Man triology eg likar. The Liveship Traders er ok, men syns ikkje denne nådde like høgt.

 

Magician's Guild på Wiki

Endret av archanios
Lenke til kommentar
Sword of Truth er skrive av Terry Goodkind, og det vart nyleg starta produksjon av ein TV-serie basert på bøkene, kalla «Legend of the Seeker», eller noko slikt. Ikkje min favoritt, men grei nok.

Det viste jeg ikke, tviler vel litt om jeg vil like den serien. Tenker det enten blir for kjedelig og urealistisk, eller for blodig eller følge bøkene veldig dårlig.

 

Jeg har likt en del bøker/serier som er litt kryssning mellom SF og fantasy.

Dragonriders of Pern av Anne McCaffrey. Genemanipulasjon for å få drager til å redde kolonien. Det er litt preg av redde verden fra thread, men det er sterkt varierende og avhengig av hvilke personer som er i bøkene og om det er i en periode thread faller. Ofte er personer med som hovedperson i en bok og er med i andre bøker, spesielt på den siste tiden der de fleste bøkene er fra.

 

Darkover serien av Marion Zimmer Bradley. Psykisk evner og våpen og hvordan reagerer de når de blir oppdaget av Terran empire.

 

En serie av John Ringo starter i There will be dragons med et utopisk samfunn der man har all den energien en trenger og mer. En slags arvtager til internet har gjort moderne våpen ubruklige. Når krigen starter er det tilbake til rustninger, pil & bue. Men til sjøs blir det seil hangarskip.

Lenke til kommentar
Sword of Truth er skrive av Terry Goodkind, og det vart nyleg starta produksjon av ein TV-serie basert på bøkene, kalla «Legend of the Seeker», eller noko slikt. Ikkje min favoritt, men grei nok.

Det viste jeg ikke, tviler vel litt om jeg vil like den serien. Tenker det enten blir for kjedelig og urealistisk, eller for blodig eller følge bøkene veldig dårlig.

Piloten kan ein få tak i via sider eg ikkje skal nemne ved namn. Eg vart ikkje veldig imponert av den, men her finn du ein litt lengre anmeldelse.
Lenke til kommentar

Det er kanskje populært hos massene, men His Dark Materials-trilogien er det beste jeg har lest av fantasy. Ikke tenk på at filmen suger, bøkene er beint fram fantastiske, og oppfyller samtlige av dine kriterier.

 

1: Navnene er stort sett helt vanlige og jordnære.

 

2: Universet er sammenhengende, komplekst, godt forklart og troverdig.

 

3: Problemene er mange, løsningene uforutsigbare. Temaene kan være forbausende såre og modne til å være fantasy, ja, til å være beregnet på ungdom i det hele tatt.

 

4: Heltene er alt annet enn udødelige.

 

5: Hva de prøver å redde finner de først ut etter hvert.

 

:)

Endret av Isbilen
Lenke til kommentar

Støtter Neil Gaiman, George R. R. Martin og Scott Lynch anbefalingene.

 

American Gods av Neil Gaiman spesielt, er en fantastisk bok. Scott Lynch er ganske fersk, men de to første bøkene hans likte jeg vanvittig godt. Herlig blanding av humor og drama.

 

Ellers må jeg anbefale Steven Erikson sine Malazan bøker. Har på følelsen av at du hadde likt den serien, basert på kravene dine. Første boka er ganske tung, men det er verdt slitet.

 

The Dark Tower serien av Stephen King er også en av de absolutt beste.

Lenke til kommentar

Tja... Jeg kan anbefale trilogien om Evv Lushon. En bok skrevet av en norsk forfatter, og en av de beste bokseriene jeg har lest. Handlingen foregår i Norge, mange mange år etter en tredje verdenskrig som utslettet nesten alt. Jeg gidder ikke å skrive masse om boken her, men copypaster en anmeldelse fra den første boken i serien, Lushons Plater.

 

I en fantastisk framtidsroman fabler Bull-Hansen om en framtidens Europa. Oslo har blitt til ruinbyen Osh Lo, der de gjennlevende menneskene har blitt kannibaler for å klare å overleve. Hovedpersonen i boka, Evv Lushon, er nattjeger. Nattjegerne er nedarvinger av genmanipulerte sodater. Soldater som sloss og døde under 3. verdenskrig, den krigen som brøt ut i 2053. Den krigen som la hele verden øde, og gjorde sola om til et brennende øye. Evv lever under jorden, som slaver for menneskerasen reiperne. Etter en stund forstår han at reipersamfunnet ikke er noe å leve under, så han flykter. Han må finne Sivv Lashon. På sin jakt etter Sivv Lashon finner Evv mye som et naivt sinn som hans ikke burde ha opplevd. Han havner i et nattjegersamfunn hvor menneskene er underlegne, mennene blir drept og kvinnene tas opp som slaver. Når han drar fra nattjegerne, har han med seg en blind kvinne på veien. Hun vet nemlig veien til Sivv Lashon. Hun kan redde dem. Dette fører til en reise på liv og død, med stor innlevelse og ekstreme litterære bilder. Så gjennomført bra, skremmende og realistisk som Bull-Hansen har skrevet her, er det en stund siden jeg har sett...

 

For å forklare litt om denne anmeldelsen:

Evv Lushon er som sagt en nedarving fra en av de mange genmanipulerte soldatene. Han er litt ulv og litt menneske.

Sola ble ikke brennende fordi menneskene gjorde noe med den, men fordi atmosfæren ble ødelagt.

Sivv Lashon: Sivilasjon. Kan bli misforstått som navnet på en person.

 

 

Jeg kan virkelig anbefale denne boken. Det jeg ble mest overrasket av, var hvordan alt høres helt logisk ut, og kan veldig lett forestilles seg. Det er ingenting som man leser, og så tenker "Det kunne aldri ha gått ann... Så teit!". Boken skildrer også Rasisme, religionsforfølgelse og frykten for det ukjente på en helt ny måte. Jeg kan med letthet si at jeg aldri har blitt så tilknyttet personer i en bok før (og jeg har lest MANGE bøker), og følt så mye hat mot andre personer og grupper.

Lushons plater er den første boken i serien, og også den beste. Den neste heter Anubis, og den siste Evercity. Alle sammen er fantastiske bøker som jeg i alle fall ikke klarte å legge vekk. Leste hele Lushons Plater gjennom i ett strekk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...