Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

påvirkning fra gravitasjon


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Da tror jeg først og fremst vi trenger en rettesnor på hva du mener med begrepet "materie" og "rommet".

Med materie - mener du f.eks. påvirkning på lys også? Og med rommet - mener du hele universet eller vårt solsystem eller vår galakse.

"Materie" er så mangt, og det er "rommet" også.

Skal det tas høyde for sorte hull, skal du ta høyde for begrepet antimaterie?

Endret av Rayline TWB
Lenke til kommentar

Ok, da får vi starte.

 

Først må man forstå hva gravitasjon er. Gravitasjon er en tiltrekkende kraft mellom objekter med masse. Her på jorden vil dette foregå slik at alle objekter med masse vil bli trukket inn mot senter av jorden.

Ute i rommet blir det litt kinkigere å forstå slike ting, fordi vi her på jorden så tydelig kan forstå at gravitasjon er noe som virker "nedover".

I rommet er begrepet nedover ikke mulig å forholde seg til. Det er da man må forstå at gravitsjon er krefter mellom objekter uavhengig av hva som er nedover eller ikke.

 

NB! Det blir litt EDITs av det her, men det får gå. Blir mye å skrive.

 

Man er jo kjent med at f.eks. er gravitasjonen på månen ca. 1/6 del av gravitasjonen på jorden. Dette oppstår jo ikke fordi vi veier mindre på månen (altså at vår masse er mindre på månen), men av at månens masse er mindre enn jordens - derfor vil vi oppleve mindre gravitasjon der.

 

På samme måte blir det gravitasjon som holder f.eks. planeter på plass i sirkulær (noe forenklet) bane rundt solen også. Den sirkulære ferden rundt solen kan kun foregå fordi planetene blir utsatt for en gravitasjonskraft fra solen som drar de innover mot solen. Viktig å forstå at denne gravitasjonskraften ikke er så stor at solsystemet kollapser og alle planetene dras innover mot solen. Dette er regulert av masseforskjellene mellom solen og de respektive planetene og deres innbyrdes masser.

 

Hvis det ikke var for at jorden utøvde gravitasjon på månens masse ville jo månen ha beveget seg i en rett linje forbi jorden. F.eks. er det slik asteroider holdes fanget av en planets gravitasjonsfelt. Ringene i Saturn er et godt eksempel på dette.

 

Lys er partikler med masse på lik linje med andre objekter med masse. Saken er bare at vi opplever ikke lys som å ha noen masse fordi vi er så oppfostret med at ting som har masse faller ned mot jordens kjerne.

Lys i rommet vil pga. sin partikkelmasse bli utsatt for gravitasjon fra objekter i nærheten. Av denne grunn kan lys dreies (altså ikke-lineær bevegelse). Hvis lyspartikler utsettes for stor gravitasjonskraft fra et objekt i rommet med stor masse, vil lyset dreies mot dette objektet.

 

EDIT: Henger du med enda?

OK anter at du henger med, så her er fortsettelsen:

 

Å forklare sorte hull kan enten gjøres intrikat og omstendelig, eller man kan prøve å forklare det på en litt forenklet måte, så jeg tar den forenklete måten:

Sorte hull kan dannes av flere årsaker, men en akseptert teori er at en planets/stjernes/objekts masse er blitt så stor at den har blitt til et svært lite objekt med meget stor masse (gjerne vekt hvis det er enklere å forstå). Kan gjerne se for seg et knappenålshode som veier 10 tonn - helt absurd å se det for seg men....

Dette objektet som har så stor masse vil selvfølgelig kunne utføre skikkelig gravitasjonstrekk på andre objekter med masse. Alle objekter med mindre masse og som er i nærheten av det lille objektet med så stor masse vil bli trukket inn mot dette objektets kjerne. Dette vil karakteriseres som et sort hull fordi gravitasjonskraften er så stor at det virker som at alle andre objekter med masse vil forsvinne i et hull. Lys vil også dreies inn mot dette hullet. Objektet som utgjør det "sorte hullet" vil trekke til seg objekter med masse, og vil således selv få en større og større masse, og vil således over tid utøve stadig sterkere gravitasjonskraft på objekter i nærheten.

 

Sånn - er det mer du tenker på?

Endret av Rayline TWB
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...