Gå til innhold

RAID for dummies og viderekommende


Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Kjøpte nettopp inn 4x 2TB Hitachi sata disker for bruk i raid5 løsning.

 

Satte opp arrayet med 128k stripe size med ICH10R intel raid (onboard raid) (formatert med 4096 size)

 

 

Er det normalt å få rundt 26MB\s write speed til arrayet? (overførte 1GB fil fra et annet array (raid0) på samma kontroller til raid5 arrayet)

 

 

angående defragmentering av et raid5 array, hva er ståa der?

Endret av zandzpider
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Heisann!

 

Kjøpte nettopp inn 4x 2TB Hitachi sata disker for bruk i raid5 løsning.

 

Satte opp arrayet med 128k stripe size med ICH10R intel raid (onboard raid) (formatert med 4096 size)

 

 

Er det normalt å få rundt 26MB\s write speed til arrayet? (overførte 1GB fil fra et annet array (raid0) på samma kontroller til raid5 arrayet)

 

 

angående defragmentering av et raid5 array, hva er ståa der?

 

Ser ut som du har glermt å aktivere "write back"  på arrayet ditt :)

 

 

 

 

 

Dette gjøres i Matrix softwareen til kontrolleren. (Ich9 eller 10). Har du det ikkje, så er det bare å laste det ned. Google er din slave :p

 

 

Lenke til kommentar

med writeback så ligger jeg på 114MB/s steady write, det hjalp KRAFTIG... MEN, burde jeg ikke ta ha UPS eller lignende? :p hva skjer om maskina mi crasher / strømbrudd ved filkopiering?

 

 

 

og har noen noe endelig svar på defragmentering av et raid5 array? :p lest mye ja og nei på nettet gitt >.<

 

Jeg gidder aldri å defragmentere arrayene mine iallefall. Ytelsen er så bra hos meg at jeg ikkje har vurdert det et sekund engang. Om et av mine array på serveren eller hovedmaskinen ikkje klarer gigabit hastighet, så er det ikkje defrag som står først på planen  ;)

 

 

 

Lenke til kommentar
Ser det nevnes WD Green disker her. Jeg kjører forøvrig 5-6 WD Green disker, og har ikke merket noe tull :)

Jeg puttet 4 stk WD Green (EARS) i et RAID-Z (RAID5 på ZFS, FreeBSD) tidligere i år og fikk fantastiske 8 MB/s sekvensiell ytelse. ZFS skal i prinsippet være veldig simpelt å sette opp (bortsett fra kernel-tweaking), så jeg ble litt forundret over den katastrofale ytelse. Hver for seg kunne jeg måle diskene på ca 80 MB/s, og hvis jeg brukte dem samtidig (men ikke i RAID) fikk jeg makset PCI-bussen (133 MB/s). Så for intelligente filsystemer slik som ZFS er emuleringen og juksingen på EARS-diskene helt katastrofal.

Jeg gadd ikke å prøve mdadm med et litt simplere filsystem siden jeg tross alt ville ha ZFS, så diskene ble returnert etter fem dager.

 

Så jeg har et lite ønske om at folk dropper de sleipe EARS-diskene fra WD. WD ser sitt snitt til å senke produksjonskostnaden ved å øke sektorstørrelsen (i og for seg helt greit), for deretter å lure inn XP-støtte med diverse ekle emuleringer, manipulasjoner osv for å ikke tape noen kroner på de som kjører XP rundt om kring. Og hvis man kommer og klager på RAID-ytelsen henviser de meg med én gang til de svindyre Enterprise-diskene sine.

 

Edit: Og ikke synes jeg de var spesielt kjølige de få dagene de stod i serveren heller. Enkelte ganger ble de nærmere 50-60 grader, til tross for at de stod montert i 5,25" brønn. Det virker faktisk som om systemdisken min (Samsung F1, 7200rpm) er kjøligere.

Endret av endrebjo
Lenke til kommentar

Jeg har lyst til å spørre igjen, finnes det en duganes software raid5-løsning til windows-plattformen?

 

AtW

 

Hva er vitsen med det da? Litt fakeraid er vel like greitt?

 

 

 

 

 

Det bruker iallefall jeg på noen array. Rocketraid 2300 raid-5. Funker og klarer litt over gigabit hastighet. 

 

 

Lenke til kommentar

Hva er vitsen med det da? Litt fakeraid er vel like greitt?

 

 

Det bruker iallefall jeg på noen array. Rocketraid 2300 raid-5. Funker og klarer litt over gigabit hastighet.

 

 

 

Stjeler tråden for jeg ble litt interessert i 2300 etter at du nevnte dette, så jeg surfet etter noen reviews. Ser at de klarte litt over hundre med raid 5 fire disker (skriv), les i mye større hastigheter. Det "artige" var at degradert skriv bare var noen mb lavere.

 

Så noen spørsmål:

 

Spm 1 dersom jeg shopper et slikt kort, og kortet går til h.. -> Må jeg da ha identisk kort for å redde raidet/dataene? Eller kjører de samme "mal" slik at jeg da ev. kan kjøpe et nyere rocketraid og det vil finne mitt gamle raid?

 

Spm 2 I og med at det er fakeraid, så vil det jo bruke cpu kraft - Min server kjører på en gammel singelcore amd 3500+ prosessor. Vil den klare å produsere "greie" nok skrivehastigheter i raid 5? (med greie så mener jeg 50mb og oppover).

 

Har tidligere kjørt med windows software raid 5 - liker tanken på at krasjer systemet er det bare å plugge diskene i nye maskinen så fungerer det som en drøm. Ulempen var jo som de fleste har merket en kriminell lav raid 5 skrive ytelse.

 

Lurer også på om jeg bare skal ta kostnaden og hoppe rett opp i øvre divisjon med en gang og få meg en kontroller med onboard cpu. Så litt på 5405 som har fått greie reviews.

 

Spm 3 Hva er det rimligste/det som gir mest for pengene "ekte" raidkortet som vil gi grei ytelse i raid 5?

Lenke til kommentar

kpolberg: Til sammenligning peaker jeg på 4-500 MB/s på mitt Software-RAID hvor diskene er fordelt over 2 PCI-X billigkort + HKets SATA-porter :)

 

Nytter ikke med uberfett kort om det er båndbredden som blir problemet uansett, med fordelingen jeg nå bruker fordeles båndbredden over 3 forskjellige busser.

 

Du snakker vel ikke om raid 5 her eller?

Lenke til kommentar

Jo, glemte å nevne det gitt :blush:

Kjører 2X RAID5 med henholdsvis 5 og 6 disker på denne maskinen.

 

Stabilt er det og :)

 

up 367 days, 3:48, 1 user, load average: 0.11, 0.33, 0.67

 

Klarer du å skrive så fort til raid 5 med softwareløsning? Eller er det les hastighet? Er uansett mektig imponert.

Regner med det er noe linux dill-dall du benytter da. Selv har jeg en server 2003, og det er desverre ikke aktuelt for meg å skifte OS og lære meg noe nytt. Tid er penger, og da er det "billigere" å shoppe et kort å putte inn.

 

Et spørsmål til -> Windows softwareraid 5 "suger" - det er faktum, men vil det fungere dersom jeg putter inn en overklokket i7 ? Ikke det at jeg har tenkt å gjøre det, bare lurer på om det er cpu kraften eller andre forhold som gjør at raidet til windows skriver så vanvittig sent.

Lenke til kommentar

Windows software raid suger ikkje i ytelse iallefall. Alt kommer jo ann på hva slags kontroller og båndbredde diskene eller ssdene er koblet til. Man får jo ikkje mere ytelse enn diskene eller ssdene klarer. Windows software raid bruker jeg ikkje fordi jeg liker å ha ting som kan bootes. 

 

 

 

 

Nå skal det jo sies at jeg bruker "linux" software raid i noen array på serveren min da. Dette er da raidZ med ext4 filsystem. 

 

Er vel blitt litt "poppiss" å si at windows software raid suger og at linux software raid er konge. Derfor er det mange som tror at windows software raid er dårligere enn det faktisk er.

 

 

 

Jo, glemte å nevne det gitt  :blush:

Kjører 2X RAID5 med henholdsvis 5 og 6 disker på denne maskinen.

 

Stabilt er det og :)

 

up 367 days,  3:48,  1 user,  load average: 0.11, 0.33, 0.67

Med så lite load på serveren beviser jo ikkje at det er stabilt :p Det er jo som idle å regene :tease:  

 

 

 

Lenke til kommentar

Det at windows software raid "suger" er desverre av egen erfaring. Det var skriv hastigheten som var kriminell lav, les var helt akseptabel. Det var derfor jeg lurte på om det var cpu kraft (jeg har en 3500+ amd) som var synderen.

 

Kontrolleren diskene stod på var onboard SATA på et HK som er like gammelt som prosessoren.

 

Så du mener at dersom jeg kjøper meg ny server innmat, med dagens "kvalitet", så vil windows raidet (raid 5) fungere bra? Da er det jo for meg et godt alternativ. får mye god hardware for samme pris som et ekte raid kort.

Lenke til kommentar

Nei, men dersom du bare skal gå på gulvet kan et tregulv være vell så bra som marmor :-P

 

For meg så er skriving til raid 5 med hastighet på 50mb og oppover godt nok, les 100mb og oppover. Jeg trenger ikke 850 mb skriv til raid 5 (eller hva du nå klarer med de kortene dine).

 

Så hvis jeg klarer dette minstekravet med minimal investering så er jeg fornøyd. Må jeg bla opp noen tusenlapper for et dediktert raid kort, så er det greit også, men jeg kjøper ikke noe dyrt stæsj bare fordi det er bra dersom jeg klarer meg med noe simplere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...