Gå til innhold

Er en dress en dress?


Anbefalte innlegg

Hva er det som skiller en god dress fra en dårlig dress? Hva kjennetegner en bra dress? Noen tommelfingerregler her?

 

Jeg ser jo at noen dresser er dobbeltspent, noen har pinstriping, noen har 2 knapper, andre har 3, noen brukes med vest inni, noen har breiere skuldre og jakkeslag.

 

Bare lurer, for meg er en dress en dress (noe som kanskje har med at jeg bruker dress 2-3 ganger i året), men kommer nok til å gå i dress ganske ofte når jeg er ferdig med utdannelsen og det kunne derfor vært greit å vite.

 

Finnes det noe bra lesestoff om slikt? Vil ikke drite meg ut liksom. ^^

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mitt tips er å ikke gå for de billigste dressene. Styr unna Dressmann, KappAhl og H&M etc. Gå heller i en ekte herreklærforretning, der vil du få all den hjelp du trenger så du ikke driter deg ut :) 5000,- og oppover vil garantert gi deg en god dress, men du kan selvfølgelig finne rimeligere varianter.

 

Noen faglitteratur på dette området har jeg aldri sett. Det finnes sikkert noe på biblioteket, men dette er antakelig utdatert. Mulig det finnes noe på Narvesen?

 

Når du først er i butikken, prøv å få kontakt med den eldste selgeren. Unge selgere kan også være flinke, men de gamle er eldst, som det heter :)

 

Hvordan dressen skal se ut må du selv bestemme. Personlig liker jeg jakker med tre eller flere knapper, da to knapper ofte gir en lav (lang) 'utringning', og ser litt 80-talls ut. Det samme gjelder dobbeltspente (unntak finnes selvfølgelig).

 

Jeg synes også at en vest er veldig viktig, så jeg vil anbefale deg å hvertfall spørre om å prøve en matchende vest for å se om du liker dette selv.

 

En ting til slutt: Vær helt sikker på at du liker dressen. Den skal føles godt på og du skal like å se deg selv i den. Ikke bry deg om hva selgeren sier dersom du ikke er enig.

Jeg har selv et par bomkjøp hjemme i skapet etter å ha hørt på selgere som hardnakket har påstått at "den var kjempefin på deg", mens jeg egentlig ikke har vært like sikker selv.

 

Lykke til!

Lenke til kommentar

En dress er så visst ikke bare en dress!

 

Selv om det viktigste er at brukeren føler seg vel i plagget og er fornøyd, er det noen "regler" som kan med fordel følges.

 

Den aller viktigste regelen er at dressen må passe. Her synder mange! Når en har dressjakken på og èn knapp er igjen, skal man kunne få en knyttet neve mellom jakken og kroppen. Lengden på jakken bør være slik at nederste kant rekker til langfingers ytterste ledd. Ermene skal være 1-2 cm kortere enn skjorten, som skal vise. Buksene skal sitte fint rundt hoftene, og det skal være pass til ca to fingre mellom linning og kropp. Lengden skal være ca en fingrertykkelse fra buksekant til gulvet.

 

Jakken kan ha enkel eller dobbelspent, en eller to spiltter bak. Jakken kan ha en, to eller tre knapper, men ikke fler, det blir fort for "fancy". Er jakken dobbelspent, skal den alltid ha to splitter bak, og brede jakkeslag, med "haitenner". I Tyskland er det ofte ingen splitt bak.

 

Etter at enkeltspent har vært populært i en årrekke, er nå dobbeltspente på vei inn igjen. Vest kan brukes til begge typer, men er mest vanlig til dobbelspente. En står fritt til å velge den dresstypen en selv liker, men enkelt- eller dobbelt har en tendens til å fremheve ulike kroppstrekk, og bør velges også med tanke på at bæreren skal se finest mulig ut. Enkeltspenn virker slankende, tre knapper får en til å virke høyere, osv.

 

Buksene kan være med eller uten legg i livet, med eller uten oppbrett, men det vanligste i vår tid er det vanligst uten legg (flatfront) og ikke oppbrett.

 

Den første dressen en kjøper seg bør være nøytral, mørk grå (koks). Det er en farge som er anvendelig til mange anledninger, og en kan dresse seg "opp eller ned" ved valg av skjorte og slips. Dress to og tre bør være en sort, så en lysere dress. En kan velge striper, som er klassisk brittisk og som passer i alle anledninger. En må tenke til hva en skal brule dressen til, da det vil være med å avgjøre stofftykkelse og event mønster.

 

Det er riktig at en bør unngå de aller billigste dressene, men la deg ikke lure til å tro at dressen er god fordi om den er dyr, eller har et populært navn. To merker kan være spydd ut av samme maskin, og det er ikke mulig å se forskjell. En ser dressens kvalitet på stoffet, snittet og detaljene. Ofte er det letterer å se detaljer på buksene, siden jakken ofte er foret og slik skjuler selve arbeidet.

 

I Norge har vi ingen distinkt dresstil, men vi henter mye fra tysk kleskode. Det er også mange italienske merker av høy kvalitet. Disse dressene er ofte elegante og forseggjorte, og hvis en styrer unna de aller billigste (og det dyreste) vil en ofte få valuta for pengene.

 

Dessverre er det slik at mange selgere er mest interessert i å selge og ikke hvordan kunden blir seende ut, og en må ikke stole blindt på de råd en får. Ofte er velrennomerte butikker kjent nettopp for sitt rennome, og at de gir gode råd.

 

Angående litteratur har jeg lært mye av Bernhard Roetzels "En gentleman" som kom på norsk i 2000. Der står det meste av det en trenger å vite om klassisk herremote, men med mest vekt på brittisk kleskode. Det er også en rekke flere steder en kan lese om herreklær på nettet, for eksempel på hjemmesiden til Thomas Mahon, der en vil finne mange lenker til andre sider. En grei nettbutikk er forresten ctshirts.co.uk, der spesielt skjortene er av grei kvalitet.

 

Håper dette var litt inspirasjon for noen.

Dag

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Min første tommelfinger regel er: Skal du investere i en god dress, så få den tilpasset til kroppen din av en skredder. De fleste dressutsalg har tilgang på/eller egen skredder som gjør dette.

 

Stoffet i en dress kan variere, enten er den i ull, bomull, polyester eller annet. Jeg foretrekker enten rene ulldresser, eller en kombinasjon av polyester og bomull. Rene bomullsdresser misliker jeg fordi de oftest er veldig tynne og slingrete. Du vil med andre ord ha et tjukt materiale, gjerne skal dressen være litt tung.

 

Dressen bør være innsvinget i designet. Du vil se at billige dresser oftest er rettskårne, så samme hvor en skredder syr dem inn, vil de fortsatt være rette. Derfor bør du satse på split i ryggen, eller tredelt. Menn er ikke rette stolper av natur, vi har kurver vi også, akkurat som damer. Når du lar en dressjakke gå inn på ditt slankeste punkt rundt magen, blir det meget sexy.

 

Noen har den instillingen til dress at den skal flagre rundt kroppen som et løst telt, gjerne fordi disse personene bruker sportsklær og joggebukser til dagligdags. Sånn skal man ikke tenke når man bruker dress. En dress er et klassisk plagg som har gjennomgått veldig LITE utvikling de siste hundre årene. Det er et av de mest perfekte designene som finnes, og det er lite motedesignere kan gjøre for å forbedre patenten, annet enn å eksrimentere med forskjellige stoffer.

Lenke til kommentar

Jeg er enig i at ullstoffer for det meste er å velge. De er best kvalietet, mest behagelig, finest å se på og krøller minst. Men det finnes en rekke kvaliteter i bomull som er bra, for eksempel føyel.

 

Rene bomullsdresser krøller fælt, og vil ofte se ustelte ut etter kort tid. Lin er egentlig det eneste stoff som kan være krøllet. Så er det en rekke blandinger av ull og lin, eller ull og silke som også er fine. Det kommer egentlig an på hvilke formål en kjøper dressen til. Men som sagt, ull er best. Og mest formelt.

 

Jeg er enig med deg at syntetiske stoffer så langt som mulig bør unngås.

 

Angående størrelse, så er det ofte fint med en litt videre fritidsdress enn en som er ment til formell formål. En skredder, i den grad det finnes slike i Norge, vil kunne justere en dress som er litt feil i størrelsen. I så fall bør en få referanser, selv har jeg vært uhelødig og overlatt klær til personer som tydelig ikke har hatt nok peiling.

Lenke til kommentar

Wow, takk for meget bra svar! Skal handle meg ny dress til våren, og det skal være en "festdress" til nyttår etc. Hvilke merker/butikker anbefales i 5000-kronersklassen?

 

Likte denne fra ToS:

http://www.tigerofswedenshop.com/products/detail/1_8_333_464

Vet ikke helt o jeg liker at det er èn knapp, men har jo ikke sett den "live" da. ;)

Endret av Mr. Bojangles
Lenke til kommentar

Tiger er veldig "moderne" og tidstypiske i snitt, og vil fort oppleves som umoderne. Hvis du tenker å kjøpe en dress til ca 5000,- og bruke den kun noen ganger i året, blir dressen dyr ifht hvor mange ganger du får brukt den.

 

Det er vanskelig å anbefale ett merke, men ofte svarer det seg å ligge unna de billige kjedebutikkene.

 

Hva du kler, avhenger av figuren din. Generelt kan en si at en atletisk mann, kan gå med hvilken dress som helst!

 

Dobbeltspent øker volumet ditt, og du må være varsom med å velge en slik dress om du er for fyldig. Er du tynn, vil en slik dress gi mer størrelse.

 

En dress med tre knapper "forlenger" overkroppen, og gir inntrykk av at du er høyere enn du er. To knapper, og én kanpp, gir inntrykk av å "slanke" dressbæreren. Bukser med oppbrett gjør at du virker lavere enn du er.

 

Rundt 5000 kan du få fine dresser fra Boss, Corneliani og Pal Zileri. På salg kan du gjøre kupp, og få klassiske og tidløse plagg til halve prisen. Det danske merket Sand har en stil som passer mange i Norge; elegant og forseggjort, uten at det blir for stivt. Men til syvende og sist er det hvordan dressen ser ut på deg som avgjør.

 

Går du opp ett par tusenlapper, får du en dress du kan ha i mange år. De store dressmerkene har ulike pris- og kvalitetskategorier, og her som ofte ellers får en mer om en spytter i mer. Men selvfølgelig ikke uten unntak. Armani er etter mitt syn overpriset, for eksempel.

 

Èn-knapps er ikke så ofte å se, hvis du da ikke drar til London og kjøper en hos Huntsman. Da må du punge ut, men så trenger du aldri være redd for å ikke være velkledd! Der venter de med å sette i knapp og sy knappehull til kunden har prøvd dressen - slik vet du at den passer helt!

 

Ta deg litt tid og gå og kikk. Spør i butikker som har ord på seg for å selge kvalitet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En dress er ikke en dress.

Jeg har vel 4 dresser og alle er forskjellige.

Bruker stort sett bare to av dem da fordi den passer best.

Det kommer ann på settingen hvilken av dem jeg bruker.

Den ene er litt mere "trendy" med "slimfit" jakke osv de andre er mere tradisjonell dobbeltspent ol.

Men jeg har prøvd mange forskjellige dresser så hvis du skal kjøpe en ikke bare gå rett inn på dress mann å kjøp den billigeste du finner!

Lenke til kommentar

4 innlegg er fjernet fra diskusjonen. Dette fordi diskusjon rundt hvorvidt man ønsker å gå med dress på juleball eller ikke - ikke er diskusjonstema.

 

Reaksjoner på moderering taes på PM, ikke i tråden.

Endret av TSP
Lenke til kommentar

Jeg har ikke helt peiling på Dress osv, men skal kjøpe meg en snart.

 

Hva er forskjell på enkel og dobbelspent?

 

Hva vil være smart å tenke på for en som er høy (1,87) og forholdsvis normal i vekt (83)?

Personlig tenkte jeg å prøve å ikke se høyere ut en jeg er, og gjerne ikke tykkere heller.

 

Ser Ricco Vero har en del dresser som jeg personlig liker "looken" på.

Endret av Robinvi
Lenke til kommentar

Hvis du er høy og ganske slank kan du bruke hvilken dress du vil og føler deg vel i. Gå i en forretning og prøv de ulike typene og se hva du føler er fin på deg. Ta deg tid. Spør betjeningen, men ikke la deg lure. Noen er mest opptatt av å selge og ikke at kunden skal bli fornøyd.

 

Det er ofte bedre å velge en litt tradisjonell dress som du kan ha lenge, enn en fancy som du fort blir lei og som er ute neste sesong.

 

Jeg kjenner ikke Ricco Vero særlig inngående, men synes de ser litt "hard" ut i snittet og kan se litt billige ut. Men liker du dem, så er alt bra. Smaken din avgjør.

 

Skjorter kan du kjøpe på nettbutikk fra England. Der er de av uovertruffen kvalitet, fantastisk utvalg, og så billige at du skjønner vi betaler for mye her i landet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...