Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Kraftig prisøkning på hardware/elektronikk i Norge


Anbefalte innlegg

Jeg tror vi kan se for oss relativt kraftige prisøkninger framover.

 

Prisen på japanske yen har økt med hele 66% i kroner siden i sommer. Sony har varslet en økning i sine priser fra januar.

 

Euro har økt med 25% siden mai, dollar har økt med nærmere 40% siden juli.

 

Jeg kan tenke meg at alle leddene (produsent, importør, butikk etc.) er villig til å klare seg med mindre avanse i krisetider med lavere etterspørsel, så like store økninger som valutakursen blir det nok ikke, men man vil nok merke det ganske klart.

Endret av kilik
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg jobber hos en distributør, og vi har merket økninger på mellom 15 og 25% på mange av våre store produsenter. I noen tilfeller oppimot 50% på visse produkter.

 

Edit: Dette er da fra oktober til desember...

Endret av GA
Lenke til kommentar

Ja, det blir jo selvfølgelig sånn. Det er ikke lengre noen "ledd" i kanalen som har råd til å gå noe mer ned på marginer. Vi distributører ligger ofte mellom 1 og 3% avanse på produktene, mens fohandlere ligger på 3-6% på nett og 10-15% i butikker. Så når produsenten setter opp sine priser går det tilsvarende opp til sluttbruker.

 

Det sagt, så er det ikke sånn at om valuttaen går opp 66% så går prisene opp 66%. Det er mange andre faktorer som også spiller inn. Vi kjøper f.eks ikke inn noen ting i NOK, men i USD og EUR.

Lenke til kommentar

Norge er fremfor alt et land som driver med mye eksport. Prisene på varene våre (olje, fisk, metall, teknologi) gjøres som regel opp i valutaer som dollar og euro. For eksportnæringne er svakere kronekurs glimrende. Det betyr at de får flere norske kroner per produkt/kvanta som eksporteres. Det at vi eksporterer større verdier enn vi importerer gjør at Norge kan spare penger i diverse fond (olje) og bruke penger på bistand/miljø andre steder i verden.

 

Det er nødvendigvis importnæringene (de som formidler utenlandske varer) som taper på lav kronekurs. De må selvsagt sette opp prisen (i kroner) for å dekke innkjøpsprisen og få en fornuftig margin selv. Importnæringenes inntekter er langt lavere enn for eksportnæringene. Derfor er det bra for Norge som land å ha lav kronekurs. Hver enkelt konsument vil faktisk også tjene på det siden det betyr større økning i lønninger/antall jobber enn prisøkningen på importvarer.

 

Kronekursen er altså et toegget sverd med fordeler og ulemper. Jeg tror fordelene med lav kronekurs er høyere enn ulempene.

 

Men hvordan kan prisene gå opp, når etterspørselen faller som en stein?

Det er snakk om importvarer og der er det etterspørselen i verdensmarkedet (ikke bare Norge) som bestemmer den internasjonale prisen. Prisene i Norge øker mer pga svekkelsen i kronekursen enn den minker pga lavere etterspørsel i verden.

Lenke til kommentar

Hvis det blir slik det står i overskriften, KRAFTIG prisøkning, blir det spennende å se hvem som overlever av selgerne. Spesielt i starten. Folk vil vente og heller slite enda litt mer med den gode gamle glassTVen eller den litt for lille flatskjermen. Det har vært en bruk og kast mentalitet på forbrukerelektronikk i noen år nå, denne vil nok mer eller mindre forsvinne isåfall. Blir spennende å se.

Lenke til kommentar
Jeg jobber hos en distributør, og vi har merket økninger på mellom 15 og 25% på mange av våre store produsenter. I noen tilfeller oppimot 50% på visse produkter.

 

Edit: Dette er da fra oktober til desember...

Jeg jobber og på et ledd i denne kjeden og kan bekrefte dette.

Lenke til kommentar

Dramatisk lavere prise på kull/strøm og olje tilsier at produksjonskostnader går ned. Transport til land og sjøs/container osv. blir også billigere p.g.a. lave oljepriser. Hvorfor er det bare vekslingskursen NOK vs. US$ som liksom er med i "fremtids-beregningene"? :hmm:

Lenke til kommentar

Som nevnt vil finanskrisen i seg selv presse prisene ned noe, men det er neppe nok til å hindre en kraftig prisøkning på enkelte varer. Nå får jo også folk flest mye mer penger mellom hendene neste år pga. lavere rente.

 

 

Et par eksempler fra Prisguiden:

 

Core 2 Duo E8400 har økt fra ca. 1000 kr. til ca. 1400 kr. (40% økning)

Acer Aspire 5930G har økt fra ca. 5800 kr. til ca. 7000 kr. (20%)

Corsair TWIN2X 4GB fra ca. 800 kr. til ca. 1000 kr. (25%)

Asus P5Q Pro fra ca. 700 kr. til ca. 1100 kr. (60%)

 

Men til syvende og sist er det markedet som bestemmer. Er folk villig til å betale så mye for varene?

Endret av kilik
Lenke til kommentar
Men til syvende og sist er det markedet som bestemmer. Er folk villig til å betale så mye for varene?

 

Åpenbart er de det, hvis vi skal tro resultatet fra HW's poll på tema :hmm:

 

Noen skal sågar handle mer enn før.

 

post-10740-1229647035_thumb.jpg

 

post-10740-1229647047_thumb.jpg

 

Med slike tall går norske hardware-nettbutikker lyse dager i møte.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Skjønner ikke helt hva du mener. Å kjøpe på kreditt gjør jo alltid varen dyrere totalt enn å betale med en gang. Bare gebyrene sørger for det.

 

Uansett er seks måneder rimelig lang tid i PC-verdenen. Prisen på et hardware-produkt går jo nedover på lang sikt da det kommer stadig nye, bedre modeller.

 

Med mindre kronen svekker seg ytterligere tror jeg pristoppen på en del varer vil være i februar/mars. Det tar noen måneder før dagens høye valutakurser slår inn hos prisene i butikken (f.eks. et produkt man kjøper i dag er trolig bestilt/betalt for av importør i september/oktober).

Endret av kilik
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...