ronndi Skrevet 15. desember 2008 Del Skrevet 15. desember 2008 (endret) Hei Vi har hatt en krups Orchestro i snart 5 år og den holder på å ta kveld. Hjelp Er det noen som kan anbefale en verdig etterfølger? Budsjett max 6000.- Melkesteamer er mindre viktig! Endret 15. desember 2008 av ronndi Lenke til kommentar
Tobias Abrahamsen Skrevet 16. desember 2008 Del Skrevet 16. desember 2008 HeiVi har hatt en krups Orchestro i snart 5 år og den holder på å ta kveld. Hjelp Er det noen som kan anbefale en verdig etterfølger? Budsjett max 6000.- Melkesteamer er mindre viktig! Selv har jeg kaffemaskiner for ca 15 000, men du kan få en del snadder-utstyr til 6000. Jeg vil anbefale deg å sjekke Norsk kaffeinformasjon sitt nettsted. De er uavhengige og har testet utrolig mange maskiner i forskjellige kategorier. Når du har funnet deg noen favoritter så finnes det mange nettbutikker som leverer, men du bær shoppe litt rundt for prisene varierer. NB! Prisene som er oppgitte i testene er veiledende og ikke til å stole på ... Om du er en seriøs espresso-drikker bør du gå for klassikeren Rancillio Silvia. Dette er den aller mest vellrenomerte hjemmemaskinen som eksisterer! Den har 1000-vis av fansider på nettet og det finnes ikke maken til renome! Når du har fått det en Silvia bør du begynne å spare til en sikkelig kværn ... Tobias Lenke til kommentar
ronndi Skrevet 16. desember 2008 Forfatter Del Skrevet 16. desember 2008 (endret) Vel , seriøs og seriøs Takk for tipset, blir bare mer usikker tbh. Rancillio Silvia virker jo bare lekker, men blir litt mye styr med gjester, i selskap osv. Tror jeg holder meg til kravet om ei maskin som har innebygget kvern, dvs. som ikke leverer ekte espresso men mere en slags americano. Har sett på Krups 8080 med medfølgende melketank til 5000.- på jernia, ellers har jo saeco en del fine maskiner. Her du Rancillio Silvia selv og kan du da regulere mengden slik at du får americano? Endret 16. desember 2008 av ronndi Lenke til kommentar
Tobias Abrahamsen Skrevet 17. desember 2008 Del Skrevet 17. desember 2008 Vel , seriøs og seriøs Takk for tipset, blir bare mer usikker tbh. Rancillio Silvia virker jo bare lekker, men blir litt mye styr med gjester, i selskap osv. Tror jeg holder meg til kravet om ei maskin som har innebygget kvern, dvs. som ikke leverer ekte espresso men mere en slags americano. Har sett på Krups 8080 med medfølgende melketank til 5000.- på jernia, ellers har jo saeco en del fine maskiner. Her du Rancillio Silvia selv og kan du da regulere mengden slik at du får americano? OK, ser du hvor mange bønner Krupsen fikk? Traktetiden er f.eks. bare halvparten av hva den skal være, og det betyr at resultatet blit missfarget vann! Blandt kaffe/espresso-entusiaster er det berettiget misstro til helautomatiske maskiner. Det handler om at skal en helautomatisk maskin produsere nogenlunde godt produkt må kvaliteten og prisen bli svært høy. Du ser maskiner med passe bra resultater i testene til Norsk Kaffeinformasjon ligger på ca 15 000! Vil du servere meget god kaffe til mange gjester, uten å gjøre håndtverker det er å betjene en sikkelig espressomaskin? Da skal du kjøpe deg en god kaffetrakter som trakter rett i termokanne og en god kaffekværn. Når du har dette på plass skal du sjekke ut kaffebarer og lignende som selger spesialkaffe. Det finnes mengder med spennende kaffe der ute, men du bør holde deg til den kaffen som angir brennedato. Ferskere er altid bedre! Jeg kjenner i alle fall tre norske mikrobrennerier som angir brennedato på sine produkter. Det er Tim Wendelboe, Temperato og Suprime Roastworks. Alle disse er glimrende brennerier og du kan eventuelt bestille på nett. Når du har fått "gullet" (ferske bønner) i huset, maler du den kaffen som du trenger for hver brygging, trakter og nyter! Traktekaffe/preskannekaffe er en sterkt voksende trend også blandt espressofanatikere! Jeg lover deg at om du følger mitt råd, og holder deg til nykvernet og nybrendt kaffe (max 3 uker!), kommer du aldri til å vende tilbake til en dårlig helautomatisk americano! Tobias Lenke til kommentar
Barista Bob Skrevet 17. desember 2008 Del Skrevet 17. desember 2008 Hvis den lager en lang/"stor" espresso er vel ikke det akkurat en Americano etter min mening. Espresso Lungo heter det. Lenke til kommentar
ronndi Skrevet 17. desember 2008 Forfatter Del Skrevet 17. desember 2008 (endret) Espresso Lungo , lungo er italiensk for lang Americano: "Espresso servert i kaffekopp som blir etterfylt med varmt vann. En lignende variant er gjerne det du får når du bestiller ”vanlig ” kaffe på utesteder med espressomaskin. Denne kaffen er også espressobasert. Forskjellen ligger i at vannet ikke blir etterfylt, men at vanndoseringen økes på selve maskinen. Noen mener den er bedre enn americano, i og med at hele brygget har kommet i kontakt med kaffepulver". Nå har jeg litt erfaring med mokkakjele og diverse typer kaffebønner. Men jeg spør om epler og du svarer pærer tbh Det dette handler om er at jeg vil ha en maskin som kan servere anstendig kaffe i de korte morgentimer før jeg drar på jobb og Kruppsen har gjort en god jobb og jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på den. Men ferskere kaffe en vakumpakkede bønner som blir kværnet umiddelbart før vannkontakt er vel vanskeliger å få her i nord. Jeg har bestilt denneog satser på at det ikke er katta i sekken. Endret 17. desember 2008 av ronndi Lenke til kommentar
Tobias Abrahamsen Skrevet 18. desember 2008 Del Skrevet 18. desember 2008 Nå har jeg litt erfaring med mokkakjele og diverse typer kaffebønner. Men jeg spør om epler og du svarer pærer tbh Det dette handler om er at jeg vil ha en maskin som kan servere anstendig kaffe i de korte morgentimer før jeg drar på jobb og Kruppsen har gjort en god jobb og jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på den. Men ferskere kaffe en vakumpakkede bønner som blir kværnet umiddelbart før vannkontakt er vel vanskeliger å få her i nord. Jeg har bestilt denneog satser på at det ikke er katta i sekken. Maskinen som du har bestilt er slett ikke den verste, men jeg er fremdeles av den oppfattning at du hadde fått bedre kaffe med en trakter + kværn + ferske bønner, billigere hadde det vært også! Nå, ja. Gi tilbakemelding på den nye maskina da. Det blir spennende å se hvor godt fornøyd du blir. Når det gjelder å få tak i ferske bønner så tror jeg alle de tre mikrobrenneriene (se tidligere post) sender dagsfeske bønner hvor som helst i Norge. Sjekk de opp på nett! Gratulerer med ny maskin og lykke til! Tobias Lenke til kommentar
ronndi Skrevet 18. desember 2008 Forfatter Del Skrevet 18. desember 2008 jepp, skal gi tilbakemelding jeg. Ekte espressomaskin har sikkert vært det beste, men det ble blankt avslag hos kona Takk for dine innspill. Lenke til kommentar
ronndi Skrevet 21. desember 2008 Forfatter Del Skrevet 21. desember 2008 Fikk maskina inn døra i går og her er førsteinntrykket: Ganske liten og lett maskin, mye plastikk og veldig lite metall er brukt her. Med knobben i midten kan du regulere mengden fra espresso til lungo. Kaffen har fin konsistens, espresso er ekte espresso med fin crema. Kaffen er betydelig varmere enn fra Krups sine maskiner, tester oppgir 10 graders forskjell og det merkes. Raskt å svitsje over til steam og så tilbake igjen. En sjekk i utkastet avslører en fast, komprimert og nesten tørr puck Alt i alt virker dette lovende, minus for at maskina er dekket av plastikkdeksler, pluss for lettbetjent og ikke minst god kaffe. (nå har alle maskiner jeg har "møtt" satt sitt eget smakspreg på kaffen uten at jeg kan si at denne er bedre enn feks. krupps eller siemens) Saeco er helt klart mer "ekte" espresso enn feks. Krups Lenke til kommentar
BeFs Skrevet 21. desember 2008 Del Skrevet 21. desember 2008 Hva ga du for maskina? Hvilken kaffe bruker du? Jeg er mest fan av Solberg og Hansen sin Half & Half, var den det gikk mest av den tiden jeg jobba som barista. Kverning er alfa/omega, malingsgraden kan endre seg til forskjellige tider på dagen (luftfuktighet) og det kan fort merkes på smaken og mengden kaffe du får ned i koppen. Lenke til kommentar
ronndi Skrevet 21. desember 2008 Forfatter Del Skrevet 21. desember 2008 (endret) Maskina koster litt over 4000.- hos pixmania. Kaffen jeg bruker til daglig heter costa rica tarrazù arabic. Den ble solgt av Lidl her i Norge og jeg kjøpte noen 10 kiloer da de la ned. Ellers går det i bønner fra friele, men stort sett lite fornøyd med de. Har også brukt en del av segofredo men etter at smartclub la ned selges de bare på spesialbutikker og koster 190.- pr. kilo. Litt vel mye imo. Jeg er nok litt novice her og har ikke handlet særlig utover det som finnes som standard utvalg i daglighandel. edit:kaffen ligger i en forseglet (gummipakning) boks før kverning, tviler på at denne er så subtil at luftfuktiget spiller noe videre rolle Endret 21. desember 2008 av ronndi Lenke til kommentar
Tobias Abrahamsen Skrevet 22. desember 2008 Del Skrevet 22. desember 2008 Kverning er alfa/omega, malingsgraden kan endre seg til forskjellige tider på dagen (luftfuktighet) og det kan fort merkes på smaken og mengden kaffe du får ned i koppen. Kværninge er viktig, og det er det fordi det avgjør traktetiden på maskinenen din. Det er klassisk å si at kontakttiden (vann/kaffe) skal være ca 25 sek. For store avvik fra dette gir vanligvis underekstrahert eller overekstrahert kaffe (tynn eller sur). Juster kværnen slik at kontakttiden blir riktig, og du får best mulig resultat fra maskinen din. Det viktigste av alt er at du er fornøyd med maskinen din. Slike oppblåste kaffesnobber som meg kan ta gleden fra deg om du hører for mye på klaginga! Men, samtidlig kan du jo fiske opp noen nyttige tips. Vær fornøyd med det du har, men strekk deg altid etter noe ennå bedre ... Tobias Lenke til kommentar
Barista Bob Skrevet 22. desember 2008 Del Skrevet 22. desember 2008 Det viktigste av alt er at du er fornøyd med maskinen din. Slike oppblåste kaffesnobber som meg kan ta gleden fra deg om du hører for mye på klaginga! Men, samtidlig kan du jo fiske opp noen nyttige tips. Vær fornøyd med det du har, men strekk deg altid etter noe ennå bedre ... Tobias Det er også viktige å bli en slik oppblåts kaffesnobb, da man også vil sette mere pris på det man drikker når det faktisk er godt. Lenke til kommentar
BeFs Skrevet 22. desember 2008 Del Skrevet 22. desember 2008 edit:kaffen ligger i en forseglet (gummipakning) boks før kverning, tviler på at denne er så subtil at luftfuktiget spiller noe videre rolle Dette er riktig oppbevaring, når den skal oppbevares over tid. Jeg tenkte på etter kverning. Hvis kaffen blir stående for lenge i variert luftfuktighet (dette kan endre seg drastisk på bare en time, spesielt på kjøkken), endrer kaffen seg såppas at man merker forskjellen. Derfor holder jeg meg langt unna kaffebarer der dem har beholderen på kverna helt full hele dagen. Vi brukte bestandig å kverne rett i bajonetten for bestandig få mest mulig riktig malingsgrad. Men maskinen din kverner jo automatisk, så det problemet skal jo ikke tilstedeværende for deg. Den knobben i midten som du sier regulerer fra espresso til lungo er det den som justerer malingsgraden din? Eller justerer den kun tiden maskinen bruker på å presse vann igjennom bajonetten? Lenke til kommentar
ronndi Skrevet 22. desember 2008 Forfatter Del Skrevet 22. desember 2008 knobben regulerer vannmengde, malingsgraden stilles i selve kverna med medfølgende "nøkkel". Man kan også variere mengde kaffe fra 7- 10 gram. Så det er en del variabler å utforske. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå