Gå til innhold

[Løst] potentiometer til viftestyring


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Trenger litt hjelp her, har gått data og elektronikk men det meste derfra har gått i glemmeboksen når det gjelder utregninger. Oppkoblingen burde dog gå veldig fint!

 

Det jeg lurer på er om jeg har valgt riktig str på potensiometeret. Valget mitt har falt på en 10watts pot.meter med en resistans på 25 ohm. fordi regnestykket mitt er basert på att vifta drar 0,7A på maks belastning på 12 volts linja:

 

P=U*I=12*0.7 = 8,4 watt. Ved avrunding blir dette 10 watt.

 

25 ohm kom jeg frem til fordi vifter flest vil stoppe når de når en spenning på 6 volt.

 

R=U/I = 12/0,7 = 17,14 om jeg ikke husker helt feil er neste grense 25 ohm.

 

Stemmer dette? Hvor kan jeg skaffe slike potentiometere til en grei penge? Skal ha rundt 15 stykker. Samt to/tre/fire switch bokser til dette da. Også en 12vdc bryter kunne jo ha vært kjekt når jeg først er igang.

 

Håper på litt hjelp:)

Endret av mreinha
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja så det, men etter å ha regnet ut litt så kan jeg jo kjøre 2/4 vifter på enten 50 ohm eller 100 ohm. Jeg sliter dog litt med og finne de. Da kjører vi vifter med 0.4A, de ligger på rundt 1800 rpm noe som er mer enn nok for prosjektet mitt. de som ligger på 1 kohm koster kun 4 sek. Noe som er latterlig billig.

 

Kullpotmetere? Kunne du ha forklart litt nærmere :)?

 

se under potentiometer her

Endret av mreinha
Lenke til kommentar
...de som ligger på 1 kohm koster kun 4 sek. Noe som er latterlig billig.

Men du ville også ha ødelagt dem ganske så kvasst ved å koble disse direkte til en viftemotor. Motsandsbanen på dem tåler langt i fra den belastningen.

 

Kullpotmetere? Kunne du ha forklart litt nærmere :)?

jeg mener potentiometere med kullbane. :)

 

Etter at jeg la meg i går tenkte jeg: ''Spenningsregulator for fanken''. Jeg ror det ville ha vært den smarteste løsningen, men det kreves at du har en spenningskilde som leverer godt over 12 Volt. enda en bakdel er at du må ha en god kjøleribbe på spenningsregulatorene enten de er montert på samme ribbe, eller at hver enkelt har hver sin.

jeg legger ved et forslag på hvordan du kan gjøre dette. I skjemaet er det en bryter som slår av vifta helt, siden jeg har opplevd at enkelte vifter snur på så lave spenninger som 3 Volt. Kommer litt an på typen.

post-6223-1229187328_thumb.jpg

Endret av runmad
Lenke til kommentar

Takker for ett bra svar runmad! Dette var ganske likt det jeg leste her.

 

Men som du også sier kreves det att det monteres kjøleribbe + att jeg trenger ett kretskort. Når jeg da har bruk for 15 stykker så vil dette ta stor plass. Du lurer sikkert på hva jeg skal med så mange, og svaret er da att de skal kjøle ned 2 pcer i ett kabinett. Du kan lese mer om prosjektet mitt her.

 

Helt klart att det og kjøpe noe ferdig ville ha vært både enklere og kanskje billigere, men det er ikke noe artig!

 

Det fine med og bruke potensiometere er att du kan lage en ganske enkel krets ut av det, dermed mindre kabler og man kan plassere alt på ett lite område. Planen var og sette kjøleribber på disse da jeg vet att ett en motstand som skal begrense fra 12volt til 4-5 volt kan bli fryktelig varm. Å det blir ikke noe bedre av att dette skal sitte inni ett aluminiums bur. Etter å ha lest rundt så er den løsningen du også kom opp med den beste, til sitt bruk. Men jeg tviler dog på att jeg klarer og integrere ett slikt system inn i prosjektet mitt, dessverre.

 

Noe annet som jeg tror hadde godt an var og kjøpe en 12 volts strømforsyning på si 300 watt og regulert denne istedet. Minuset med dette er jo da att alt som er koblet til den vil følge hverandre. Med en slik løsning må jeg ha en viftestyring til for og regulere pumper og viftene som skal kjøles ned hdd.

Lenke til kommentar
Men som du også sier kreves det att det monteres kjøleribbe + att jeg trenger ett kretskort. Når jeg da har bruk for 15 stykker så vil dette ta stor plass.

Njaaa.. Det kan helt sikkert bli ganske elegant hvis du f.eks bruker selve kabinettet som kjøleribbe. Kretskort skulle ikke være nødvendig heller, og en slik kobling kan se helt grei ut ved hjelp av ''sukkerbit''-kobblingslister av den minste typen, og krympestrømper her og der.

 

Helt klart att det og kjøpe noe ferdig ville ha vært både enklere og kanskje billigere, men det er ikke noe artig!
Helt enig. DIY skal være Do It Yourself så langt det lar seg gjøre.

 

Det fine med og bruke potensiometere er att du kan lage en ganske enkel krets ut av det, dermed mindre kabler og man kan plassere alt på ett lite område. Planen var og sette kjøleribber på disse da jeg vet att ett en motstand som skal begrense fra 12volt til 4-5 volt kan bli fryktelig varm.

Du må huske på at viftene dine vil bruke langt mindre strøm ved 6V enn 12V. Hvis vi sier at viftemotoren bruker 400mA ved 6V blir minimumseffekten potentiometeret bør tåle: 2.5W. Hva strømforbuket ved 6V er, er egentlig ganske vitalt, så det bør du finne ut av før du evnt' bestiller/kjøper noe. Effekten over potensiometeret vil også synke etterhvert som du vrir opp spenningen til viftemotoren.

Har du vurdert å bruke vifter med innebygget regulator?

 

Noe annet som jeg tror hadde godt an var og kjøpe en 12 volts strømforsyning på si 300 watt og regulert denne istedet. Minuset med dette er jo da att alt som er koblet til den vil følge hverandre. Med en slik løsning må jeg ha en viftestyring til for og regulere pumper og viftene som skal kjøles ned hdd.

Å lage seg en strøforsyning til viftene ved hjelp av en 15V/150VA trafo er heller ingen heksekunst, men som alt annet koster det selvsagt penger. :tease:

Lenke til kommentar

Hva ville du ha gjort da? Personlig er jeg mest keen på og kjøpe en strømforsyner som er regulerbar, men jeg finner ingen:S Ser ut som slike er vanskelige og skaffe i disse dager.

 

Det blir vel til og lage en viftestyring selv, har du noen forslag til hva slags komponenter jeg burde bruke? Tenkte da og kjøre en eller to vifter per styring, helst to for enklere bruk egentlig. Dessverre har jeg glemt alt som har med oppsett og testing av kretser fra skolen. Bygger ofte slike kits man får kjøpt overalt, dette er mest for og vedlikeholde det jeg kan. Men man får jo svært lite erfaring med og faktisk sette opp noe fra bunnen av da.

 

Har lest mye om LM317, men er usikker på hva slags motstander og kondensator jeg burde bruke sammen med denne. Forslag?

Likte veldig godt ideen din med og gjemme alt og bruke selve kabinettet som kjøleribb. Dette skal prøves! Tar jo ikke store plassen lengre da :)

 

Takker for hjelpen så langt!

Endret av mreinha
Lenke til kommentar

Hvis du skal ha to vifter på en og samme kontroll, ville jeg ha brukt LM350T istedetfor LM317T. Se skjemaet jeg postet tidligere i tråden, som jeg nå har oppgradert.

Siden du har tenkt såpass ''grufsine'' vifter som ville ha forårsaket orkan på gutterommet ved full guffe, tror jeg neppe du trenger å kjøre disse på full spenning uansett, tror jeg at et gammelt PC supply ville holde fint selv det bare leverer 12V. Du får da maksimalt 10.75V til viftene.

Hvis du vil gå for denne løsningen må du huske på å isolere regulatorene fra kassa/jord elektrisk sett, med skiver og brikker beregnet for TO220 transistorer. Dette MÅ du gjøre altså, ellers vil du kortslutte alle utgangene på regulatorene til jord/kassa.

Lenke til kommentar

Takker for bra svar her! Blir til att jeg bygger selv, det jeg nå lurer på er om det er mulig og bruke en Keramisk kondensator 0,1uF/50V X7R 1m til dette forbruket? Skal følge dette skjemaet:

 

317sch.gif

 

LM317T er i boks.

r1 og r2 er i boks.

kjøleribbe er i boks.

potensiometeret er i boks.

 

Så var det kondensatorene:

her finner jeg kun de som er merket med 50volt. Noen forslag til hvordan jeg kan løse dette?

Lenke til kommentar

Takker:) 1.5 ampere skal holde lenge til både en og to vifter så vidt jeg kan regne. De vil jo aldri bli kjørt på fult heller så skal ikke være noe problem. Kommer til og lodde alt sammen og kjøre kabelstrømper over de, lm317 vil få en kjøleribb. Alt vil ligge på antistatiske matter regner jeg med. Om jeg ikke finner slike kretskort som er har kontakt per linje slik att det veldig enkelt kan kobles opp. Men ser ikke ut som de finnes lengre.

Lenke til kommentar

Ser bra ut dette da:

 

LM317T: LM317T TO-220 variabel spänningsregulator

Kjøleribb:Kylfläns TO-220 44x35x12mm

R1: (240 finnes ikke, så 2x 120 i serie) Resistor 120 ohm 0.25W

R2:Resistor 1 kohm 0.25W

[bPot.Meter[/b]Pot 1 kohm lin PCB

Knapp til P.meter:Ratt grå med vit linje 6mm axel ø14mm

C1:YXF 1uF 100V 105C 5x11

C2Tantal T494 SMD-A 0.1uF 35V 20% (hvordan festes denne)

 

Sjekk http://www.electrokit.se om du lurer på noe mer.

 

Takker for svar som vanlig:) Gleder meg virkelig til og starte med dette, tror det kan bli bra!

Lenke til kommentar

Blir nok ikke noe veroboard selvom jeg gjerne skulle ha hatt det, da electrokit ikke selger disse, det blir heller masse lodding og bruk av krympestrømper. Fant ingen andre enn akkurat den kondensatoren som har riktig speks, derfor blir det den. Men, hvordan monterer jeg noe slikt? Var aldri borte overflatemonterte komponenter når jeg gikk på skolen. Tar gjerne imot råd/tips:)

 

takker igjen!

Lenke til kommentar

Siste der blir jo feil, skal ha 1 uf. Ellers har jeg tatt råde ditt og byttet ut c1 og c2 til først nevnte.

Det ser da slik ut:

 

[bLM317T][/b]LM317T TO-220 variabel spänningsregulator

kjøleribbKylfläns TO-220 44x35x12mm

R1Resistor 120 ohm 0.25W

R2Resistor 1 kohm 0.25W

P.meterPot 1 kohm lin PCB

P.meter knappRatt grå med vit linje 6mm axel ø14mm

C1Kondensator 100nF 50V Y5V axiell

C2YXF 1uF 50V 105C 5x11

 

Fler endringer du ville ha gjort? Takker igjen for hjelpen :grin:

Fant Veraboard

Lenke til kommentar

Suverent! Takker for hjelpen runmad og Zalo Ultra! Dere vil bli nevnt i arbeidsloggen min (om det er greit for dere selvfølgelig) for hjelp til viftestyringen:)

 

Da skal jeg bytte til kondensatoren på 10uf som du nevnte. Dette skal bli spennende og se hvordan går. Har en zalmann viftestyring som skal stå for kontrollen av pumpene til vannkjølinga mi, det er tre stykker totalt fordelt på to looper. Regner med en rundt 15 vifter om ikke mer så viftestyringene vil komme godt med! Hopper over av og på knapp da jeg fant ut att jeg skal regulere led-lys til beina i kabinettet med batterier da jeg ønsker att disse skal lyse selvom pcen er av.

 

Takker igjen!

Lenke til kommentar

Grunnen til at jeg klaska en forholdsvis stor kondensator på utgangen, selv om den strengt tatt ikke er nødvendig, er pga. støydemping. Hvis man setter en AM radio nær en slik vifte, vil den i mange tilfeller skape støy på radioen. Kondensatoren paralellt med en slik viftemotor bør ha en minimum størelse - jeg tror det er 10uF hvis jeg ikke tar helt feil. Hverken LM350 eller LM317 liker høyere ''backstrømmer'' enn ca. 20A, så derfor blir dioden over regulatoren også en nødvendighet.

Nå vil vel sikkert mange fnyse av slikt, men jeg tilhører den ''gamle skolen'' hvor man lærte at; desto mindre radiostøy, jo bedre er det. Gud vet hvor mange ganger jeg har hatt lyst til å pusse Radiostøy-kontrollen på industrien i nærheten her, eller på døra til naboen for de forbannede CFL pærene fra Kina.

Under visse forutsetninger kan en spenningsregulator bli en kilde til radiostøy/oscillasjoner. Spesiellt ved lange ledninger på inngang, og til ''Adj''/jord. Avkoblingskondensatorer her og der, kan være glupt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...