Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Flere mattekarakterer for å forbedre snittet?


Anbefalte innlegg

Jeg kjenner en som hadde T1 i første, R1 i andre og R2 i tredje (nå), men som nå har tatt opp T2 (andreklasse-matte) som privatist i håp om å forbedre snittet. Det jeg lurer på er om denne personen faktisk får både karakteren fra R1 og T2 på vitnemålet? Personlig synes jeg dette ville vært litt merkelig, da man kunne tatt opp P2 (andre) og S1/S2 (andre tredje) også, og ende opp med en haug av mattekarakterer på vitnemålet. Har man da veldig gode karakterer i matte vil man kunne dra snittet ganske kraftig opp. Han har prøvd å spørre både lærere og rådgivere, men har ikke fått noe entydig svar. Ikke finner han noe på nettet heller.

 

Noen som vet om det faktisk er mulig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1T er ikke et eksamensfag, dermed på en ta opp 2T som privatist om en ønsker å forberede 1T karakterer. Gjør man det så forsvinner 1T karakterer, og 2T blir stående. Når det kommer til R1 og R2 så er det litt annerledes, da begge fagene her er eksamensfag. Det blir med andre ord satt to karakterer.

 

Har man derfor hatt 1T, R1 og R2, (slik som er vanlig på VGS, men som en også kan gjøre om en er privatist), får en tre gjeldende mattekarakterer. Har man derimot hatt 1T + 2T eller 1P + 2P får man bare en karakter, da første delen av disse fagene ikke er eksamensfag.

 

Jeg ser ser derfor ingen grunn til at det ikke skal være mulig å ta ulike mattefag som privatist, og få karakter i dem alle sammen. Dette er absolutt et lite smutthull en kan utnytte, da de må ha like regler når det kommer til alle fag en har på VGS. (Da de legger det opp slik at en kan ta opp alle fag som finnes som privatist, og at en kan ta hvilke fagkombinasjoner en ønsker, så lenge det oppfyller minstrekravene for timer)

 

Jeg har dog hørt rykter om at det ikke skal være mulig å forberede en karakter i et fag, når en har påbegynt undervisning i faget på et høyere niva. Eks: Har en begynt å med R2, så kan en ikke ta opp R1 som privatist. Men siden T og R matte er uavhengige fag (på samme måte som S og P er det), og ikke har en læreplan som er samordnet (R1+R2 & T1+T2) fungerer det å ta T2, selv om en allerede har R-matte.

 

(Men jeg er usikker når det kommer til fagene T1+T2 og 1P+2P || R1+R2 og S1+S2 da disse fagene blir sett i sammenheng. Jeg mener det er slik at en kan ta T1 og 2P (og 1P og 2T, dog litt vanskelig). Og R1+2S/S1+R2. På grunn av dette systemet skapes det en begrensning på antall matte karakterer som er mulig å oppnå: nemlig tre.

 

Litt krungelete skrevet dette her (spør om det var noe du ikke forstod...) men jeg er rimelig sikker på at det er slik det fungerer.

Endret av macros.
Lenke til kommentar

Det vet jeg ikke, da skolen min ikke tilbød X-Matte, som er et tretimersfag. Men sikkert mulig å ta det også =)

 

Går det, får du karakterene: X + R1 + R2 + T1. Altså fire karakterer. Men som privatist, ville du blitt nødt til å ta T2, da det ikke finnes eksamen i T1.

Endret av macros.
Lenke til kommentar

Oops, jaja da lærte jeg noe nytt i dag også. Jeg som trodde de som hadde biologi slapp billig unna... Ser visst ut som om det bare er fag som heter ettellerannet med X, som er tretimersfag, noe som nevnt vil gi deg 30, i stedet for 32 timer uken i andre.

Endret av macros.
Lenke til kommentar
Oops, jaja da lærte jeg noe nytt i dag også. Jeg som trodde de som hadde biologi slapp billig unna... Ser visst ut som om det bare er fag som heter ettellerannet med X, som er tretimersfag, noe som nevnt vil gi deg 30, i stedet for 32 timer uken i andre.

Undersøkte på skolen min i dag og fant til min store skuffelse ut at de ikke tilbød X-matte :(

Lenke til kommentar

Man kan ikke ta ubegrenset med matteeksamener med mindre man legger det opp riktig. Hvis man begynner med å ta 2P deretter 2T deretter S1 deretter R1 deretter S2 deretter R2 og kanskje en matte X i tilegg kan man så vidt jeg har skjønt velge og vrake blant disse og ta med alle på vitnemålet. Det man derimot ikke kan gjøre er å for eksempel ta opp 2P etter man har hatt 2T eller R1. Dette er å ta opp eksamen på lavere nivå, og det er, fant jeg ut etter at jeg snakket med utdaninngsdirektorat, ikke lov.

 

Edit: Så at noen sa at maks antall mattekarakter man kan få er 3, det er feil R1 og R2 og S1 og S2 regnes alle som inviduelle fag som gir enkelt karakter, og man kan i teorien ha alle de fire pluss T og P og X. Til sammen 7 karkaterer.

Endret av ptta
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Såpass ja, det hørtes jo chill ut. :) Men om jeg går opp til eksamen i 2T (om det er mulig for meg??), vil jeg da havne i ordinær kvote?

 

Eller vil jeg fortsatt være i primær siden jeg ikke forbedrer en karakter? Altså det å ta 2T regnes vel ikke som å forbedre 1T-karakteren? (Selv om det er det som skjer i praksis siden 1T-karakteren "forsvinner").

Endret av 2bb1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...