Gå til innhold

Hvorfor jeg er interessert i Napoleonskrigene


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Her skal jeg prøve å forklare hvorfor jeg finner denne perioden så spenende.

 

 

Den mest opplagte grunnen er jo pga. størrelsen på alt, enorme mengder soldater og utstyr, hundrevis av forskjellige fargerike uniformer, slagene var episke over en halv million under det største slaget, hele europa var i krig i løpet av 10 år, eneste delen som ikke så krig var de engelske øyene(viss man ser bort fra uro i Irland)

Du hadde krig i Ibra, Frankrike, Nord Italia, Poloen, det som senere ble Tyskland, Østrike, Finland og Russland, pluss havene rundt Europa, I nord sjøen slåss England mot Danmark-Norge og Frankrike, i middel havet, slåss England mot Frankrike og Spania, pluss pirater. Det var til og med en liten sjø krig i Baltikum Mellom England og Russland.

Ja det var til og med slag på norsk jord. Viss man tar med War of 1812 i Nord Amerika, og andre kolonier snakker vi om en global krig.

 

En annen grunn var hvordan slagene ble utførrt, utrolige heltedåder skjedde under disse slagene, offiserer som blir skutt et halvt dusin ganger forsetter å lede sine soldater, dundrene andrep fra hester som rir ned fienden.

Mange tror at disse krigene var fisefine utskjempet av jålete menn i parykk, men sannheten er at disse krigene var minst like blodige som noen annen krig, et skudd fra en muskett på kort hold kunne rive av beinet på noen. en kanonkule på 6 kg kunne river seg gjennom et dusin menn, kutte dem i to eller rive ut organene dems, når soldater slåss om byer og landsbyer eller andre bebyggelser, var bajonetten våpenet som ble brukt, disse var 40cm lange og gjorde mye skade, så har man jo altids sablene og sverdene til kavaleriet.

 

Den tredie grunnen er de veldig fargekrige personlighetene i denne tiden, du har Super offisernen som aldri slår feil, de som er så gode at de blir misslikt av sine med Generaler, du har generalene som er forbi sin storhets tid og nå sliter med pysken. Noe som fører unødvendig tap av liv, du har generalene som bare tenker på seg selv og sine politiske muligheter(som Bernadotte)

 

Nr. 4 Er etterfølgene av krigene, I 1815 etter 23 år med nesten konunielig krig, kom England ut som den eneveldene vinneren, de hadde misstet soldater, men den sivile befolkingen hadde kommet fra det uten de store skader(nesten som USA etter WW2) de hadde den eneste store flåten og var eneveldene herskere på havet i de neste 100 årene.

Prøysen og de tyske stater reiste seg fra ydmykende nederlag til seier og den tyske nasjonal følelsen ble skapt dette førte senere til både WW1 og WW2.

 

Dette er noen av grunnene til at jeg har blitt forelsket i denne perioden, en av de yperste tider å lese om, viss man er interisert militær historie

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Napoleon var jo så effektiv på grunn av at han mer eller mindre revolusjonerte krigføringen. Før Napoleon besto krigene av offiserer som sabla litt mot andre offiserer fra et annet land. Krigene ble avsluttet når prisen begynte å stige litt. Men når Napoleon kom ble hele Frankrike dratt inn i krigen, de skulle satse alt og ville ikke gi seg før alt var tapt. Andre land tenkte ikke på dette viset og ble derfor mer eller mindre knust av Napoleon ei periode.

 

...Eller tar jeg helt feil nå?

Lenke til kommentar

Nja Napoleon revulosjonerte ikke krigføreing, men han forbedret den en del. Den store forskjellen på slagmarken var kollone formasjone som gjorde det lettere for offiserer å kontrolere soldatene sine og gjorde det lettere å flytte seg over slagmarken.

Men den virklig store tingen han gjorde var å lage korps, dette gjorde at han hadde MYE bedre kontroll på hæren sin og gjorde det mye lettere å vinne.

Mens fiendene hans løpe rundt med mange dusin divionsjoner uten noen klare over ordnede, hadde napoleon plassert sine divisjoner i korps som gjorde at han mye lettere kunne legge planer og ikke minst var det KLART hvem som hadde kommando over hvem.

 

Når det gjelder den andre delen, så beskriver du det som er kjent som total war, noe napoleon IKKE hadde noe med.

Dette var fremdeles tiden med "limited warfare"

Napoleon var ikke ute etter å ta over land og utradere fienden sin, han ville tvinge fienden til å inrømme tap og gjøre så mye som mulig av det napoleon dikterte i freds avtalen.

Disse tingene var blant annet at de skulle følge det kontinale systemet, og at de skulle gi napoleon så så mange soldater til hærene hans, men kongene og keisere fikk beholde makten over landet sitt(for det meste), I spania insatte han faktisk sin egen bror som konge. Mens i Prøysen, Østrike osv Fikk de i makt beholde makten, men Napoleon hadde en del å si om hva de kunne og ikke kunne gjøre.

 

Men det er sant at Napoleon fikk den Franske befolkingen til å være litt fanatiske, Men han hadde aldri den samme tilhenger skaren som Hitler hadde. Napoleon viste at han måtte vinne kriger og få mye penger til Frankrike ellers ville befolkingen reise seg mot han.

Han var altid mer populær enn det Franske konge huset, men det var tider han fikk befolkingen mot seg.

 

PS. Det var under den amerikanske borger krigen vi første gang i moderne tid så Total War

Lenke til kommentar

Så Gunfreak har du noen anbefalinger til bøker for meg som også har blitt mer og mer fasinert av napoleonskrigen? Jeg liker godt bøker ala Den glemte Soldaten av Guy Sajers hvor man føler at man nesten er med i slagets brutalitet.

 

Trenger også å varme meg opp meg opp til Empire som kommer om noen måneder.

Lenke til kommentar

Den letteste boken å lese er wellingtons rifles av mark urban.

 

Den er skrevet som en roman, men er en ren historisk bok, basert på brev og dagbøker fra soldatene, den følger 6 soldater i 95th rifle regiment fra 1809 til 1815, men boka forteller også livet til nesten alle soldater i den britiske hæren, spesielt enheten kjent som light Division.

Boka veksler mellom å fortelle om livet i hæren, sett gjennom øynene til disse 6 soldatene, og voldsomme slag med grafisk beskrivelse av død og fordervelse.

En meget gripende bok, da disse soldatene ender sin tjeneste på veldig forskjellige måter, dette er en bok om vennskap blant soldater, vennskap som går på tvers av rank, selv i en tid der rank betydde mye og offiserer egentlig ikke skulle ha vennskap med rank and file soldater.

 

Du får beskrivelser av de fleste slag under disse årene inkludert Waterloo.

Syns boka er veldig fin og veldig lett å lese.

 

Viss du leser den boka og liker den, bør du også lese Fusiliers av samme forfatter, skrevet på samme måte som boka over men forteller livet til soldater under den amerikanske revolusjonen, også en veldig god bok, men ikke like gripende som boka over

Lenke til kommentar

En annen bok jeg liker godt, som viser det større er

 

 

Borodino

http://www.amazon.com/BATTLE-BORODINO-Napo...3280&sr=1-1

 

Her får du beskrivelse av det blodigste slaget fra denne perioden og en av de blodigste 10 timene i europeisk historie

 

Her handler det mindre om det persjonlige(selv om det er flere persons fortellinger i boka. og mer om det store, hvor tusenvis av menn sloss for livet, du får taktikkene brukt osv.

 

Man får flere beskrivelser av ting som bare kan hende i et slag.

Lenke til kommentar

Jeg har et spørsmål til deg Gunfreaak :)

 

Det er litt vagt det jeg vet men mulig at du vil kunne veilede meg videre :)

 

Det var en Norsk general\hærfører som var med i et eller flere avgjørende slag i Napoleonskrigene. Slaget mener jeg foregikk nede i området tyskland\frankrike.

 

Jeg hørte en radioreportsaje om dette for ikke så lenge siden og nå er jeg i en liten diskusjon med en eldre kar som vet mangt og mye om dette men han har ikke hørt om denne personen.

 

Kan du bekrefte om jeg er inne på noe? Har du noe mer informasjon om dette?

Lenke til kommentar

Eneste "norske" jeg vet om var Bernadotte AKA Karl Johan

 

Orignalt en Fransk Marshal under Napoleon, han var ikke en dårlig general men var mer opptatt av å fremme sin egen makt, og mente selv at han ville være bedre til å styre frankrike enn Napoleon. Det var flere ganger Bernadotte ikke gjorde en dritt med sitt korps mens hans med generaler sloss for livet. det ente med at han fikk sparken av napoleon(som i et flyktende øyeblikker vurdte å ha han skutt)

Bernadotte fant et nytt hjem I sverige og ble den adopterte kron prisen, han slåss nå på alliert side mot Napoleon spesielt under kampanjen i tyskland i 1813, men som vanlig var han mer opptatt med seg selv og den svenske styrken ble ikke brukt til noe serlig.

Det var også en stund han prøvde seg frem litt og så en mulighet for å bli den nye keiseren av Frankrike når Napoloen ble avsatt. Men slik ble det ikke, han ble kongen av sverige-norge og hans dynasti lever enda i sverige

Lenke til kommentar

Det bør du, tiden har egentlig alt.

Historier som er så fantastiske at man aldri ville kunne brukt fantasien sin til å finne det opp.

En lav middelklasse offiser som blir Keiser og legger under seg mye av europa.

Et land som lider et voldsomt nederlag og blir nesten borte i flere år, tar så mot til seg og riser seg opp til en stor seier og gir et folk en følelse av seg selv om varer i mange hundre år.

En general som blir bortvist at sin keiser for å så bli konge av at annet land.

En keiser som abdiserer og blir forvist til en øy, kommer tilbake med bare 1000 man og får tilbake landet sitt igjen, bare for å miste det 100 dager senere og bli forvist til en øy langt langt hjeme i fra.

Et invasjon av et land under falske omstendigheter, ladet har sluppet inn fientlige soldater på sin jord, i den tro at de skal få hjelp, men disse soldatene tar over landet. Men befolkingen sier nei og reiser seg opp og slåss mot overmakten, samtidig kommer det en vennlig styrke fra havet som hjelper folket a befri seg av okupasjons makten.

 

Dette er bare noe av det som skjer

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...