Gå til innhold

Hvorfor var den romerske hæren så god?


larsingedude

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

En utrolig evne til å komme tilbake etter tap og omstille seg etter fienden. heltids-soldater fra år 100 f.kr. Samtidig var størrelsen slik at den var en mer effektiv mobil enhet for å bruke i felten, samtidig som det var mulig for dne å brødfø seg. Derfor var ofte ikke legionene samlet på et sted i lengre tid fordi det kostet for mye. Veiene som de bygde ga de utrolige marsjavstander som gjorde at de kunne svare på trussler forholdsvis langt borte.

Lenke til kommentar

Når vi snakker om Hannibal kan jeg nevne at han vinner en knusende seier over romerne ved Trebia i 215 f.kr, men 10 år senere blir samme mannen knust av Scipio utenfor Karthago. Det skjedde fordi romerne hadde omstilt seg og bygget en marine som truet Karthago. Det hjalp også å ha en kompentent utnevnt general.

Lenke til kommentar

Jeg kan tenke meg at kamp taktikkene var avgjørende faktorer i selve slagene. Romerne var kjent for en del dristige kamp taktikker.

 

Formasjoner: ikke så ulikt den greske falanksen. Formasjoner der frontlinjen går sjold i sjold gir god beskyttelse

ettersom mannen ved siden av deg passer på venstre siden din (siden du har sverdet i høyre hånd er du mer sårbar på venstre side)

 

vet ikke hva det kalles på fagspråket men romerne roterte front rekken. I nærkamp er det naturligvis bare de fremste som sloss. Romerne hadde organisert system for å skifte ut de som stod i første rekke sånn at det alltid var "friske ben" fremst.

 

Som regel overlegen utsyrt. Romerne hadde korte "Gladiuser" eller sverd som viste seg å være svært effektive for den epoken, ofte møtte de under-utstyrte motsandere som gjerne hadde trespyd.

 

Ingenørkunsten ga opphav til en del effektive krigsmaskiner som balistaen og katapulten. Ved beleiringer var dette en fin form for artilleri som ble brukt til å bombadere fiendlige bosetninger/stillinger. Ofte hadde ikke motstanderne slike maskiner.

 

Yreksmillitære fremfor bondehærer sørget for at romerne hadde mer trente og profesjonelle krigere. I romersk kultur var krigeren høyt i ære som var en motiverende faktor for opp til 20 års verneplikt.

 

I tilegg til dette var den romerske hæren ikke bare overlegen i selve slagene, men logistikken var enormt bra for epoken. Veiene, mobiliteten, indelingen av legioner osv sørget for at romernes hær var ekstremt mobil og kunne levere stor slagkraft der det trengtes.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...