Gå til innhold

La lysene "leve" i noen sekunder uten strømtilførsel.


Anbefalte innlegg

Jeg har sett at f.eks flere nye audier har frontlys som står på i noen sekunder etter at du går ut av bilen. "Follow me home"-lys, eller noe slikt noe. Jeg vil ha sånt i bilen min.

 

Fungerer en slik en til frontlyktene?

http://www.biltema.no/products/product.asp?iItemId=77048

 

Kunne jeg f.eks montert slike i front- og baklyktene og i interiøret? Hadde vært fint å ha :D

 

Edit: Grunnen til at jeg er usikker er at lyktene i interiøret har lavere W-styrke enn frontlyktene. Vil ikke det ødelegge forsinkeren?

Endret av conflict
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis forsinkeren er koblet til styrespolen til releene til frontlyktene bør det fungere. Hvis du ikke har avansert elektronikk som styrer belysningen bør det gå an å koble den inn direkte på bryteren til hovedlysene (gitt at frontlyktene står på når bryteren er på, også når tenningen er av).

Lenke til kommentar

såvidt jeg vet en kondensator, muligens koblet til ett rele. Når spenningen over kondensatoren faller under ett visst nivå, etter ca 15 sekunder, åpner releet og lyset slukker.

 

Hvis du kobler sånn som på skjemaet ditt vil det gå alt for stor strøm gjennom forsinkeren. Uansett hva du skal gjøre med hovedlysene, enten å sette på en sånn fancy custom-løsning eller bare en egen/ekstra bryter, er det alfa og omega å koble seg inn på releene, ikke direkte. Da går den store strømmen som vil gå gjennom hovedlyktene (flere ampere per lykt) kun gjennom releene, og strømmen gjennom bryter/forsinker, som kun skal drive relespolene, vil være forsvinnende liten.

Lenke til kommentar
Jeg tror jeg forstår. Det er en bitteliten strøm som sier at den "store strømmen" skal "strømme"? Altså releet bestemmer om lyktene får strøm?

 

Det stemmer. Ett rele er en strømstyrt strømbryter (eller rettere sagt en spenningsstyrt strømbryter).

 

Kunne jeg f.eks koblet forsinkeren direkte til parklysene da? Det blir vel det samme som om jeg koblet til interiørlysene?

 

Teoretisk er jo alle lyskretsene det samme, det koker ned til ett spørsmål om hvor stor strøm som skal gå. Du får sjekke hvor mye strøm interiørlysene trekker (hint: Strøm = effekt delt på spenning, dvs hvis du summerer wattstyrken på alle interiørlysene og deler på 12 finner du strømmen i Ampere. Samme for parklysene). Jeg vet ikke hvor mye strøm ett typisk parklys eller interiørlysene trekker.

 

Ett tips: Biltema har 12-Volts releer til 30-40 kroner stykket, med disse kan du lage langt mer spennende prosjekter enn med bare brytere... jeg bruker bla. ett til å drive ett melodihorn som trekker om lag 20 Ampere.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har krasjet bilen, og skal i den anledningen ha ny støtfanger. Denne skal såklart få montert tåkelys i seg. Jeg vil fortsatt få lysene til å lyse noen sekunder etter at jeg slår av tenninga, men de tidsreleene jeg finner koster omtrent 500 kroner, og det er alt for dyrt. Er det noen som kunne vise meg en timer som utsetter det at lysene slår seg av? Sånn at jeg f.eks har en knapp som slår av og på tåkelysene, og en ekstra knapp jeg kan trykke på for å få noen sekunders levetid?

 

Når jeg tenker over det, så har faren min noe liknende på kaffetrakteren sin, men den holder i 30 min. Finnes noe liknende for 15 sekunder? Det må være 12V.

 

EDIT: Kunne jeg brukt en "Innerbelysningstimer" fra biltema? Har en slik liggende som jeg skal montere på interiørlysene mine. Den kobles mellom bryteren og lyspæren. Altså, den parallellkobles etter med bryteren til interiørlysene. Den røde ledningen på timeren parallellkobles, mens den svarte skal gå til jord. Veit ikke helt hvordan det funker, men det skal tydeligvis fungere helt utmerket.

 

Hvis jeg koblet slik:

Kobling.bmp

 

Vil jeg da få lys i noen sekunder etter at jeg slår av tåkelysene?

Endret av conflict
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...