Gå til innhold

Hjelp! Lakk til gitar?


Pigeon

Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg skal omlakkere SG gitaren min og jeg lurer fælt på hva slags maling/lakk jeg skal bruke. Jeg sist gang jeg skulle omlakkere en annen gitar brukte jeg spraylakk til bil og det funka fint. Men nå er det så kaldt at jeg ikke kan spraye ute så da kan jeg ikke spraye inne fordi det lukter så sterkt (jeg bor dessverre ikke alene :p )

Jeg er ikke helt sikker på om jeg vil ha helfarget eller transparent lakk, så jeg vil gjerne ha tips til maling/lakk og metoder til begge typene. Jeg skal lakkere kropp og hals.

 

Kan noen hjelpe meg?? :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Gitarlakk er tradisjonelt billakk. Fender og de andre pionerene på 50-tallet valgte det fordi slik lakk var lett tilgjengelig. Den gangen var det nitrocellulose-lakk, som gjaldt, og mange gitarfolk sverger fortsatt til det.

 

Bilindistrien gikk raskt over til akryl-lakker, fordi nitrobasert lakk ikke var slitesterk nok. Idag bruker både bilfabrikker og gitarfabrikker ulike polyurethane-typer.

 

Nitrocelluloselakk selges fremdeles, men det er skumle saker å jobbe med, de er proppfulle av løsemidler og greier.

 

Om du ikke vil bruke billakk innendørs (det skjønner jeg godt) kan du godt bruke møbellakk eller lignende. Ulike lakktyper har ulike egenskaper, gulvlakk tørker for eksempel langsomt (så man skal rekke over et helt gulv), så gå gjerne til en spesialisert fargehandel og spør før du kjøper. Faktisk går det meste bra, bortsett fra vannfarger, som er for tynt, og husmaling, som er for tykt.

 

Jeg har selv en mahognykropp og hals som jeg har tenkt å bruke Herdins lakkbeis på. Den kommer i passe små flasker og påføres med svamp. Så kan man slipe forsiktig og ha klarlakk på til slutt om man ønsker.

 

Om du skal ha transparent eller heldekkende lakk avhenger mye av treverket i gitaren. Transparent lakk er fin på treverk som har litt struktur, som flammet lønn, ask og lignende, men bortkastet på straight mahogny, poppel og andre sorter uten struktur.

 

Husk at all lakk lukter en del, men ikke alt er like ille som spraylakker. Spør fargehandleren om det også...

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
Lenke til kommentar

Ikke for å helle kaldt vann i blodet på deg, men det å lakke en gitar om vinteren uten egnet lokale, er ikke enkelt. Som TWFA helt riktig sier, er billakk, eller tilsvarende det enkleste å bruke, og det medfører søl, støv og lukt.

 

Uten at jeg vil anbefale metoden for en som ikke har erfaring, er det mulig å "jukse litt", ved å gjøre følgende:

 

- Sørg for at gitarkroppen er god og varm. Ikke overdriv, men legg den for eksempel på badegulvet hvis du har varmekabler, eller at annet sted som er godt og lunt. La den ligge en stund, slik at den er gjennomvarm.

- Varm opp sprayboksene. Oppbevar de innendørs, og sett boksene i varmt vann en tid før du skal bruke de. Varme noe særlig over førti grader er risikosport, og kan medføre et meget uønsket griseri du absolutt ikke vil påføre deg selv og omgivelsene.

 

Gjør klar lakkeringsplassen på forhånd. Gjør alt klart, slik at tiden ute i kulda blir så kort som mulig. Har du mulighet for å varme opp noe, så hjelper hver eneste grad.

 

- Ta med boksene, tørk av de vannet, du vil ikke at det renner vann fra boksen og ned på gitaren

- Lakk kroppen, som du har festet på en planke i halsgropen, og lakk den. Raskt.

- Ta den med inn, og sett planken i det festet du har ordnet på forhånd. Det er lite lurt å løpe rundt med en våt gitar i neven og lure på hvordan og hvor man skal få hengt den opp. Og ja, det kommer til å lukte, men ikke så mye som om du hadde lakkert innendørs.

 

Resultatet kan bli akseptabelt, eller man kan være uheldig, og mislykkes. Det er opp til deg å avgjøre om det er verdt forsøket.

 

Er gitaren lakkert fra før, er det vanskelig å bruke tipsene om beis og så videre, da du må slipe vekk absolutt all gammel lakk på forhånd.

 

Spraybokser med sterk lakk som egner seg til gitarlakkering, som gir en god slitesterk overflate, som ikke støver og lukter kan du glemme. Det eksisterer nok ikke.

Endret av CastorFiber
Lenke til kommentar

Du får de ikke i vanlige forretninger lenger, bare hos spesialister. Problemet er at det er nesten ingen som bruker det lenger, og derfor ikke mange som selger det. Lakk er forbudt å sende i posten eller på andre måter, så du kan ikke bare bestille det fra USA heller. Det selges i Norge, men jeg har desverre ikke noen adresser.

 

Jeg vil egentlig anbefale at du lar være å bruke det, med mindre du har tilgang til et ventilert sprøytekammer å gjøre jobben i, og riktig verneutstyr. Nitrolakk danner gasser som er farlige å puste inn, og er tillegg giftig nok til at du kan bli syk av å få det på huden. Nitrocellulose er i tillegg meget brannfarlig. (Dette er ikke unikt for nitro, den er bare verre enn det meste.)

 

Og selv om nitro regnes som kongen av gitarlakker, har den en del ulemper:

* Den herder ikke, som andre typer lakk, den tørker. Selv etter at den har tørket, vil lakken være sårbar for løsemidler.

* Den er ikke like slitesterk som moderne lakk.

* Den gulner over tid, spesielt hvis fargen er lys.

 

Jeg har nitro på alle mine customgitarer, men den jobben er gjort av fagfolk.

 

Geir :)

Lenke til kommentar

Istemmer det TWFA sier, og føyer til et par punkter til:

 

- Nitrolakk er vanskelig å sprøyte. Selv drevne amatører som har lakkert i flere år, sliter. Samt en den gitarbyggere, som rett og slett ikke vil lakkere med nitro.

- Det må mange lag til for å bygge opp en skikkelig hinne, kanskje opp mot tjue lag hvis du skal bruke boks og ikke har tilgang til en skikkelig sprøyte. Skal du legge på så mange lag, er du helt avhengig av klimaregulert og støvfritt lokale.

 

Gå for vanlig lakk, du. Jeg skal love deg at det er mer enn vanskelig nok.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...