Gå til innhold

Pentax diskusjonstråd: Tråden for digitale Pentaxianere.


Anbefalte innlegg

Noen Pentaxianere som har tips på et godt makroobjektiv til K-r til en kristelig sum penger...?

 

(DA35/2.4, snip)

Objektivet på bildet er ikke et makroobjektiv. Du vil få 'mer' forstørrelse med kitobjektivet.

 

Litt an på stedet, er Sigmas 105/2.8 eller Tamrons 90/2.8 de billigste* (nye) makroobjektivene man får tak på. Det er dog plutselig ikke så langt opp til Pentax' egen 35/2.8 Macro Ltd., som kanskje er et vel så godt valg.

(Kristelige priser er det nok ikke, men det hender at det dukker opp et av nevnte objektiver brukt, de burde ikke ligge på en drøy tusenlapp under nypris. Ellers er eldre makroobjektiver den enkleste løsningen om man ikke ønsker å bruke mellomringer eller konvertere.)

 

PS: På K-r (og alle Pentax-modeller etter K100D Super) vil alle Pentax-objektiver med autofokus støttes.

 

 

* Til tross for at de faktisk er de billigste objektivene, er de blant de beste. Generelt er makroobjektiver svært gode, selv om det finnes forskjeller.

Endret av Aiki
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ok, så hva skal jeg da bruke objektivet til da? Kan kitlinsen gjøre samme jobb?

 

DA35/2,4 er mer lyssterkt enn kit objektivet. Men vet du ikke behovet for det akkurat nå så er det bare å vente med å kjøpe til du vet hva du har lyst på.

 

Makroobjektiv: DA35/2,8 Limited er ganske unik fordi den har svært kort brennvidde til makroobjektiv å være. Det gir et helt annet perspektiv enn det tradisjonelle makroobjektiver rundt om 100mm gjør.

 

Hvis du er på jakt etter noe billig så legg inn et søk på ebay slik at du får varsling når en Pentax A50/2,8 dukker opp. Jeg kjøpte en slik uåpnet i fra boks fra en fotobutikk i Polen. Ga 300,- kroner for det. Selv om det er 20+ år gammelt så var det altså ubrukt og det er et av de skarpeste objektivene jeg har. Slike varp dukker opp i ny og ne, men en må være tolmodig og ha interesse for å finjustere søkene på ebay slik at en ikke får varsel på alt mulig, men kun det en er ute etter. Vil du gjøre det enkelt for deg selv så se etter A-, F-, FA- og DA-serien. Det gir full eksponeringsautomatikk. Kjøper du M-serien så er du henvist til manuelle innstillinger. Jeg synes det er litt viktig fordi eksponeringsautomatikk letter bruken av blitz ganske mye.

Lenke til kommentar

Siden jeg foretrekker å bruke både jpg og rå-format om hverandre (men ikke samtidig) så bruker jeg alltid litt tid med nytt kamera for å finne ut av jpg-instillingene.

 

For K-5 er mitt inntrykk dette:

 

Jeg mener at 4 stjerners kvalitet er å kaste vekk plass på minnekort fordi forskjellen til 3 stjerners kvalitet er håpløs å finne ut av for meg. 2 stjerners kvalitet holder i massevis til normal bruk. Men den innfører artefakter som normalt ikke er synlige, men kan komme fram i lyset ved mye bildebehandling. Skal en etterbehandle mye så anbefaler jeg uansett å bruke dng-formatet.

 

Når det gjelder skarphet så ser "extra sharpness" ut til å være noe en bør styre unna i allefall ved iso-verdier over iso100. Ved høye iso-verdier innfører den alt for mye artefakter. Pentax sine standard valg er helt OK (kun sharpness og hverken fine sharpness eller extra sharpness).

 

Ellers er de forskjellige bildestilene helt OK valgt fra fabrikk. Med "Muted" får en et enormt dynamikkområde. "Reversal" legger tydelig føring på hvordan hvitbalansen skal være. "BW" med forskjellige fargefiltre (og spesielt rødfilter) er glimrende.

 

Og rosinen i pølsa er K-5 sin mulighet for å lagre i dng-format etter at bildet er tatt i jpg-format.

Lenke til kommentar

Angående valg av RAW-format: PEF eller DNG?

 

Bruker ACDSee Pro, men den klarer ikke å lese PEF, selv om den står under "supported file formats" på siden deres.

 

Ellers så er det stor forskjell i 10 mpix og 16 mpix mtp størrelse på JPEG og RAW.

 

Og hvilke minnekort trengs for å få litt utbytte av kameraets hastighet? Jeg tar sjelden sport, men er f. eks disse god nok, eller burde jeg gå for kort som er 30mb/s?

 

Har kun 2x 4gb minnekort i SD, i motsetning til 2x 8gb som jeg hadde i CF, så jeg trenger nok en del mer lagringsplass.

 

FOTORALF: Hvordan lagrer man det siste bildet som DNG? Har lest om denne funksjonen, men ikke helt funnet ut av den ennå.

Lenke til kommentar
FOTORALF: Hvordan lagrer man det siste bildet som DNG? Har lest om denne funksjonen, men ikke helt funnet ut av den ennå.

 

Trykk på bildevisningsknappen oppe til venstre. I skjermbildet for det siste bildet står det oppe til høyre at du kan trykke AE-L for å lagre det som rå-format. Dette gjelder kun hvis kameraet ikke er slått av eller du redigerer eller sletter bilder. Og det er bare sist tatt bilde du kan lagre slik.

Lenke til kommentar

Takker for informasjonen, FOTORALF.

 

Ellers... med "extra sharpness" mener du då å øke innstillingen "sharpness" under f. eks "vibrant", eller er dette noe man gjør i menyen?

 

PentaxForums.com "recommended settings" fra K-5 testen de gjorde.

 

Når du er inne på en bildestil og endrer innstillinger så kan du velge mellom tre forskjellige måter å ta oppskarping på med det bakre hjulet. Forskjellene mellom de er små, men ta et bilde i rå-format og konverter til jpg i kameraet med så mange forskjellige innstillinger du gidder. Siden du da får ørten like jpg bilder så blir det greit å sammenligne de.

Lenke til kommentar

Har et spørsmål angående K10d...

Noen som vet om jeg har rett når jeg tror at bildet på skjermen, previewen, er Jpg-versjonen av bildet jeg tar -selv om jeg utelukkende tar bilder i Raw-formatet PEF?

Dvs at bildet vil forandre seg etter hvilken kontrastmengde/fargemetning/oppskarping jeg velger i innstillinger...

Lenke til kommentar

Har et spørsmål angående K10d...

Noen som vet om jeg har rett når jeg tror at bildet på skjermen, previewen, er Jpg-versjonen av bildet jeg tar -selv om jeg utelukkende tar bilder i Raw-formatet PEF?

Dvs at bildet vil forandre seg etter hvilken kontrastmengde/fargemetning/oppskarping jeg velger i innstillinger...

 

Det er riktig forstått og det er slik på alle Pentax-modeller og sannsynligvis på alle andre produsenter sine modeller også. Ut av dette har begrepet uniwb dukket opp hvis du vil ha histogrammer som er mest mulig representative for hva råfilen inneholder. Søk på uniwb på google så finner du mye om emnet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Noen som vet om en side eller to hvor jeg potensielt får kjøpt brukte Pentax-objektiver? Etter det jeg har sett finner jeg lite på bruktmarkedet her og Foto.no.

 

 

Vil anbefale bruktmarkedet på Pentaxforums.com/forums

eller Adorama.com. Sistnevnte har mye snadder til en billig penge :)

 

Hvordan blir det med frakten? Frakt fra USA bruker ofte å komme på 500kr eller mer, så det skal litt til å finne noe man sparer på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...