Gå til innhold

Pentax diskusjonstråd: Tråden for digitale Pentaxianere.


Anbefalte innlegg

Det er litt påfallende hvor stille det er fra Canon-leiren nå. Pentax og Nikon har rykket et kraftig hopp fremover på sensorkvalitet, mens Canon-eierne ligger litt lavt i Internett-terrenget for tida. Siden Canon neppe kjøper Sony-sensorer i overskuelig fremtid så lurer jeg på om Canon får hastverk med å lage en etterfølger til 7D (og evt 60D) som kan konkurrere med K-5 og D7000. Klarer de ikke å komme i nærheten av sensorytelsene så må de pumpe på med andre bjeller og fløyter for å hevde seg. F.eks lansere et kamera med 24x36mm format i prisklassen 10 000 kr, øke til 15 bilder per sekund eller noe annet ekstraordinært.

Jeg tror ikke Canon sover dårlig om natta enda - jeg tror de lever i sin egen verden og kjører sitt eget løp i et par år til. De er nok mer opptatt på videosiden, og der er konkurransen Panasonic GH2/AF 100 og Sony A55/NEX-VG10.

 

At fanboysa går stille i dørene, er fordi de de har ikke funnet noen tester som "motbeviser" påstandene enda.

 

For min del, så vil jeg ikke si at dette er et kraftig hopp (OK, muligens et kraftig hopp for Pentax/Sony hvis du vrir og vender på ting), men heller nok et steg i riktig retning langs evolusjonens vei.

 

Jeg ønsker meg også mer praktiske tester med bilder tatt under realistiske forhold før jeg feller noen endelig dom. Jeg fikk f.eks. låne en EOS 60D sist søndag, og den leverte klart bedre resultater på ISO 3200 enn det tester skulle tilsi (og DXOmark).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
.

 

Jeg har en K200D fra før og er ikke i tvil om at K-5 er det riktige steget for meg nå. Men det er selvsagt ikke være noen fasit.

Du kommer til å bli meget fornøyd regner jeg med! Selv har jeg K20D og alle svakhetene ved det ser ut til á være fikset(dårlige ISO-egenskaper, feilaktig lys og hvitbalansemåling og lavoppløst skjerm) pluss generell forbedring pā alle områder. Jeg savner fortsatt integrert GPS, men ser ikke ut til at det kommer til speilrefleks med det første...

Lenke til kommentar

Da var K-5 i hus. :)

Jeg er en av dem som hadde ønsket meg nytt kamera men i K10/20D hus, men K-5 ligger veldig bra i handa. Og så har de flyttet AE-L knappet til et sted hvor hvor tommelen min naturlig finner den. På K10D måtte jeg altid famle meg fram.

 

Eneste jeg reagert negative på var luka hvor PC/AV utgangen sitter. Den er litt pludrete, særlig å lukke, og får litt følelsen av det ikke er så solid. Derimot er luka til minnekortet enklere å åpene (synes jeg) enn på K10D. Så fra nå av tar jeg nok ut minnekortet for å overføre bilder, isteden for å plugge kameraet i PC som tidligere.

Endret av Wiker
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Eneste jeg reagert negative på var luka hvor PC/AV utgangen sitter. Den er litt pludrete, særlig å lukke, og får litt følelsen av det ikke er så solid.

Dette er en av tingene jeg mener de burde ha endret fra K-7. Det mest irriterende er at gummigreia innimellom åpner seg under bruk og da er ikke værtetting mye verdt.

Lenke til kommentar

Disse prøvebildene er omdiskutert http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/122255-dpreviews-bias-work-k-5-gets-bum-wrap.html

 

Jeg har ikke finlest tråden, men bottom line, så er pentaxeksemplet skutt godt under differaksjonsgrensa, mens canoneksemplet er innenfor differaksjonsgrensa. Fiffige greier gitt.

Trodde diffraksjon var avhengig av sensor størrelsen kontra antall mp. Da Pentanikon har større sensor og færre megapixs en Canon, skulle diffraksjon-bidraget til uskarphet komme tidligere på Canon. Om det er nok til å side stille F8 kontra F9, må noen med mere matte og fysikk kunnskap en det jeg har gjøre. F8 kontra F9 er så vidt jeg vet 1/3 stopp.

 

Det første posten nevner er "sweet spot" fra objektivet, hvilket ikke nødvendigvis har noe med diffraksjon å gjøre. Hvorfor man ikke bruker F5.6, men 8 eller 9, har kanskje med å gjøre, at man vil ha hele bilde i fokus.

Lenke til kommentar

Det der er en post skrevet av en nisse som har hengt seg veldig opp i noe han ikke forstår.

 

1) Han sammenligner jpg og ikke RAW. Vi ønsker å sammenligne hva du får fra sensoren, og ikke jpeg-enginen.

 

2) Han henger seg veldig opp i slengkommentarer i stedet for å lese anmeldelsene av de nevnte objektivene. .La oss sammenligne de faktiske grafene. <- link, for de som leser før drift retter linkfarger.

Jo, K20D, et 14.6Mpx kamera med pixeldiagonal på 7.1 mikrometer, oppnår best resultater på f/5. Men - gjett hva - 450D, et 12.2Mpx kamera med pixeldiagonal på 7.34 mikrometer (altså større pixler) oppnår best resultater på f/5.6! Det er ikke mye forskjell i blender, og kommer antageligvis av diffraksjon på de mindre pixlene på K20D. Stopp pressen! Et kamera med mindre pixler når diffraksjonsgrensen 1/3 blender før et annet kamera med større pixler! :thumbdown:

 

3) K-5, et 16.3Mpx kamera med pixeldiagonal 6.7 mikrometer testes mot 60D, et 18Mpx kamera med pixeldiagonal på 6.1 mikrometer. Og 60D, med merkbart mindre pixler enn K-5, testes på 1/3 større blender!?!? Ring Unicef og Redd Barna!!! :wallbash:

 

4) Dette er med andre ord en helt fair sammenligning, og han der er ikke annet enn et troll av ypperste klasse, som skriver idioti så tåpelig at jeg får vondt i magen. Dom: Truserøsk - en atomic wedgie hvor trusa skal dras over hodet.

 

Diffraksjon er fysikk, og fysikkens lover teller likt for alle. På samme blender og brennvidde er det større diffraksjon pr. pixel på grunn av mindre pixler, ikke først og fremst på grunn av objektivdesign, når begge objektivene er designet "skikkelig". Og - kanskje litt greit å sette seg inn i tingene før man roper og hyler? For en nisseet troll.

Endret av Trondster
Lenke til kommentar

Driver å tenker på å kjøpe meg Pentax og da også nødvendigvis kjøpe meg inn i et system. (fra Oly)

 

I den anledning lurer jeg på hva som kan oppfattes som svakheten til Pentax som system?

 

Har lest litt på pentaxforums og har sett at en del kommenterer at når det kommer til super-tele, á la 300mm og oppover skorter det litt på objektiver. Dette er absolutt ikke noe problem for meg, da jeg ikke ser for meg at jeg kommer til å trenge så mye tele.

 

Hvordan er det med eksterne blitser? Ser JP fører et par forskjellige, men er ikke alltid så enkelt å finne anmeldelser av produktene til Pentax.

Lenke til kommentar

Det der er en post skrevet av en nisse som har hengt seg veldig opp i noe han ikke forstår.

 

...

Ikke veit jeg. Dette med differaksjon har jeg ikke satt meg godt nok inni. Men, gode argumenter du presenterer.

 

Men lenger ned i tråden pekes det på noe vesentlig, nemlig at slike tester ideelt bør utføres med lik optikk, dvs god tredjepartsoptikk.

 

Ikke at jeg disser FA 50/1,4 ;)

 

SLRgear gjør forresten det. De bruker Sigma 70 makro om jeg ikke husker feil.

Endret av fototim
Lenke til kommentar

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1036&message=36897725

 

Det som de ikke har fått med seg er at K-7 har en "intelligent" tilnærming på dette. Kameraet eksponerer lyst/histogrammet mot høyre kun når det er nok lys og dette ikke går ut over lengste lukkertid som er lurt å bruke i forhold til brennvidde. På den måten får en altså med K-7 en form for automatikk i det mange prøver å oppnå - nemlig å eksponere slik at histogrammet kommer lengst mulig mot høyre for å minimalisere støy. Desverre var dette alt for avansert for Akam sine testere og istedenfor å ta dette som noe positivt så ble kameraet nærmest slaktet. Det er ikke umulig at K-5 også blir det :-) I så fall tror jeg at jeg må le høyt.

Lenke til kommentar
Hvordan er det med eksterne blitser? Ser JP fører et par forskjellige, men er ikke alltid så enkelt å finne anmeldelser av produktene til Pentax.

 

Pentax har fire blitzer - en ring-blitz og tre vanlige blitzer. Den minste er av typen "rett fram". Den midterste (360) er grei, men kan ikke svinges til siden. Den største (540) har jeg selv gode erfaringer med. Den kan rettes i alle mulige retninger, er kraftig og har en mengde innstillingsmuligheter. I tillegg har en mulighet for ekstern batteripakke for hurtigere lading. Jeg har også erfaring med ringblitzen, men skriver ikke mer om den uten at du har noe konkret du lurer på. Men kan si at jeg er svært godt fornøyd med den og.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...